Da Linux tog fart i midten af 90'erne, blev de meget bekymrede hos Microsoft. Det kom oven i, at internettet allerede var en hastigt voksende trussel mod Windows’ status som den dominerende platform. Alle sejl blev sat til for at bekæmpe de open source-idealer, som både internettet og Linux byggede på. Steve Ballmer kaldte Linux for en "cancer, der inficerer alt, hvad den rører".
Dette verdensbillede ændrede sig først, da Satya Nadella overtog roret som CEO efter Steve Ballmer i 2014. Året efter udgav Microsoft det nu førende udviklingsværktøj VS Code som open source. I 2016 fulgte Windows Subsystem for Linux (WSL), så man kunne køre Linux-software direkte på Windows. Og i 2018 købte de open source-hostingplatformen GitHub.
Siden da har det været en ny æra taget hos Microsoft. De lever stadig af at sælge licenser til Windows og Office samt i stigende grad hostingydelser via deres egen sky, Azure. Men open source er ikke længere den erklærede fjende. Ballmers frygt for "canceren" blev kureret. Open source vandt.
Eller sådan er det i hvert fald i USA. Stort set alle de vigtige internettjenester, der er nået til tops i de sidste tredive år, er bygget på og med open source. Facebook bruger PHP, et programmeringssprog lavet af danskeren Rasmus Lerdorf. Shopify og GitHub kører på Ruby on Rails, en webudviklingsplatform udviklet af mig. Google anvender i stor stil C++, skabt af danskeren Bjarne Stroustrup. Microsofts proprietære løsninger er ingen steder at finde i toppen af poppen. Alt er open source.
Men trods Danmarks store indflydelse på open source og programmeringssprog hænger dansk IT stadig fast i 90'ernes verdensbillede og Microsofts løsninger. Mange offentlige systemer er enten leveret direkte af Microsoft eller udviklet med deres værktøjer af andre udbydere. Selv Statens IT’s egen hjemmeside kører på Microsofts webserver!
Der er ingen grund til det. Ikke alene gør licensbetalingerne det dyrere, det skaber også en unødvendig teknologisk afhængighed til lukkede amerikanske systemer. Særligt når det gælder software i Azure-skyen, hvor både data og drift til enhver tid kan overvåges eller stoppes af amerikanske myndigheder.
Al offentlig dansk IT bør fremadrettet baseres på open source-software – både til udvikling og drift. Det er kun gennem open source, vi sikrer fuld uafhængighed og suverænitet over vores digitale infrastruktur. Og alle fremtidige offentlige udbud bør udformes, så kun open source-løsninger tages i betragtning.
Hvis det er politisk uvidenhed om open source, der holder os tilbage fra dette åbenlyse skridt, må vi uddanne politikerne i moderne IT-tænkning. (Og det skal ikke ske med Microsoft ved bordet, hvor de kan genfortælle gamle skrøner om "sikkerhedsfaren" fra Ballmers tid.)
Vi kan ikke ændre alle eksisterende systemer i morgen. Men vi kan sikre, at hullet ikke bliver dybere. Når staten betaler for IT udviklet med borgernes penge, skal borgerne også have adgang til kildekoden bagefter. Det er ikke kun ret og fair, det styrker også tilliden, sikkerheden og uddannelsen af næste generation af programmører i Danmark.
Lad os komme i gang.