Martijn Aslander

October 12, 2022

Onze eerste eigen leergang Digitale Fitheid is gestart

CleanShot 2022-10-11 at 15.54.23@2x.png


In de zomer van 2020 kregen de eerste contouren van Digitale Fitheid vorm. En terwijl we met Arjan Broere verder schreven aan ons boek, onderzochten Mark en ik wat Digitale Fitheid precies is en zou kunnen zijn. We experimenteerden er op los. Met webinars, één-op-één-coaching en met diverse masterclasses, zoals met Noorderlink en Binnenlands Bestuur. En terwijl we bezig waren drongen nieuwe inzichten ons op, en deden we wonderlijke ontdekkingen, zoals het inmiddels uitvoerig onderzochte gegeven dat 65% van de 4 miljoen schermwerkers geen idee heeft wat je met een sneltoets aanmoet. Hetgeen een prima indicator te zijn van ontbreken van veel meer inzichten over onhandig gebruik van ons dagelijkse digitale werkgereedschap.

Dat allemaal ontdekken en opschrijven is één ding. Maar dat aan een ander leren is van een geheel andere orde. Je wordt niet fysiek fit van luisteren naar of over een hardloper. Je moet zelf iets doen. Met alle ervaring en inzichten schetsten Mark en ik hoe een leergang eruit zou kunnen zien. En welke interventies en stokken-achter-de-deur het beste zouden kunnen werken op basis van wat we afgelopen jaren zagen en meemaakten.

Als spreker en soms trainer zag ik vele leergangen van een ander van dichtbij. Maar nu zat ik met Mark voor het eerst in een andere rol. En met hulp van geweldige mensen als Marcel, Maarten en Kim kreeg onze eerste leergang vorm. Hetgeen een hoop andere mooie zaken en ideeën veroorzaakte waar we de komende jaren nog een hoop plezier van gaan hebben.

Gisteren kwam alles mooi samen en hadden we de aftrap met een mooie groep nieuwsgierige mensen uit allerlei organisaties en werkvelden. Gemiddeld zijn ze net als jullie ongeveer 240 uur per jaar kwijt met zoeken. En 40 dagen per jaar aan het compenseren van hetgeen ze vergaten en opnieuw gingen doen. En daar bovenop verplooien ze nog eens onnodig tussen de 40 en de 400 uur met onnodig gehannes met de computer en smartphone. Onze belofte aan die mensen? Daar flink wat tijd van terugwinnen. Digitale Fitheid gaat niet over productiviteit. Maar over mentale ruimte en slagkracht. En over ontdekken HOE je kenniswerk doet. En hoe dat leuker, fijner en slimmer kan. Of het nou gaat om het voorkomen van burn-out, of over duurzame inzetbaarheid of innovatie, al deze zaken raken aan Digitale Fitheid. Met onze maandelijkse online kenniscafe's voor de community, een maandelijkse live meetup, een boek, een jaarlijkse Maand van de Digitale Fitheid en nu ook een eigen leergang hebben we zo'n beetje alles paraat om iedereen in Nederland en Belgie die hiermee worstelt iets verder te helpen.

Als je er snel bij bent kun je nog meedoen met deze leergang, anders heb je in April 2023 weer kans om in een paar maanden een hoop te leren hierover!
 
 

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid