Martijn Aslander

May 1, 2021

Spaced Repetition. Lesstof herhalen nét voordat je het weer vergeet...

kelly-sikkema-M6dAnUgiOlQ-unsplash.jpg


Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Veel mensen lezen een hoop, maar vergeten trucs toe te passen om het geleerde te onthouden.  En die trucs zijn er volop. We weten al heel lang dat spiekbriefjes maken, of dingen uitschrijven op papier heel goed helpen. En tegenwoordig hoor ik steeds vaker dat studenten experimenteren met drugs als ritalin om lang te kunnen concentreren. Maar volgens mij is spaced repetition een techniek die velen nog niet kennen of toepassen. 

Gespreide herhaling is een leermethode waarbij kennis herhaald wordt over een telkens langer wordend tijdsinterval. Als men iets nieuws wil leren dan dient dit aanvankelijk met korte tussenpozen herhaald te worden en deze periodes kunnen verlengd worden naarmate iets beter bekend is. (Wikipedia)

Er bestaat namelijk een soort van optimum voor net niet vergeten.  Door nét op tijd informatie tot je te nemen slijp je heel slim neurale paden in je brein. En als die paden of kabels tussen alle neuronen sterk genoeg zijn vergeet je die informatie minder snel.  Dat is erg handig als je veel wilt of moet leren en dus moet onthouden.

Bij Digitale Fitheid zijn we veel bezig met leren, ontdekken en toepassen. De vijfde pijler van Digitale Fitheid is technologie gebruiken voor je eigen ontwikkeling en groei. De gedachte erachter is vrij simpel. Als je iets wilt ontwikkelen dan wil je naar een punt waar je nu nog niet bent. Dat kan het aanleren van een nieuwe taal zijn, of een doel als dagelijks 15.000 stappen zetten, of proberen je diepe slaap ( de periode van de slaap waarin je daadwerkelijk uitrust) te verbeteren. Door slim te meten of iets vast te leggen in een app kun je automatisch herinnerd worden aan je doel en zien hoe ver je al bent. Dat gaat uiteraard prima zonder die technologie, maar mét gaat het sneller en makkelijker.

Voor Spaced Repetition zijn hele goede apps zoals Anki (waar ik zelf nog geen ervaring mee heb) en de tool waar ik wildenthousiast over ben is Readwise. Die heeft mijn hele manier van lezen, leren en herhalen compleet op de kop gezet. In dit blog lees je hoe het werkt.