Martijn Aslander

May 1, 2021

Readwise, voor mij een revolutie qua leren en lezen

Readwise.png


Schermafbeelding 2021-05-01 om 13.52.17.jpg


Een groot deel van mijn leven draait om lezen, leren, ontdekken en toepassen. Ik ben eindeloos nieuwsgierig naar alles. Een van de slimste dingen die je dan kunt doen, is zo veel mogelijk lezen uit verschillende bronnen en over verschillende onderwerpen. Zo is mijn manier van leren en lezen de afgelopen 30 jaar langzaam geëvolueerd naar de huidige werkwijze. Af en toe schrijf ik over aspecten ervan, zoals hoe ik met tijdschriften omga, papier verwerk en hoe ik dat digitaal aanpak.

Qua boeken en e-books zit het ongeveer zo: 
Via collega-auteurs en uitgeverijen komen er een hoop boeken digitaal en op papier in mijn bezit. En via alle kranten, tijdschriften en online kanalen komen dan weer andere boeken op mijn radar. Via Notion hou ik een index van gelezen en nog te lezen boeken bij. Met daarbij wat slimme aantekeningen over of ik de auteur ken, hoe ik aan het boek kwam, of ik wellicht via een voorwoord of een quote een bijdrage aan het boek leverde en wat ik er van vond. Meestal ben ik in een stuk of 10 boeken tegelijk bezig. En vaak hebben sommige boeken vanwege mijn werk voorrang, zoals onlangs het boek van Joshua Foer over het Geheugenpaleis of het boek van Cal Newport. Hier een mooi stuk over hoe je chirurgisch kunt lezen in meerdere boeken tegelijk.

E-books lees ik op mijn Kindle Oasis en op mijn iPhone en iPad via iBooks. Doorgaans koop ik Engelstalige non-fictie via Amazon en Nederlandse fictie via iBooks. Blijkbaar is dat historisch zo ontstaan. Daarnaast ligt mijn huis vol boeken die het huis regelmatig ook weer verlaten :) PDF's lees ik vooral op mijn reMarkable 2, omdat ik die doorgaans snel wil kunnen annoteren met een digitale pen. Sinds drie weken is er voor mijn doen echter iets spectaculairs verbeterd aan dit alles, en vooral aan de manier van leren tijdens het bestuderen van al die literatuur.

Veel van mijn kennis en inzichten doe ik op uit boeken. En verbind ik aan hetgeen ik al weet. Van dat alles probeer ik dan logische en hopelijk originele verhaallijnen te maken, die ik op het podium gebruik om mensen aan het denken te zetten over van alles. Door feiten goed op een rijtje te krijgen en veel te herhalen, lukt het me prima om alles goed te kunnen onthouden en daaruit te putten op een podium, uit mijn blote hoofd. Daar zit ook een deel van de magie on stage, om zonder PowerPoint en papier een spannend verhaal te kunnen vertellen vol feiten die de meeste mensen nog niet kenden.

Maar wat nu als je een handig hulpje hebt dat je elke keer nét op tijd herinnert aan wat je geleerd hebt? Veel lezen is zinloos als je de belangrijke dingen weer vergeet. Mijn Evernote bibliotheek zit boordevol aantekening van gelezen boeken, net als mijn Workflowy en RoamResearch databases. Maar ja, daar moet ik dan wel elke keer actief naar op zoek.  Daar is nu een handige oplossing voor en ik wil nu al niet meer zonder: Readwise. Ik zou willen dat ik dit 15 jaar eerder had gehad. Het is een tool op mijn telefoon die me bijna als vanzelf helpt met het leren en onthouden van de passages die ik uit een boek of artikel heb bewaard. Mark Meinema gaf me de tip overigens..

Ik schreef net een kort stukje over spaced repetition, een slimme methode voor onthouden, en Readwise maakt heel slim gebruik van die techniek.

Readwise is beschikbaar voor iOS en Android. Je kunt het een tijdje gratis gebruiken en daarna zijn er twee opties, Lite voor $4,49 en Volledig voor $7,99 per maand. Een schijntje als je uitrekent wat voor hefboom je zet op de investering die je al eerder deed toen je je boeken aanschafte en tijd stak in het lezen ervan.

De app kan volautomatisch de highlights die je had aangestreept in je Kindle of iBooks boeken importeren. Vervolgens komen deze highlights dagelijks via een daily review voorbij. Eerst komen ze dagelijks langs, maar vervolgens worden de intervallen tussen de herhaling van die highlights  (vanwege de spaced repetition techniek) steeds langer. Mocht je besluiten dat je een highlight vaak genoeg voorbij hebt zien komen, dan is één druk op een knop genoeg.

Hieronder een paar screenshots van de interface en het gebruik:

IMG_5870.PNG


Een mooi voorbeeld van zo'n highlight uit het boek van Moisés Naím over macht.

IMG_5871.PNG


Onderaan zie je een knopje getiteld 'Master'. Dat is één van mijn favorieten. Het levert een soort quiz op waarbij je een woord 'onzichtbaar' kan maken en een paar dagen later moet raden. Ik betrap mezelf de hele tijd op het hebben van een big smile als ik het juiste antwoord weet :) Maar wel degelijk HEEL belangrijk voor mijn werk op podia en bij adviezen die ik geef.



IMG_5872.PNG


IMG_5873.PNG


Het mooie van de app is dat je via de webinterface ook zelf makkelijk en snel notes en highlights kunt toevoegen. Voor mij betekent het dat ik elk brokje informatie dat ik langdurig in mijn hoofd wil houden en op kunnen roepen erin aan het stoppen ben. Een revolutie!

Wat mij betreft maken ze hun slogan meer dan waard: Start reading with superpowers


About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid