Peter Ros

November 30, 2023

In je mentale ruimte, naar digitale fitheid en over aandacht

Digitaal Fit?!

Peter soester duinen kopie.JPG
>Foto: Ester Overmars

Hoewel ikzelf blijkbaar niet digitaal fit genoeg was om de afgelopen tijd een digitale brief naar hullie te sturen, gaat deze daar (deels) wel over. Waarom? Omdat het tijd wordt dat we een stoppen met het verkloten van ons werk (excuse my french)😩.

Om te beginnen; digitale fitheid is echt iets anders dan digitale geletterdheid of leren met MS 365 (en haar oneindige hoeveelheid knopjes) om te gaan. De naam verraad het eigenlijk al MS 365, de ambitie is dat je 365 dagen per jaar in hun oerwoud blijft ronddolen 🤪.
Digitale fitheid gaat in de kern over het zo bewust en vaardig zijn in en met de digitale wereld dat je zo min mogelijk aan die computer hoeft te zitten! Maar WTF heeft dat te maken met een foto van niks doen?

Mentaal fit!
Nou, daar komt ie; Digitale Fitheid heeft ook een directe relatie met mentale fitheid. Hoe is dat? Nou mentale fitheid heeft alles te maken met mentale ruimte; het hebben van voldoende ruimte om aandacht te besteden aan de manier waarop je in het leven staat, van de plek die je inneemt en de keuzes die je maakt. En dat gaat nou eenmaal heel lastig als je leven wordt geregeerd door een volle inbox, prioriteiten van anderen, informatie die kwijt is, sowieso teveel informatie, rode oplichtende balletjes die je aandacht vragen en meetings die gevuld zijn met repareren van dat wat in eerste instantie niet voldoende aandacht heeft gekregen.*
(* waarom die streep erdoor? Omdat ik dan zeker weet dat je dat stukje goed tot je neemt 😂.)

Aandachtsresidu
Wasdanouweer? Elke keer als je van aandacht switcht, blijft een deel van je brein nog bezig met het voorgaande. Aandachtsresidu heet dit binnen de neuropsychologie. Zo blijkt dat het even checken van je mail, bijvoorbeeld voordat je een meeting ingaat, meer IQ punten kost (ca 10) dan een haal aan een blowtje. Je kunt dus beter stoned een meeting ingaan dan nadat je je mail voor de zoveelste keer hebt gesjaakt... Of dat voor jou ook geldt of niet, waarschijnlijk wordt het een stuk eenvoudiger om die meeting door te komen.

Niks doen loont
Terug naar de foto. Wanneer krijg jij de beste ideeën? Als je heel hard je best doet? Of juist tijdens het wandelen, onder de douche of misschien vlak voordat je gaat slapen. Juist; tijdens het poepen. De tijd nemen om niks te doen moet je misschien verdienen voor je gevoel. Dat verdienen van die rust heeft weinig te maken met de hoeveelheid uren dat je naar je scherm zit te staren, maar meer met hoe slagvaardig je informatie verkrijgt, filtert, verrijkt en weer distribueert. Het slagvaardig verwerken van ideeën en informatie en die weer verbinden met de juiste projecten en personen zorgen immers voor echte voortgang! Dus hoe effectiever je dat doet, hoe meer tijd je over hebt, hoe meer rust je mag/kan nemen, des te meer mentale ruimte, meer beschouwing, meer ideeën en minder stress, Adrenaline, cortisol (kan neurotoxisch worden als het te lang in je koppie blijft hangen), minder uitval... nou ja, een leuker leven zeg maar.

Hoe dan?
Gelukkig zijn alle toffe 'slimmer werken'  initiatieven, die we o.a. bij Permanent Beta hadden, door Martijn Aslander en Mark Meinema (geholpen door 'ons' ambassadeurs) naar een niveau getild waarmee je echt een deuk in een digitaal pakje boter kan slaan. De komende tijd ga je veel toffe dingen horen hierover (we gaan echt heel hard nu), voor nu, kijk eens op de site van Digitale Fitheid en vind veel nuttige info, een test en de mogelijkheid om mee te doen aan onze vrij toegankelijke meetups. Daarvoor hoef je alleen maar (graties) lid te worden van de community

PKM Summit
Personal Knowledge Management is een belangrijk onderdeel van het rust en reinheid kunnen vinden in de digitale jungle.  Op 22 en 23 maart 2024 vind de allereerste editie van de Europese PKM Summit plaats in Utrecht (georganiseerd door Digitale Fitheid)! Je early bird tickets zijn nu beschikbaar, misschien zien we elkaar ook daar!

Nog even over aandacht
Zoals je wel of niet weet ben ik al enige tijd bezig met het schrijven van een boek over aandacht (niet over focus, dat is een onderdeel van aandacht). Hoe meer onderzoek ik doe, des te meer ik me bewust wordt van het feit dat onze aandacht de hele dag wordt afgeleid, getrokken, gestolen en verpatst. Dat is wat onze aandacht doet, als een brave labrador achter een stok aan hobbelen. Maar laat die stok nou meestal naar een mening, advertentie, game, aanbieding, opinie, of wat dan ook gaan die niet perse (understatement) in ons belang zijn.
Wat is wel in ons belang? bewustzijn & verbinding. Gebruik de komende tijd om je aandacht op je lijf, je keuzes en de verbindingen met anderen te leggen. Die telefoon overleeft het wel even zonder jou...


Met verbonden en aandachtige groet,

Peter

Noot; Deze dinges wordt in een keer zonder AI en redactie geschreven. Zie je een voutje? Dan hoop ik nog steeds dat je bedoeld wat ik begrijp. Begrip voor je dank.


About Peter Ros

Peter; die probeert het leven te ontdekken door te reizen, lezen, schrijven, ontmoeten, verbinden en verhalen te delen.