Martijn Aslander

April 25, 2025

🎙️ Shownotes podcast Eindbazen - editie mei 2025

49F0B265-F98F-4DC1-9668-0D54F88E826E_1_105_c.jpeg

Voor de vierde keer schoof ik aan bij de podcast Eindbazen, waarvan inmiddels drie keer met Michel Vos als gastheer. Deze lange gesprekken voelen telkens weer aan als een echte meeting of minds, waarbij we helemaal losgaan op thema’s die me aan het hart liggen.

Omdat het tempo behoorlijk hoog ligt, bied ik als extra service voor jullie luisteraars uitgebreide shownotes aan. Daarin vul ik alles aan wat tijdens de podcast ter sprake kwam, zodat je eenvoudig kunt doorlezen als een onderwerp je nieuwsgierigheid heeft geprikkeld.

Heel veel doorklik- en terugluisterplezier, en grote dank voor je nieuwsgierigheid en interesse 🙏
 
Hier kun je de vorige afleveringen overigens terugvinden.
 
Dank Michel, Joost (produktie) en de aardige mensen van de Podcast Jungle!


Shownotes:

 

Herseninfarct en tips:

- Ik had dus een herseninfarct 🤯 En omdat mensen schrokken en veel vragen hadden, schreef ik deze updates met ervaringen, lessen en inzichten: https://bit.ly/Martijn-herseninfarct en https://bit.ly/Martijn-revalidatie

- Bietensap tegen hoge bloeddruk:

1. Nitraat en stikstofmonoxide (NO)

Rode bietensap bevat een hoog gehalte aan anorganisch nitraat. In het lichaam wordt nitraat via verschillende stappen omgezet in nitriet en vervolgens in stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide zorgt voor vaatverwijding (vasodilatatie), wat de bloeddruk kan verlagen.

Bron:_ [_World Journal of Cardiology (2015)_](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562412/)

2. Snelheid van het effect

Onderzoek wijst uit dat het verlagen van de bloeddruk al enkele uren na consumptie van rode bietensap kan optreden. Het meest genoemde tijdsbestek is 2 tot 6 uur na inname.

Bron: Hobbs et al., Hypertension (2013)

3. Omvang van het effect

In verschillende studies werd een bescheiden, maar klinisch relevante daling in de systolische bloeddruk waargenomen, variërend van ongeveer 4 tot 10 mmHg. De resultaten kunnen wisselen per individu.

Bron:_ [_Journal of Nutrition (2012)_](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22333723/)

4. Langetermijneffect versus kortetermijneffect

Rode bietensap kan een directe daling van de bloeddruk geven, vooral door het nitraatgehalte. Bij regelmatige consumptie zou er ook een meer stabiel effect kunnen ontstaan. Ook hierbij verschilt de mate van bloeddrukverlaging per persoon.


- Cholesterol? Dat verhaal over HDL en LDl zit nét even wat anders
 
Ik gebruik nu Omega-3 olie (arctisch) en sinaasappels

- Michel benoemde zijn wearable die hij gebruikt voor gezondheidschecks: de Garmin Venu 2

- Ik meet mijn bloeddruk met de Omron M7 Intelli IT AFib


Over informatie en documenten


- Mark Vletter schreef een raak stuk over waarom het in organisaties mis gaat omdat informatie en communicatie door elkaar heen lopen.

Ik schreef daar eerder al over in het dogma van het document en recentelijk met Wouter Bronsgeest in een hoofdstuk dat in het boek Smart Humanity verschijnt in juni 2025.

De afgelopen veertig jaar zijn we langzaam maar zeker gegijzeld door wat heet een "proprietary format," door techreuzen als vooral Microsoft. Hierdoor gebruiken we software die eigenlijk ontworpen is voor het maken van manuscripten en boeken voor het delen van brokjes informatie  en dat is een slechte zaak. Zeker in een AI-tijdperk. Hier een lang, indrukwekkend artikel over het hoe en wat. 


Over MCP - Model Context Protocol en AI


Er is iets spannends aan het gebeuren rondom tech en AI. Ik ben er zelf niet technisch genoeg voor om het simpel uit te leggen, Ik schreef er al iets over in mijn weekbericht onlangs. 

Er is sinds november 2024 een open source protocol dat AI Large Language Models met elkaar laat praten, maar ook met websites. Dit kon wel als het begin van het einde van grote techreuzen betekenen. 


Over Obsidian - de bank met voor mij de hoogste rente op mijn informatiekapitaal


Sinds een tijdje snap ik voor het eerst in mijn leven informatie en kan ik ermee spelen en toveren. Dat zit hem in de mix van het Markdown-platte tekstprotocol en een handige lokale app die Obsidian heet. De mix van templates, metadata en querys (Dit klinkt allemaal veel technischer dan het in de praktijk is, want ik ben niet heel technisch) Zorg ervoor dat ik niet langer afhankelijk ben van geeks en nerds om informatie die ik heb, inzichtelijk te krijgen of er vragen aan te stellen.  Alles wat ik erover leerde en weet, heb ik opgeschreven in een serie met blogs die je hier kunt vinden. 


Wispr Flow - Bijna nooit meer typen op je computer?

