
De podcast ontstond begin jaren 2000 en de term zelf dateert van 2004. Het was de combinatie RSS en audiobestanden die dit mogelijk maakte. De meeste gebruikers ervan hebben geen idee wat RSS is overigens.
Oud MTV DJ Adam Curry was met Dave Winer de grondlegger ervan. Ons houten iPad-blokje haalde de show van hem zelfs (inmiddels bruut gekopieerd door IKEA).
In de coronatijd groeide de belangstelling ervoor enorm. Radio is altijd al mijn favoriete medium geweest, en af en toe mag ik bij BNR of NPO 1 langs voor een kort commentaar of een wat langer item. Podcasts voelen voor mij als radio, en ik zeg daarom bijna altijd ja op een podcast-verzoek.
Voor mij is het een perfecte manier om te oefenen met strak en helder formuleren. Ik heb zelf een flink aantal podcasts gemaakt, zoals FeuilleTon & Martijn (een ouwehoer show), het bloedserieuze Werken aan Nederland met Roos Wouters waarin de halve SER en belangrijke denkers op het gebied van de arbeidsmarkt langskwamen, en de podcasts over Pagina 11 van de beroepscode van de Politie en de Digitale Fitheid podcast.
Van de podcasts waar ik de laatste jaren kwam vond ik Juridisch Geneuzel, Dit Leer je Niet op School, BusinessWise en Eindbazen de leukste. De dingen die ik wekelijks tegenkom ervaar zet ik uitgebreid op schrift in mijn weekberichten, maar het fijne aan zo'n twee (of drie) gesprek is de dynamiek tussen interviewer en mij.
En omdat (zeker bij Eindbazen) de interviewer zich grondig voorbereidt doe ik graag iets terug.
Ik maak dus shownotes. Dat zijn mijn aantekeningen en vooral links als aanvulling op de podcast. In de data en omschrijving van de podcast kunnen die mee worden gestuurd naar Spotify, de Apple Podcasts en alle andere kanalen zoals Springcast.
Wat ik vaak bij het luisteren naar podcasts heb is dat ik om de haverklap iets hoor dat ik wil opzoeken. Dan zet ik de podcast op pauze en schrijf ik wat op. Als ik pech (of mazzel, dat is een perspectiefkwestie) heb, ben ik de hele tijd dus bezig om op pauze te klikken en aantekeningen te maken. Voor dat deel van de luisteraars doe ik dat, die noeste arbeid van de shownotes maken. En omdat ik er steeds naar verwijs in de podcast weet de luisteraar dat hetgeen ik benoem terug te vinden is in de shownotes. Service van de zaak en lief.
Dit is dus niet de luie optie van de letterlijke transcriptie erbij doen. Ik bedoel een liefdevol gecureerde lijst met links en context. Het biedt mij, in mijn rol als verteller, ook nog eens de kans om uit te wijden, te nuanceren of toe te lichten. Ik sprak een paar collega's, en die hadden überhaupt niet gehoord van het woord en concept.
Daarom dit blog, in de hoop dat meer van mijn podcastcollega's de lol, de waarde en het belang zien van het maken en leveren van uitgebreide shownotes. Vandaag was ik voor de vierde keer te gast bij Eindbazen. Een short uit de vorige aflevering was maar liefst drie miljoen keer bekeken op LinkedIn. Dat is echt een ongekend bereik.
Reden te meer om deze opnames buitengewoon serieus te nemen, net als de shownotes. Veel luister, lees- en klikplezier!