Ertugrul Bircan Copur

May 3, 2021

2021'den kimi albümler - 3 Mayıs

Herkese selamlar. Evde kapalı kalmanın sayılabilecek tonla dezavantajı var elbette; ama biz müzikkafalar için dışarı çıkamayıp sabah akşam müzik dinlemek de fena bir opsiyon değil bazen. Hal böyle olunca daha çok keşif, daha çok albüm, daha çok grup gerekiyor tabii. O zaman gelin 2021'den beş adet daha albüme göz atalım.

a3406492641_10.jpg


PAYSAGE D’HIVER - Geister (bandcamp)

Atmosferik black metalin en iyilerinden olup da nispeten az bilinir kalmayı başaran tuhaf bir proje PAYSAGE D’HIVER. Neredeyse 25 yıllık olup da ilk albümünü daha geçtiğimiz yıl çıkarttığı için olabilir belki. Demo demo nereye kadar. Neyse, „Geister“. Hep kış temasıyla, ambient’ın ağır bastığı bir black metal yapan Wintherr namlı arkadaş, bu sefer kısa şarkılarla daha direkt, kazımalı bir iş yapmış. Projeden beklenilen bu olmadığı için olacak, epeyce kötü yorum okudum „Geister“ ile ilgili; ama bence (kimi zaman biraz özelliksiz kalsa da) hiç de fena bir iş değil. Kapağını da ayrı sevdim.

FOSSILIZATION - He whose Name was Long Forgotten E.P. (bandcamp)

Bu yılki yeni grup keşiflerimden (ki zaten ilk eseri adamların, nasıl daha önce keşfedeyim) biri FOSSILIZATION. Bence ekstra bir iş yapılmadığı zaman dümdüz bir tür olan death/doom sahnesine epeyce iyi bir kısa çalarla giriş yaptılar. Brezilya’dan JUPITERIAN’ı duymuş olanlar için onun iki elemanının yeni projesi diye de eklemiş olayım.

夢遊病者 - Noč Na Krayu Sveta E.P. (bandcamp)

SLEEPWALKER olarak da bilinen Japonyalı bu grubu ilk defa 2018’de çıkarttığı „一期一会“ ile duymuş ve birkaç günümü olduğu gibi kendilerine teslim etmiştim. Kabaca avantgarde bir black metal yapıyorlar diyebiliriz; ancak müziklerinin asıl etkileyiliği gerçekten de bir uyurgezerlik, halüsinasyon kafası yaşatabilmelerinden geliyor. Enstrüman hakimiyetiydi, beste kuvvetiydi, prodüksiyondu fazla takılmadan bir bütün olarak değerlendirirseniz ve yapılmak istenen sizi bir köşesinden yakalayabilirse beklediğinizden çok daha fazla beğenmeniz işten bile değil.

a1115226465_10.jpg


BODY VOID - Bury Me beneath This Rotting Earth (bandcamp)

İşte bu haftaki bültenden kişisel favorim. Amerika’dan süründüren cinsten pislik sludge/doom. Her biri 13 dakika civarında olan dört şarkıdan oluşuyor albüm ve her tarafından kapkara çamur akıyor. Sludge övmek gerçekten çok tuhaf bir iş ya, şu yazdığım cümleye bak. Bir şekilde siyah çamur düşüncesi ilginizi çektiyse kaçırmayın işte ne diyeyim haha.

ALTARAGE - Succumb (bandcamp)

Verdikleri rezil ropörtajla beni başkası adına utanmanın zirvelerinde gezdiren ALTARAGE en azından idare eder bir müzik yapıyordu bari şimdiye kadar ama bu defa ne yapmışlar anlamadım gerçekten. İyi ve tutsak edici bir atmosfer yaratarak şarkı yazmadaki eksiklerini örtmeyi başarıyorlardı bence; ancak „Succumb“ gerçekten korkunç kötü bir albüm. İlk defa bir albümü bültene sırf dinlememenizi tavsiye etmek için aldım.

Bu albümleri de ekleyince yıllık listem şu şekilde oluştu şimdilik: https://world.hey.com/ebcopur/kabaca-sirali-rastgele-liste-muzik-21-2bec8a49

---------

Evet, bu haftalık da bu kadar. Her zamanki gibi eğer ilgisini çekecek eşiniz dostunuz varsa iletmeyi, onlar da bültene kaydolana kadar kendilerini rahatsız etmeyi ihmal etmeyin. Hatta Twitter adresime de beklerim.

Ferah kalın.