Ertugrul Bircan Copur

December 20, 2022

Kabaca Sıralı Yıl Sonu Listesi - Müzik'22

Herkese merhaba.

2021 yılı içinde (zaman zaman "lan yine geç kaldı bülten" telaşı yaşasam da) en keyif aldığım şeylerden bir tanesi dinlediğim albümleri bu sayfalarda bir kayıt altında tutmak ve elbette ki buraları okuyanlarla paylaşmaktı. 2022 çok daha farklı bir telaşla geçti ancak benim için; Nisan ayı başında nefis bir kız çocuğu sahibi oldum ve yeni ebeveynliğin getirdikleriyle (burada elimle, yerlerdeki onlarca oyuncakla bir savaş alanını andıran bir evin salonuna işaret ettiğimi canlandırın gözünüzde) bu işe bu yıl hiç kalkışmamanın mantıklı olacağını düşündüm. Öyle de oldu tabii; 2021'de dinlediğim ve kendimce sıraladığım yüzlerce albümün yanına bile yaklaşamadım bu yıl. Yine de bültende koca bir seneyi pas geçmeye içim el vermedi. Hal böyle olunca: buyrun 2022'de yayımlanmış, dinlemeye ve nispeten de olsa özümsemeye fırsat bulabildiğim albümlerin bende en çok iz bırakan yirmi tanesinin kabaca sıralanmış listesine.

Kısa ama arsız reklamımı da sıkıştırayım elbette hemen. Gelecekteki yeni nüshaları direkt posta kutunuzda bulmak için e-posta adresinizi buradaki kutuya bırakabilir, bana motivasyon kaynağı olabilirsiniz. Genellikle metal ile alakalı kimi zevzeklikler için Twitter hesabımı da takip edebilirsiniz dilerseniz.

Umuyorum ki 2023'te daha düzenli bir şekilde görüşmek üzere.
Ampulsüz kalın.
- B

cover.jpg


DEATHSPELL OMEGA - The Long Defeat (youtube)
Avantgarde Black Metal

En iyi DEATHSPELL OMEGA albümü mü, değil. Hatta yakın bile değil - dürüst olmak gerekirse büyük olasılıkla Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice’dan beri en zayıf albümleri. Grubun diskografisinin geri kalanıyla karşılaştırmak sürekli yeni bir şeyler deneyen bir grup için pek adil bir yaklaşım değil ama; o yüzden bundan bağımsız düşünelim. Albümün içinde sürekli içten içe kaynayan bir şeyler var; lavlar yanardağın tepesine kadar yaklaşmış ve albüm boyu fokurdayıp duruyor. İlk dinleyişten beridir benim için en büyük sıkıntısı o patlamanın bir türlü gerçekleşmemesi ama. Yılın büyük olasılıkla en iyi şarkısı Eadem, Sed Aliter’in solosunda olduğu gibi zaman zaman heyecanlandırıyor ama hiçbir zaman tam doyurmuyor. Bu göz ardı edilemeyecek kısıta rağmen The Long Defeat’in her yerinden yine DEATHSPELL OMEGA’lık akıyor, ve açıkçası sırf bu yüzden bu listenin zirvesinde bu albüm var.

BIRDS IN ROW - Gris Klein (bandcamp)
Post-Hardcore

Bu albüme kadar hiç dinlemediğim BIRDS IN ROW hayatıma bir tokat gibi girdi. Bir şeyler anlatmaya çalışan insan müziği yapıyor BIRDS IN ROW ve birçok grubun aksine bunu müziğinden zerre ödün vermeden yapıyor. Gris Klein’ın her anı dolu; her notasında, her çığlığında, her kelimesinde bir anlam yatıyor ve bunları dinleyeni kendini oradan oraya vurmak isteten bir paket içinde sunuyor. Çok, çok iyi bir albüm.

CULT OF LUNA - The Long Road North (bandcamp)
Post-Metal / Sludge

Yirmi beş yıllık bir grubun kariyerinde bir tane mi falso olmaz yahu? Neredeyse yaptığı her şarkıya övgüler dizilebilecek grup sayısı kaç tanedir metal camiasında bilmiyorum ama, CULT OF LUNA kesinlikle onlardan biri, onu biliyorum. Bu defa kalkıp kuzeye giden uzun bir yola koyuluyoruz bu İsveçlilerle beraber ve bu yolculuğun herhangi bir yerinde bir patikaya sapma isteği doğurmayacak kadar bağlıyor bizi kendisine. Normalde hiç haz etmediğim bir saat üzeri albümler CULT OF LUNA’dan gelince o kadar itirazım olmuyor ki. Sonsuza dek yetmiş, seksen dakikalık albümler yapsınlar, sonsuza dek dinleyelim.
MISÞYRMING - Með Hamri (bandcamp)
Black Metal

