Martijn Aslander

November 26, 2023

Ons houten iPad-blokje werd al eens nagemaakt door IKEA, maar nu ook door Action

PHOTO-2023-11-18-22-41-04.jpg


Wat een prachtig en eenvoudig ontwerp, nietwaar? Toen de iPad uitkwam in Amerika hadden David Bakker en ik samen met Opa Simon in no time een leuk houten blokje gemaakt. Een geweldig leuk avontuur en verhaal.

Nog wekelijks wordt ik door publiek in zalen eraan gerefereerd; "Jij was toch die gast van dat houten iPad-blokje?"

Uiteindelijk werden die dingen in een sociale werkplaats gemaakt en over de hele wereld verkocht. Supersympathiek. En toen de Eerste Kamer overstapte van papier naar de iPad kregen alle senatoren van ons een wortelnoten houten versie met het beeldmerk van de 1e kamer erin gegraveerd.


We hadden de handleiding om hem zelf te kunnen maken op Instructables gezet, mét een Creative Commons licentie. Dat betekent dat je hem mag gebruiken, maar niet commercieel mag uitnutten. (er keken bijna 400.000(!) mensen naar die instructiepagina. Waaronder IKEA (dat de mond vol heeft over verantwoord ondernemen enzo) en die jatte het idee schaamteloos. Onze zakken bleken niet diep genoeg om een lange rechtzaak met IKEA te laten lopen en we dropen af.

En daarmee was het houten iPad-blokjes verhaal wel klaar. Dacht ik.

Maar nu ligt ons ontwerp bij de Action! En zo wordt ik om de paar jaar verrast met leuke nieuwe mini-episodes aan een mooi avontuur...

Mocht iemand weten hoe je een inbreuk op een Creative-Commons-licentie succesvol kan aanvechten; laat het dan weten!
About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid