Pieter Kuijt | Privé

April 20, 2024

Omroep & Zo

Leidse omroepruzie zorgt voor ’déjà vu’ bij RTV Katwijk. ’Eén zender voor de hele streek, dat is geen goed idee’




Voorzitter Pieter Kuijt in de studio van RTV Katwijk.
© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Vandaag om 11:00

KATWIJK
De krantenkoppen over de omroepfusie in de Leidse regio die is ontaard in een omroepruzie, bezorgden Pieter Kuijt een ’déjà vu’. De voorzitter van RTV Katwijk dacht onvermijdelijk terug aan de mislukte vorming van een streekomroep in de Duin- en Bollenstreek.
De leden van RTV Katwijk hielden drie jaar geleden een samensmelting met Bollenstreek Omroep tegen, uit vrees voor verlies van hun eigen identiteit. De Katwijkse zender heeft sindsdien onder leiding van een nieuw bestuur de programmering uitgebreid, schrijft zwarte cijfers en mag in elk geval tot 2027 zelfstandig doordraaien.
„Het grote verschil met de opstand die nu binnen Sleutelstad is uitgebroken, is dat de fusie met Unity al een feit is”, zegt Kuijt. Hij kent de hoofdrolspelers, vanwege zijn verleden bij Unity, en kiest zijn woorden dan ook zorgvuldig. „Ik verbaas me er oprecht over dat deze onrust nu ontstaat, en niet voordat de omroepen samengingen.”
Argumenten
De argumenten voor de vorming van zo’n Leidse streekomroep kwamen Kuijt bekend voor. Ze waren identiek als destijds in de Duin- en Bollenstreek: de landelijke overheid wil het aantal streekomroepen terugbrengen, waardoor kleintjes die alleen achterblijven waarschijnlijk naast subsidie grijpen.
„Dat is destijds hier in Katwijk als voldongen feit aangenomen, en nu in Leiden en Leiderdorp weer”, ziet Kuijt. „Terwijl dat het nog helemaal niet is. Iedereen mag het roepen, en de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen mag allemaal kwartiermakers langs sturen, maar het is en blijft een plan. Het moet nog door de Tweede Kamer en gaat op z’n vroegst in 2027 in, als een kabinet-Wilders de publieke omroep niet afschaft.”



Voorzitter Pieter Kuijt in de studio van RTV Katwijk.
© Foto Taco van der Eb

Hij constateert dat Sleutelstad en Unity met hun fusie ’eieren voor hun geld hebben gekozen’. „Maar ze hebben zich verkeken op de grote cultuurverschillen tussen de twee omroepen. Dat was in onze situatie misschien ook wel het geval. Daarbij komt dat wij vinden dat wij in Katwijk veel te melden hebben, met veel hoog spelende voetbalclubs en een rijk verenigingsleven. Waren wij samen met Bollenstreek Omroep één zender geworden, dan was Katwijk nog maar twintig procent van totale nieuwsaanbod. Nu honderd procent.”
Realiteit
Tegelijkertijd wil Kuijt zijn ogen niet sluiten voor de realiteit. Het samengaan van lokale en regionale omroepen acht ook hij onvermijdelijk, maar dan alleen in de bovenste laag van de organisatie. „Wat mij betreft zorgen we dat we voor 2027 een koepel hebben met Bollenstreek Omroep en misschien ook wel met Leiden, als de rookwolken daar zijn opgetrokken. We moeten toe naar een model van een stichting als paraplu, waar de omroepen met hun eigen naam en zender onder kunnen blijven draaien. In mijn ogen is het daar fout gegaan bij Unity en Sleutelstad: zij hebben van de twee kanalen er één uitgezet. En één zender voor de hele streek, dat is geen goed idee.”
In de gesneefde plannen voor een streekomroep in de Duin- en Bollenstreek zouden RTV Katwijk en Bollenstreek Omroep wel hun eigen naam en zender behouden. Toch keerden de leden van RTV Katwijk zich daartegen, omdat zij zo’n model als voorbode van een verdergaande fusie zagen. „Onze vrijwilligers vreesden ook dat alle inkomsten naar Bollenstreek Omroep zouden gaan”, verklaart Kuijt. „Daar waren financiële tekorten, ook doordat die zender betaalde krachten in dienst heeft. Wij zijn een vereniging met leden en daardoor best een rijke club.”
Het toenmalige bestuur, dat uiteindelijk opstapte, bracht juist naar buiten dat RTV Katwijk vanwege de dalende ledenaantallen afstevende op een jaarlijks tekort van twintig- tot dertigduizend euro. „Ze hebben toen naar een fusie toegerekend”, vindt Kuijt, die destijds actief was als burgerraadslid voor de lokale VVD. „Dat blijkt wel uit het feit dat we nu, ondanks een terugloop van het aantal leden, zwarte cijfers schrijven.”
Om dat voor elkaar te krijgen, heeft hij ’extra inkomstenbronnen aangeboord’. RTV Katwijk verhuurt de moderne studio op stille momenten aan andere partijen, krijgt geld los bij fondsen en haalt per jaar 11.000 euro op met een nieuw bingoprogramma waarvoor het spelkaarten verkoopt. „Ik ben een liberaal”, verklaart Kuijt glimlachend. „Ik wil niet mijn hand ophouden.”
Concurreren
De stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen wil dat de streekomroepen van de toekomst betaalde krachten hebben. Die komen er wat Kuijt betreft niet in. „Hier boven ons in het gebouw zitten vijf professionele journalisten van Uitgeverij Verhagen. Moeten wij dan met minimaal één betaalde journalist met ze gaan concurreren? Nee, we gaan de samenwerking aan, we wisselen nieuws uit.’’
Zijn vrijwilligers hoeven ook niet alle programma’s zelf te maken, benadrukt de voorzitter. Hij wil met RTV Katwijk meer ’een platform’ worden voor aangeleverde programma’s. „We gaan bijvoorbeeld zendtijd geven aan de jongerenafdeling van maatschappelijke organisatie Welzijnskwartier, voor hun succesvolle project met jeugdige diskjockeys in jongerencentrum Scum.”
Al met al is de mislukte fusie niet slecht uitgepakt, concludeert Kuijt. „We hebben het hier goed op orde. We zijn flink uitgebreid met het aantal programma’s, hebben meer medewerkers gekregen en minder chagrijn in de tent. Dat komt ook doordat we kunnen investeren in nieuwe materialen. Daar houden medewerkers van.”