Birçok kişinin yıl sonu listesini Aralık’ın son günlerine bırakmasının sebebi olan albüm geç geldi ama gerçekten çekiç gibi geldi. İlk birkaç dinleyişte burun kıvırdığımı itiraf edeceğim; ama çok gecikmeden öyle bir açıldı ki bir anda tıpkı başkalarının olduğu gibi benim de listemin tepelerine sıçradı. Şu an adını kopyalamaya erindiğim ilk albümden sonra MISÞYRMING Algleymi ile beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Evet müthiş bir albüm Algleymi ama grup orijinalliğini bir kenara bırakmıştı ve bu benim tadımı kaçırmıştı. Með Hamri ise bu iki albümden de bambaşka bir yere gidip, yine kendi şahsına münhasır bir tını yakalamayı başarmış. İkinci şarkı olan Með Harmi de kesinlikle yılın en iyi şarkılarından bir tanesi.

DJEVEL - Naa Skrider Natten Sort (bandcamp)
Black Metal

MISÞYRMING için orijinalliğini bir kenara bırakmayı kötü bir yön olarak ortaya sürdüm ama bunun sebebi başlangıç noktalarının bir nevi çığır açan bir öneme sahip olması. DJEVEL kariyerinin hiçbir döneminde böyle bir iddiada bulunmadı; ama her zaman da bilindik black metal sınırları içinde çok iyi albümler yaptı. Sanıyorum kimse Naa skrider natten sort’un kariyerlerinin zirvesi olduğuna itiraz etmeyecektir ama. Bundan yirmi yıl önce çıksa belki de black metalin klasikleri arasında sayılacak bir albüm. Harika.

a4076765164_10.jpg


TWENTY MILLION PEOPLE - New Rome (bandcamp)
Post-Hardcore

Türkiye’de son yıllarda bağırmalı müzik adına yapılmış en iyi albümlerden birkaçında imzası olan Batu Bekmen ve Bahadır Sarp’ın Kanada’ya olan göçlerinden sonra ilk işleri New Rome, ve kısa zaman içinde aklımı almayı başardı. Grubun ismindeki ip ucunu kaçırdıysanız: tematik olarak albüm İstanbul’dan, ama daha çok da bırakıp gitmekten besleniyor. Bırakırkenki sebepler, bırakmanın hissettirdikleri eğer bir şekilde benzer yollardan geçtiyseniz illa ki daha net vuracaktır; ama albümün tadını çıkartmak için de, sözleri anlamak için de bu bir önşart değil. Her şarkısı akılda kalıcı, hemen her sözü çarpıcı, her anı günlerce kafada dönüp düşüncelere sevk edici bir albüm New Rome. İnanın ki bu listenin burasında olması arkadaş kayırmasından, vesaireden asla değil. Oturup da içine girebilen herkesi çarpabilecek, nefis bir iş.

MANTAR - Pain is Forever and This is the End (bandcamp)
Sludge

MANTAR gittikçe daha kolay dinlenilebilir albümler çıkartmaya devam ediyor. Kendi söylediklerine göre bu albümü çıkartma süreçleri çok zorlu geçmiş ama Pain is Forever and This is the End’i dinlerken bunu tahmin etmek hiç kolay değil. Albüm baştan sona akıp gidiyor ve ikili her zaman oldukları gibi nefis bir uyum içinde. „Onları alçağa asın ki sıçanlar yiyebilsin“ gibi direkt ve hedef odaklı şarkılar ve Odysseus gibi derin şarkılar albümün gidişatına nefis yedirilmiş. Tadında sert, tadında melodik ve tadında uçup giden bir hüzünle yılın en iyi albümlerinden birini yapmış MANTAR. Çaktırmadan etraftaki en iyi gruplardan biri olmayı sürdürüyorlar.

BRUTUS - Unison Life (bandcamp)
Post-Hardcore

Bu yıl hiç beklemediğim yerden vurdu BRUTUS. Özlediğimi bile farkında olmadığım bir dosta kavuşur gibi hissettim henüz Unison Life’ı ilk dinlediğim anda. Black’e kayan anları, gaze’e varan ama gitarları asla elden bırakmayan atmosferiyle bambaşka bir iş yapmış BRUTUS. Yıllarca dinlenecek bir albüm.

