Gebruiksaanwijzing voor het ontmoeten van een mens
"Pas op! Loslopende mensen." Het waarschuwingsbord op de Dutch Design Week deed ons gniffelen. Maar was het eigenlijk wel zo grappig? In een tijd waarin we elkaar steeds vaker via schermpjes ontmoeten, lijkt een 'in het wild' aangetroffen mens inderdaad bijna een bezienswaardigheid geworden.
Met dit gevoel nog vers in gedachten, struinden we door de 'Embassy of Safety'. Een expositie verdeeld over drie intrigerende onderdelen: 'Rijksmakerstaat', 'Advocaat in Kwetsbaarheid' en 'De Rituelenclub'. Bij die laatste viel mijn oog op een bijzondere flyer: "Weet wat je moet doen als je een 'mens' tegenkomt."
De flyer bleek een serieuze handleiding te zijn, onderdeel van het project 'Intuïtieve Mensbenadering' van Circus Andersom. Dit makerscollectief staat bekend om hun verfrissende kijk op alledaagse zaken - in dit geval het thema 'veiligheid'. Met een knipoog bieden ze concrete stappen om je weer op je gemak te voelen bij menselijk contact. Een van hun suggesties? 'Visueel fouilleren'. Ja, echt.
De machine in onszelf
Het klinkt provocerend, maar misschien hebben we zo'n handleiding wel echt nodig. Want eerlijk: we gedragen ons steeds meer als machines. Andere mensen zijn stoorzenders geworden in onze perfect gestructureerde dag. Ze zijn onvoorspelbaar, mogelijk onbetrouwbaar, en brengen vooral: ongemak. Hoewel het project al acht jaar oud is, lijkt het relevanter dan ooit.
Doe de test maar eens: hoeveel mensen heb jij vandaag écht in de ogen gekeken? Wanneer koos je voor een telefoontje in plaats van een appje? En wat deed je vanochtend toen die vreemdeling naast je kwam zitten in de trein - je verschansen achter je telefoon of een glimlach wagen?
Ontregelende verbinding
Juist daarom hou ik van de 'ontregelende verbinding' waar Circus Andersom voor staat. Het is simpel: groet eens iemand in het park. Maak een praatje over die opvallende pet die voorbijloopt. Of pak je telefoon en los in dertig seconden op wat anders een eindeloze app-conversatie zou worden.
Voor sommigen is dit verwarrend gedrag. Maar eigenlijk is het precies het tegenovergestelde: we ontwarren de digitale knoop waarin we onszelf hebben vastgedraaid. We worden weer een beetje... mens.