Martijn Aslander

October 2, 2021

Martijn bij de politie, een update


PHOTO-2021-10-01-10-55-39.jpg


Mijn bericht dat ik (vrijwillig) Teamchef bij de politie werd deed een hoop stof opwaaien. Sommigen dachten zelfs dat mijn LinkedIn account gehackt was. Inmiddels ben ik alweer een aantal maanden aan het rondkijken daar. Tot nu toe is het meer dan fantastisch. Ik word vanuit vele hoeken en lagen van de organisatie gebeld en betrokken. Met de meest uiteenlopende vragen. Op 1 oktober werd ik feestelijk beëdigd door Martin Sitalsing. Het was fijn om daar te constateren dat aan één van mijn verbeter-en kritiekpunten naar de politie de afgelopen jaren blijkbaar heel hard gewerkt is. Want de politie, dat zijn wij. Met zijn allen. Het veiligheidsvraagstuk is namelijk van iedereen. En gaat ook iedereen aan. En er zijn honderduizenden Nederlanders die met plezier en passie bijdragen aan het oplossen van een cold case of een ict-vraagstuk. Tijdens mijn beëdiging werden er ook gedragswetenschappers, financiële experts en cyber-specialisten ingezworen als vrijwilliger, fijn om te zien.

Ondertussen loop ik intern tegen van alles en nog wat aan, en merk ik dat er in elke muur waar ik tegenaan loop wel een deurtje zit, dat vriendelijk wordt opengedaan als je het netjes vraagt. De hele aanpak van het team dat ik aan het opzetten ben is easycratisch, en zonder budget en papieren plannen of digitale versies ervan kom je met bellen en koffie drinken een heel eind.

Ik mocht me afgelopen maanden al bezighouden met iets complex als strategische personeelsplanning. Hoe ga je in hemelsnaam nu al precies kunnen aangeven en inschatten hoeveel mensen je ongeveer nodig hebt over 5 jaar en in welke functies met welke expertises? Serieus boeiend. Verder mocht ik puzzelen met het versnellen en versimpelen van het doen van aangiftes, meedenken over een cool experiment met NFC-stickers, dat zomaar eens serieus geld zou kunnen besparen bij de politie. De komende maanden verwacht ik een doorbraak rondom het hergebruik van drugsafval te kunnen zien en zo is er er meer laaghangend fruit binnen de organisatie dat schreeuwt op geplukt te worden. 

Komende tijd start ik met een nieuwe podcast over de politie. Af en toe zal ik op deze plek daar een update en een link over delen.