WAKE - Thought Form Descent (bandcamp)
Black / Death Metal

Devouring Ruin ile 2020’nin en iyi işlerinden birini yapmıştı Kanadalı WAKE ve bu sefer de aynı başarıyı Thought Form Descent ile devam ettiriyorlar. O albümden daha iyi midir değil midir tartışılır; ama bu black/death kırmasını hem progresiflik, hem melodiklikle öyle güzel harmanlıyorlar ki dinleme de yanında yat bir iş çıkıyor sonunda ortaya. Bilmiyorum daha ileriye götürebilecekler mi soundlarını, ama götürmeseler bile şu çizgide devam ederlerse gitgide büyümeleri işten bile değil.

a0129234259_10.jpg


PANZERFAUST - The Suns of Perdition - Chapter III: The Astral Drain (bandcamp)
Black Metal

Beş albümlük bir tematik yapmak pek akıl karı değil gibi gözüküyor ilk anda ama PANZERFAUST üçte üç gidiyor şimdilik. The Astral Drain, beşlemenin ilk iki köşesine nazaran daha az agresif ve savaşın başka boyutlarına odaklanıyor. Bu demek değil ki o albümler kadar güçlü değil; Kanadalı grup (ne çok Kanadalı varmış listede, yazarken fark ediyorum) kendisine o an konu olarak neyi seçtiyse onu dinleyiciye aktarmakta çok başarılı. Black metalin yalnızca şeytancılıktan ibaret olmadığına kanıt olarak alınıp çerçeveletilecek bir albüm.

ELDER - Innate Passage (bandcamp)
Stoner Metal / Progressive Rock

Favori albümlerimden biri olan, dinlemelere doyamadığım Reflections of a Floating World’den sonra ELDER beni Omens ile biraz hayal kırıklığına uğratmıştı; neyse ki Innate Passage çok iyi bir forma dönüş albümü. Nick DiSalvo ve Mike Risberg’in gitarları yine alıp götürüyor. Bunun üzerine bir de müziğin en ön planında olmadığı için belki hafifçe göz ardı ediliyor ama DiSalvo vokallerini de gittikçe geliştiriyor, albüm albüm dinleyince fark etmemek mümkün değil.

IMHA TARIKAT - Hearts Unchained - At War with a Passionless World (bandcamp)
Black Metal

Sternenberster ile benim için 2020’nin en iyi albümünü yapan IMHA TARIKAT asla hız kesmiyor. Kerem Yılmaz yeni albüm için çalışmalara bile başlamış. Hearts Unchained bence Sternenberster kadar harikulade değil ama bu onun çok iyi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kerem’in o punk, hardcore soslu; zincirinden boşanmışçasına yaptığı vokalleri sapasağlam riflerin üzerinde yükseliyor hep olduğu gibi. Bu defa albümde Türkçe bir şarkı da olması da bizim için ayrı bir güzellik tabii.

HATH - All that was Promised (bandcamp)
Progressive Black / Death Metal

Yine bir progresif black death albümü, yine bir şahanelik. İsmiyle zaten müsabakaya bir-sıfır önde başlayan HATH, çok çok iyi çıkış albümünün üzerine koymayı ve tıpkı yukarılardaki WAKE gibi yaptığı zengin müziğin her anını parlatmayı becermiş. Listede bu kadar aşağıya koyarken üzüldüm açıkçası, o kadar iyi bir albüm All that was Promised. Kenosis, Death Complex falan çok acayip şeyler ya.

a4053916194_10.jpg


DRUDKH - Всі належать ночі (All Belong to the Night) (bandcamp)
Black Metal

Ukrayna’daki malum durumlardan ötürü DRUDKH’dan ben iyice buram buram milliyetçilik kokan bir iş bekliyordum ama tam olarak öyle olmadı sanki. Teması ne olursa olsun, bence Microcosmos’tan, hatta belki de Blood in Our Wells’ten beri en iyi albümünü yazmış Roman Saenko. İlk albümlerin bir anda Drudkh’u atmosferik black metal dünyasının tepelerine fırlatan atmosferi uzun zaman sonra tüm gücüyle geri dönmüş, hem de ne dönmüş. Grubun alamet-i farikası uzun şarkılar tam kıvamında tekrarlarla sarıp sarmalıyor dinleyiciyi ve kapağın, albüm adının zihne zerk ettiği karanlığın içine çekiyor. Nefis.

GAEREA - Mirage (bandcamp)
Black Metal

Yıllardır dinleyip dinleyip neden bu kadar büyüdüğüne anlam veremediğim GAEREA nihayet beni Mirage ile yakalamayı başardı. Prodüksiyonunun da yardımıyla Mirage bence yapmak istediği şeyi çok iyi başarıp sapasağlam bir modern black metal albümü olarak dikiliyor. Bu albüm sonrası dönüp eskileri de bir kere daha döndürmek lazım sanki, belki yeni açılan ufukla onlar da daha farklı tınlar artık.

SUMERLANDS - Dreamkiller (bandcamp)
Heavy Metal

Sumerlands’in çok övülen ilk albümünü hiç dinlemedim, neden bilmiyorum. Bu albümü dinlerken oradan buraya vokalistin değiştiğinden de haberdar değildim hatta. Dreamkiller’ı ilk kez dinleyip de vokallere bayılınca, hayal meyal ilk albümde de vokallerin çok övüldüğünü hatırlayıp onu dinleyeyim dedim, sonra vokalistin farklı olduğunu görüp vazgeçtim, hala da o albümü dinlemiş değilim, haha. Neyse, Dreamkiller. Heavy metalin dev vokalistlerinin birkaçının sentezi gibi tınlayan Brendan Radigan henüz ilk anlardan dinleyiciyi yakalıyor zaten. Onu parlatmayı da kendine görev bellemiş gözüken beste yapıları neyse ki sırtını sadece ona dayamıyor ve heavy metalin tüm zenginliğini de gözler önüne seriyor. Uzun zamandır ancak ucundan kıyısından bulaştığım bu tarzı bana haftalarca dinletti, söyletti Sumerlands. Var olsunlar.

BLUT AUS NORD - Disharmonium - Undreamable Abysses (bandcamp)
Atmospheric / Industrial Black Metal

BLUT AUS NORD için çok bir açıklama yapmaya gerek yok tabii aslında. Bir süredir pek çığır açıcılığı kalmamış olsa da (vurmayın) belli bir çizgiden hiç aşağı düşmeyen bir proje. Disharmonium da gözümde 777 üçlemesinden beri çıkarttığı en iyi albüm olmuş BLUT AUS NORD’un. Hallucinogen’de de, burada da değişik temalara giriyor olması bence çok iyi bir fikir Vindsval’ın; bir nebze sıkışıp kaldığı biraz endüstriyel, biraz da Memoria Vetusta döngüsünden nefis sıyrıldı.

a1088493100_10.jpg


SPIRITWORLD - Deathwestern (bandcamp)
Death Metal / Hardcore

Yılın sonlarına doğru bir anda gelip Deathwestern ile ağzımızı yüzümüzü kırdı SPIRITWORLD. Metal, hardcore karışımı western bir dayak bu albüm. Sakinleşmeden, aman vermeden, rica minnet dinlemeden dövüyor duruyor; ne de güzel yapıyor. Dinlemek için bazen gerekli ruh halinde olmak gerekiyor ama olsun, bir çeşit hiddetin arkaplan müziği gibi bir şey.

ARKHETH - Clarity Came with a Cool Summer's Breeze (bandcamp)
Avantgarde / Progressive Metal

12 Winter Moons Comes the Witches Brew ile çok iyi anlar ve melodiler yakalayıp bana büyük umut vermişti ARKHETH, eksikleri olsa da. Dolayısıyla tam dört yıl sonra gelecek yeni albümü de büyük bir hevesle bekliyordum. Clarity Came wıth a Cool Summer’s Breeze bence grubun eksiklerini giderdiği; fakat bir önceki albümü büyülü hale getiren, zaman zaman yakalayabildiği atmosferi yakalamayı da başaramadığı bir albüm olmuş. Yine keyifle dinledim ve listeye ucundan da olsa alıyorum; ama beklentilerim çok daha büyüktü açıkçası.

a0953268207_10.jpg


KARDASHEV - Liminal Rite (bandcamp)
Post-Metal / Deathcore

Ne övüldü kardeşim bu albüm. Müziği tarif etmek için yeni janra isimleri türetenler mi dersin, grubu çığır açıcılıkla kutsayan kritikler mi dersin, hepsini bulabilirsiniz internette. Genelde bu kadar umarsızca övülen albümlere karşı bir ön yargım olur ama tüm bu parlatılmaları bir kenara koyunca bile Liminal Rite epeyce iyi bir iş. Post-metali tam tadında bir deathcore sosuna bulamışlar ve zaten türün olmazsa olmazı olan atmosferi çok iyi pekiştirmişler bu sayede. Bu formülü daha da mükemmelleştirmeyi başarırlarsa KARDASHEV ismini daha çok duyarız gibi gözüküyor. Bir de evet albümün kapağı çok güzel.