Martijn Aslander

May 26, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 21 2024)


08837009-14EF-4821-98F2-A4B21571A2B2_1_105_c.jpeg


Dierbaar lezerspubliek,


Het is mij het afgelopen halfjaar niet gelukt om wekelijks te schrijven. Ik deed een flink aantal dappere pogingen, maar ik was niet tevreden over het resultaat. Ik ben in mijn eigen valkuil gestapt; dingen goed doen is bij iets totaal onbelangrijks als een weekbericht niet zo belangrijk als publiceren. Wellicht lukt het me weer om de weekcyclus op te pakken. Er was ook weinig mentale ruimte voor. Er gebeurde zoveel, met name rondom Digitale Fitheid. Van de maand maart moest ik bijkomen, maar dat was het meer dan waard. Nog ongeveer zeven weken tot het zomerreces, met veel leuks en moois in het vooruitzicht.



Internationaal bezig met Digitale Fitheid

Een van onze klanten van de leergang Digitale Fitheid was zo blij en onder de indruk van onze resultaten dat ze besloten dit aan het Duitse moederbedrijf voor te leggen. Na grondig rekenen en onderzoek, becijferden ze dat ze al gauw vijftig miljoen per jaar zouden kunnen besparen (los van alle bijkomende voordelen) als alle 4500 wereldwijde medewerkers digitaal fit zouden zijn. Of we ons materiaal ook in het Engels konden aanbieden en trainen?

Een klein half jaar later en vele audits verder zijn we inmiddels gestart. Met een geweldige ploeg mensen hebben we veel van ons materiaal vertaald en veel video's opnieuw opgenomen in het Engels. Gelukkig waren we in coronatijd zo slim geweest om www.digitalfitness.com in handen te krijgen. Die gok pakte geweldig uit. Inmiddels trainen we een groep uit Canada, Amerika en Mexico, en daarna zijn groepen uit Frankrijk, Engeland, Japan, Singapore en Australië aan de beurt. Het is echt heel erg leuk om te doen.

Wereldwijd zaken doen met een grote corporate is echt nieuw terrein, en we leren een hoop. Een van de redenen van ons succes is dat digitalisering en digitale transformatieprojecten best complex en ambigu zijn, en dat een randvoorwaarde ervoor digitaal fitte medewerkers zijn. En van dat laatste hebben we na vier jaar zoveel verstand en ervaring, kennis én content dat we daar heel goed bij kunnen helpen.


BusinessWise: leren van de actualiteit en méér

Gedurende corona had ik regelmatig contact met DPG over digitale fitheid en schreef ik af en toe wat voor ze, zoals dit artikel de dag voordat Pieter Omtzigt zijn partij aankondigde. In april lanceerden ze een nieuw platform voor professionals die willen verbeteren in hun leven of carrière: BusinessWise. Een rake term. Daarnaast biedt BusinessWise iets wat er in het medialandschap nog niet was. Op Teletekst en Nu.nl lees je wat er net gebeurde. In de krant lees je de achtergronden van die gebeurtenissen. En op BusinessWise lees je wat jij daarvan kan leren in je eigen praktijk.


In de aanloop naar de lancering nam ik voor de serie "Hoe word ik een betere…" een aantal leuke afleveringen op. Als podcast, met korte video's erbij die als shortcasts op alle media verspreid worden. Hier kun je lezen, horen en zien wat ik deelde over hoe je een betere onthouder wordt, mijn ervaringen met het aanjagen van dingen en over hoe je een betere beller wordt. (die laatste schijnt op TikTok nogal een hit te zijn, maar dat is logisch, daar wonen allemaal jonkies die niet meer durven te bellen)


De samenwerking met het bevlogen team achter BusinessWise bevalt erg goed, en ik kom er steeds meer leuke collega-sprekers en schrijvers tegen, zoals Martin Hersman en Job van den Berg. Uit de samenwerking komen nu al leuke dingen voort, zoals een live talkshow na de WWDC Viewing Party (we kijken elk jaar met een groep geïnteresseerden naar Apple's Keynote op hun developers conferentie), die ze live gaan streamen. (Erbij zijn is leuker overigens, en er is nog plek.)



Slow Productivity en Pseudo-productiviteit

Cal Newport heeft het weer geflikt! Na Deep Work, Digitaal Minimalisme en A World Without Email sloeg hij weer de spijker op zijn kop. Zijn nieuwe boek Slow Productivity komt in juni uit in Nederland. Hij schreef zo raak over waarom we wél druk zijn, maar minder productief zijn, dat ik er stikjaloers op ben, een emotie die ik verder nauwelijks heb. Hij muntte het woord pseudo-productiviteit. Een treffender woord voor de ellenlange vergaderingen en eindeloze mailwisselingen die tot niets leiden, bestaat er niet. Ik blijf vrolijk op zoek naar apps en toepassingen die de onnodige frictie uit mijn werk kleiner kunnen maken en die met jullie delen.