Het is ons al meer dan twintig jaar geleden beloofd: Praten tegen een computer en foutloze tekst, inclusief grammatica en interpunctie, krijgen. En, zonder dat de meeste mensen het weten, zijn we daar dus al. Dankzij mijn herseninfarct werd ik even gedwongen om ermee te spelen, en ik wil niet meer zonder. Op een Mac, maar ook op Windows, download je het. Daarna tover je met een enorme snelheid en gemak tekst op elke plek op je computer. Foutloos. 


Over wat er gebeurt als je een jaar indeelt in twaalf weken in plaats van twaalf maanden

Verrassend veel!
51YBA-oB3SL._SY445_SX342_.jpg

Dit boek is echt veel impactvoller dan ik zelf zag aankomen, en ik heb er een hoop aan. Jullie wellicht ook. 


Leren over persoonlijk kennismanagement, persoonlijke informatie en de rijke historie daarvan 



Ik kocht het boek al eerder, maar ik kwam er nog niet aan toe. Na de aansporing van Tracy Chapman, die opgroeide naast een bibliotheek, ben ik gelijk aan dit boek begonnen. Ik ben hooked, en niet zo'n klein beetje ook. Ik weet nu al dat dit een van de weinige boeken gaat zijn die ik vaker dan tien keer ga lezen.

Het is een fantastisch boek over de geschiedenis van het opschrijven van gedachten, ideeën, observaties en brokjes informatie en kennis die je tot je hebt genomen. Dit fenomeen gaat via de late renaissance in Engeland en de vroege renaissance in Italië terug naar de tijd van Mesopotamië Waar mensen al via kleitabletten proberen hun persoonlijke kennis te vangen.

Mijn inspanningen rondom PKM, persoonlijk kennismanagement, liggen dan ook in een hele duizenden jaren oude traditie. Heel cool om te ontdekken. Voor mensen die veel met AI doen, geldt: "Garbage in is garbage out." En als je je verdiept in PKM en je erin bekwaamt, en ik help graag met mijn communities, dan zul je zien dat gestructureerde informatie plus AI superkrachtig is. 


Regeneratieve intelligentie - Research van Thijs Pepping

Thijs is een bevlogen collega technologie-filosoof die al vele jaren verder en dieper over technologie nadenkt dan de meeste mensen, en zijn inzichten en ideeën raker en toegankelijk opschrijft dan velen. Zijn nieuwe research behelst de overlap tussen AI, menselijke intelligentie en natuurlijke intelligentie. De ideale mix van die drie superkrachten leidt tot iets dat hij regeneratieve intelligentie noemt. Bizar intrigerend. Zo gaan we nog in dit mensenleven meemaken dat we met sommige dieren kunnen communiceren nn kunnen verstaan wat ze proberen te zeggen. 

Meer over mijn werk:


Hier publiceer ik doorgaans elke week een overzicht van mijn inzichten, ervaringen en lessen van die week. Veel te lang voor de meeste mensen en meer links dan dat je aan kan klikken. Elke week minimaal een paar rabbit holes voor je. Ik schrijf zonder AI. Vol liefde en passie en heel persoonlijk. En ik maak er serieus werk van.

Hier kun je wat vroeger werk van me vinden. Easycratie en Nooit Af, beiden genomineerd voor managementboek van het jaar.

Hier documentaires en hier het boek dat we er naar aanleiding ervan schreven.

We bouwden een community met bijna 4000 mensen die elkaar helpen en inzichten uitwisselen over digitale fitheid en hoe daarin beter te worden. Een must voor iedereen die meer dan vier uur per dag naar beeldschermen zit te kijken. (We ontdekten dat de meeste mensen die denken dat ze digitaal fit zijn, dat waarschijnlijk echt niet zijn 🤣)

Omdat digitalisering een leeg containerbegrip is, net zoals digitale transformatie, is het de hoogste tijd daar wat aan te doen. Consultants en collega's, sprekers lopen daar flink op binnen, namelijk. Heel jammer is dat de gemiddelde mens op de werkvloer daar werkelijk niets aan heeft en dringend verlegen zit om een concreet praktisch handelingsperspectief rondom digitalisering.

Bij onze Digitale Fitheid Academie hebben we de afgelopen jaren ontdekt wat er voor nodig is om de relatie tussen gedrag en technologie simpel te verbeteren. We ontwikkelden korte, simpele, snelle interventieprogramma's waar medewerkers op dezelfde dag nog wat aan hebben en mee uit de voeten kunnen. 
Dat bespaart per dag een paar honderd uur per jaar, die je vervolgens beter kunt uitgeven aan een nieuwe aflevering van Eindbazen luisteren dan aan nog harder werken. Duurzame inzetbaarheid en levenslang leren gaat echt alleen maar als je de mentale ruimte krijgt, neemt en bewaakt om je te bekwamen in nieuwe vaardigheden. en we helpen je er graag bij

Dank voor het luisteren en lezen! 🙏
Martijn


ps. Een short uit de vorige aflevering haalde dus idd meer dan 3mln(!) views 😳 (geen grootspraak dus)

PHOTO-2025-04-17-07-10-13.jpg

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid