De Rijksoverheid weet dat ze voor open source moet kiezen, maar doet dit in de meeste gevallen niet. De documentaire "Open Source, de vrijblijvendheid voorbij!" gaat hier op in: https://wearefrank.tv/watch/170
Dat het anders kan blijkt uit hoe Estland het aanpakt. Digitalisering met open source staat hoog op de agenda. Een politieke keuze waarbij hard wordt gewerkt om alle processen van de overheid op een transparante en open manier te digitaliseren. Zie https://e-estonia.com/ voor meer info.
Als je naar onze verkiezingsprogramma's kijkt, dan blijven we in Nederland doorgaan op de huidige manier. We huren dure consultants in om gesloten oplossingen van Amerikaanse commerciële partijen te gebruiken. Jammer, omdat een keuze voor open source bijdraagt aan transparantie en onafhankelijkheid.
Vroeger was er nog wat voor te zeggen om met gesloten software te werken, maar met de ontwikkelingen in de afgelopen 20 jaar is dit niet meer nodig. Voor de meeste gesloten oplossingen zijn er prima alternatieven in de open source wereld.
Vanuit "mijn" wereld van AI zie je nu veel gesloten oplossingen worden gebruikt. In bijvoorbeeld Azure Machine Learning kun je snel een model deployen. Alleen op het moment dat je deze verder integreert in je bedrijfsapplicaties, zal het op termijn een grote investering vragen op het moment dat je stopt met Azure. In een nieuwe omgeving zal alles opnieuw opgebouwd moeten worden volgens de specificaties die daar van toepassing zijn. Even switchen is er niet bij.
Met open source werkt dit anders. Stel je maakt gebruik van AskAnna om je AI-modellen te deployen. AskAnna kun je als open source pakket installeren in een Azure omgeving. Je linkt hierbij een domeinnaam naar het IP-adres van de omgeving. In AskAnna werk je aan jullie projecten en deploy je de AI-modellen.
Op het moment dat de organisatie besluit te stoppen met Azure, is het vervolgens een kwestie van een back-up maken van AskAnna. Daarna moet je in de nieuwe omgeving de AskAnna installatie uitvoeren en de back-up daar inladen. Tenslotte laat je de domeinnaam naar deze nieuwe omgeving verwijzen. De migratie is hiermee voltooid. We hebben dit al eens gedaan, en binnen een ochtend was het geregeld!
Dit voorbeeld laat zien dat door gebruik te maken van open source, je de vrijheid behoudt om zelf aan het stuur te zitten. Waarom zetten we niet vaker open source oplossingen in? Waarschijnlijk omdat het iets makkelijker is om met gesloten software de gevraagde oplossing op korte termijn te realiseren. Alleen als je naar de lange termijn kijkt, dan ben je veel beter af met open source.
Als je het mij vraagt zouden organisaties meer moeten nadenken hoe afhankelijk ze zijn van gesloten oplossingen. In veel gevallen zit je vast in een kostbaar systeem en als je hier uit wilt stappen moet je veel kosten maken. Mijn tip is om daar waar het kan te kiezen voor open source oplossingen, zodat je zelf controle hebt en je niet afhankelijk maakt van commerciële partijen.