Wat nieuwe apps in mijn workflow betreft, ben ik erg enthousiast over Anybox, die in toenemende mate de bestanden/finder-app op al mijn apparaten aan het vervangen is. Ik schreef er wat over op Digitale Fitheid. De makers van het door Microsoft opgekochte Wunderlist zijn opnieuw begonnen en maakten Superlist. Een nieuwe benadering van het fenomeen todo-app (alhoewel taken-apps écht kunnen helpen met het houden van overzicht, moet je die taken nog steeds wel doen of delegeren). Fantastical heeft bij mij de agenda-app overgenomen als standaard agenda. Synchroniseren met veel verschillende agenda's van anderen was te omslachtig binnen de agenda van Apple.

Ik ben heel nieuwsgierig naar de nieuwe iPad Pro, die flink wat kost, maar waarschijnlijk al wat toverkracht aan boord heeft voor de AI-toepassingen waar we op 10 juni meer van gaan horen. Gisteren viel mijn oog op een nieuwe e-ink tablet, met een zo op het oog flinke snelheid. Dat zou zo maar eens een nieuwe generatie hardware, gericht op minimalisme en minder afleiding kunnen gaan worden. Een Apple Watch gebruiken als telefoon? Met deze grappige hack van TinyPod lijkt dat na de zomer mogelijk te zijn. Handig voor mensen die wel bereikbaar willen zijn en van podcasts willen genieten, maar geen zin hebben in alle afleiding van een telefoon. Op de PKM Summit had ik een Vision Pro weten te regelen als demo-model. Met vele anderen daar was ik erg onder de indruk, en na mijn eerste ervaringen ermee blijf ik bij mijn standpunt dat spatial computing een serieus ding gaat worden. Artsen, en met name chirurgen, zweren er al bij.


Optredens in het land

Ik trad de afgelopen maanden veel minder op dan anders. Met name omdat ik druk was met de derde Maand van de Digitale Fitheid en de enorm geslaagde PKM Summit (volgende nieuwsbrief meer daarover), en daarnaast met de grote internationale klus van digitalfitness.com. Maar ik sprak zoal bij het ministerie van EZK, het Openbaar Ministerie en de Algemene Bestuursdienst, stond in mijn favoriete zaal in het Spant voor Sijthoff Media, deed een masterclass voor de top van de AFM, en mocht een zaal ondernemers in Ede flink aan het denken zetten. Op eigen kracht veel lezingen in het buitenland doen lukt me nog niet heel vaak, dus mocht één van jullie daar een leuke kans of ingang hebben, dan hou ik me aanbevolen!


Uit mijn persoonlijk leven

Ik bezocht met mijn lief de afgelopen maanden Ljubljana en Lissabon en ben net terug van een weekend Zeeland. Daar was ik nog niet zo heel vaak geweest en ik keek mijn ogen uit. Ik had niet scherp hoe bijzonder en belangrijk Vlissingen was in onze zeegeschiedenis.

De afgelopen tijd was ik druk met het terugsnoeien en herbeoordelen van mijn bibliotheek. Er kwamen te snel te veel boeken het huis binnen, en meer kasten plaatsen was geen optie. Ik heb een zesde deel weggedaan, en alle boeken die ik nog wil lezen in handige kistjes weggestopt, waardoor ik weer een prettig ogende collectie heb die me goed ondersteunt in mijn research. Sinds een tijd hebben we een poes in huis, en ik had geen idee hoeveel plezier je van zo'n huisdier kunt hebben. Ik was veel thuis de laatste maanden, en heb me verder bekwaamd in klusjes en het leren hanteren van gereedschap. Met name deze nieuwe schroevendraaier is heel fijn! Mijn voorliefde voor slimme opbergsystemen bracht me voor het gereedschap bij Milwaukee Packout. Topspul!


Dank voor het lezen! Ik hoop dat het me volgende week weer lukt!



📅 Agenda:

- 🎪 28 mei (dat is dinsdag dus al) Maandelijkse Meetup Digitale Fitheid Community met o.a. Rick Pastoor, bekend van zijn boek GRIP
- 🎪10 juni WWDC Viewing Party in Utrecht; Wat gaat Apple aankondigen op hun belangrijkste event van het jaar?
- 🎪 17 juni Maandelijkse Meetup Digitale Fitheid Community met o.a. Erwin Sprengers, cybersecurity specialist van KPN
- 🎪 ook 17 juni in de avond: PKM Meetup over Obsidian.
- 20 juni Het Grootste Kennisfestival van Nederland in Deventer met in de ochtend een aparte onderwijs special van Digitale Fitheid en Dieter Möckelmann

In september start er weer een leergang Digitale Fitheid. Hier kun je er meer over vinden.

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid