Martijn Aslander

March 16, 2021

Gasthoofdredacteur van OD Magazine

In november was ik (naar aanleiding van onze documentaire over kenniswerk) gasthoofdredacteur van OD Magazine, Hét tijdschrift voor OverheidsDocumentatie.

Een hele mooie ervaring die smaakt naar meer.

Ik schreef er al eens over in mijn nieuwsbrief, en hier het resultaat en mijn hoofdredactionele commentaar:

OD Magazine Digitale Fitheid.pdf
OD Magazine Digitale Fitheid.pdf 1.77 MB


Schermafbeelding 2021-03-16 om 14.31.31.png


Wereld zonder werkdocumenten 


Van tijd tot tijd doemt er weer een profeet op die “het einde van...” aankondigt. Zo werd het boek al vaak doodverklaard, net als de elpee en vele andere zaken. Ik ben geen profeet, noch ambieer ik die functie. Maar op deze plek durf ik het wel degelijk aan. Het aankondigen van een nieuwe era. Een era waarin we de computer niet langer gebruiken als een veredelde typemachine en tijdrover die naast tijd ook onze aandacht opslurpt.

Vanaf de jaren 50 is ons beloofd dat robots en automatisering ons werk uit handen zouden nemen. En toch is werk-gerelateerde stress, naast corona, volksgezondheidsvijand nummer 1 aan het worden. Wat gaat er mis? Heel simpel: we zijn de bedoeling vergeten. Informatie verwerken en opslaan is voor veel mensen synoniem geworden aan werken. Net zoals jonge mensen mailen en werken door elkaar halen. 

Een deel van dit alles is veroorzaakt door de manier waarop we de meest- gebruikte computerprogramma’s hebben ontworpen. Gebaseerd op de kantooromgeving van de jaren 70, zoals we een tijdje terug al lieten zien in de KNVI-documentaire Kenniswerk. De miljoenen thuiswerkers zijn druk met documenten, mappen, submappen, online vergaderingen en de waan van de dag. En bovendien zijn ze digitaal niet fit. Hoogste tijd voor de heren en dames management, board, OR en HR om naast fysieke en mentale fitheid ook digitale fitheid serieus te nemen. 

Als pionier in de netwerk- en informatiesamenleving bestudeer ik al een jaar of 15 ons digitale werkgereedschap en de impact ervan op organisatiemechanismen. De organisatievorm doet er namelijk al lang niet meer toe. Het houdt genoeg veranderkundigen op de been, coaches aan het werk en de gemoederen bezig. Maar wat mij betreft is de olifant in de ruimte het hardnekkig negeren en ontkennen van het belang van het kunnen stromen van informatie tussen mensen, om goede en snelle beslissingen te kunnen nemen en overzicht te houden.

Uiteindelijk zal de groeiende stroom nieuwe inzichten en toepassingen rondom digitale fitheid leiden tot een kolossale verschuiving van macht in organisaties. Precies naar waar die hoort: bij het collectief van de indivi- duele medewerkers die tezamen hun skills, talent en passie kwijt kunnen om te doen waar elke organisatie voor is opgericht. Dingen fixen. Buiten de politiek-bestuurlijke, bureaucratische lijnen om. De meeste vraagstuk- ken in onze tijd zijn in de kern bureaucratisch van aard. En digitale fitheid gaat ons helpen om de downside van de bureaucratische beperkingen te omzeilen. In dit magazine vind je artikelen die oplossingsperspectieven bieden om te werken in een wereld zonder werkdocumenten die mappen en inboxen vervuilen. 

Veel leesplezier! About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid