Week 30 alweer! De komende weken zal de mix prive/professioneel alhier wat overhellen naar prive. Wat heerlijk de rust van deze periode. Vooral omdat alle anderen mensen ook op vakantie zijn. Ik was vooral aan het lummelen, aan het opruimen en aan het uitzoeken. Het is ook veel te warm om je druk te maken. Ik eindigde de week op de Wadden en begin vandaag de week met leuke afspraken in Haarlem.
Wees wijs met de Waddenzee.
De zomervakantie op Vlieland is voor de kinderen zolang ze zich kunnen heugen een feest. Zeker met die Zuid-Europese temperaturen van de laatste jaren. Genieten van de ruimte en de vrijheid op de camping en het strand doet ze zichtbaar goed. De trui op de foto is geen oldie uit de jaren tachtig, maar een nieuwe die ik vorig jaar kocht. In de 5e klas van de lagere school gingen we op kamp naar naar Schiermonnikoog, één van de leukste schoolherinneringen van vroeger. Frank Boeien had zijn eerste hit en iedereen had Doe Maar zweetbandjes en buttons. Ik maakte een werkstuk over de Waddenvereniging en over Schiermonnikoog.
Ik wilde toen al zo'n trui, maar die vonden mijn ouders echt veel te duur (en terecht). Toen ik hem zag vorig jaar was ik om. Even dat gevoel van vroeger rechtzetten. Wat er sindsdien gebeurt is echt te leuk; ik draag hem veel, en overal waar ik kom, in de trein of in Haarlem op straat, zie ik mensen glimlachen. Elke dag dat ik hem draag maakt er een wildvreemde een praatje over die trui. Goh, wat leuk, van vroeger? Dat iconische beeld is dus nog veel sterker dan ik dacht. Gemaakt door Jan Loman in 1956. En die Waddenclub steunen is een prima idee!
Allez Hop!
De Hop is terug in Nederland. Mijn lievelingsvogel. Ik spotte die voor het eerst op Mallorca, toen niemand bij mij in de auto leek te begrepen waar mijn enthousiasme vandaan kwam. Ik zette de auto subiet aan de kant om te genieten van die eerste ontmoeting met dit olijke beest. Daarna zag ik ze vooral in Zuid-Afrika. Ik ben geen vogelaar, maar van spechten, lepelaars, roofvogels, ijsvogels en de hop in het bijzonder wordt ik op de een op andere manier heel vrolijk. Ik vind hem prachtig!
Boekennieuws
Sinds een paar jaar heb ik aan Daniël Brouwer een hele fijne sparringpartner voor Digitale Fitheid. Het is heel indrukwekkend hoe hij persoonlijk het vak (want dat is het) functioneel beheer op de kaart heeft gezet. Ik mocht een stukje inhoudelijk bijdragen aan zijn succesvolle boek, dat voor voor mensen die ermee bezig zijn een onmisbaar naslagwerk is. Digitale Fitheid sluit naadloos aan op functioneel beheer. Hier een kort overzicht over wat functioneel beheer is.
Een ander boek waar ik aan bij mocht dragen, middels een voorwoord, is Waar is je online kantoor? van Kristian Esser. Een raak boek over digitale samenwerking. De meeste organisaties die met digitalisering bezig zijn zouden zijn lessen en inzichten ter harte moeten nemen. En een voorwaarde om dat goed te kunnen doen is wat ons betreft digitale fitheid. Kristian is al jaren expert op dit vlak en tot in Italië actief met organisaties leren om meer te denken als communities. Hier een mooie recensie!
Stadsgenote Jacqueline was al jaren druk aan de weg aan het timmeren met alcoholvrij leven, en onderzoeken naar het hoe en wat eromheen. Haar boeken waren nogal succesvol en na het verbreken van een jarenlange relatie besloot ze nog een ander stuk van zichzelf aan te gaan. Onverdoofd daten, zonder alcohol. Wat kom je dan allemaal tegen?
Dit resulteerde in een enorm open, eerlijke podcast over lust (en alles eromheen). Waarbij ze zichzelf meer dan kwetsbaar aanging, met een enorme en indrukwekkend scala aan experts die met haar over haar ervaringen en inzichten sparden en rijkelijk voorzagen van context en kennis. Moedig en voor de luisteraar erg leerzaam. Een boek erover kon niet uitblijven en ligt sinds vorige week in de boekenwinkel. De eerste die me verteld waarom je het wil hebben krijgt er één opgestuurd.
Op muggenjacht!
Meestal kan ik de verleiding van advertenties die me proberen te overtuigen om iets te kopen heel goed weerstaan. Als ik iets nodig denk te hebben kijk ik eerst bij The Wirecutter (dat bij mijn NY-Times abonnement in zit, net als de NY-Times kook-app die voortreffelijk is). Maar goed. Blijkbaar vonden de algoritmes dat ik een op een riotgun lijkend gevaarte moest aanschaffen om met zoutkorrels op muggen te schieten. Hoe leuk dat ding er ook uitzag, ik vond van mezelf dat ik er niet in mocht trappen.
Totdat mijn compaan Mark me heel enthousiast ging vertellen over zijn recente aankoop. Het ding bleek fantastisch te werken. Je vult het reservoir met wat jozo-zout, je pompt met de hand een flinke lading lucht en daarmee druk in de kamer, en knalt met veel gemak muggen van je plafond. Voor een mug voelt zo'n zoutkorrel als een kanonskogel, en dat zout vind je nergens meer terug, zo weinig heb je er van nodig.
Toen mijn lief zei, das best handig omdat dat muggen hier vaak te hoog zitten was ik om. En inderdaad, het ding werkt fantastisch. Op muggenjacht was nog nooit zo leuk! Op Vlieland stikte het door de regen van de laatste tijd van de muggen. De jongste is nogal allergisch voor die beten, maar dit goedje hielp goed.
PastePal; op al je Apple-apparaten snel toegang tot je clipboard
Ik ben dol op onafhankelijke app-ontwikklaars. Ik vermoed dat ik jaarlijks net zo veel uitgeef aan software als aan hardware. Veel mensen vinden het stom om te betalen voor een goed stukje software, maar het gemak dat het oplevert is niet in geld uit te drukken. Voor de mensen die van kooopjes houden, via Setapp kun je voor een tientje per maand een abonnement nemen op meer dan 200 apps. Een paar ervan (Textsniper, Gemini, ClearVPN, Bartender en HoudahSpot)Â gebruik ik zo intensief dat als ik ze los had gekocht een veelvoud kwijt was geweest vergeleken met het abonnement op Setapp.
Via MacStories ( mijn hofleveracier van handige apps) kwam ik PastePal tegen (Mac). Hiermee heb ik een clipboard dat alles dat ik wilde copy-pasten bewaart op al mijn apparaten, inclusief iPhone en iPad. Jammer dat ik die niet eerder had ontdekt.
Overig delenswaardig
- Amazing machines. Ik mag van mezelf niet of nauwelijks op TikTok of Instagram kijken. Te verslavend. Maar Youtube kan er ook wat van zeg. Voor ik het wist zat ik een half uur te kijken naar dit filmpje over handige machines en menselijk vernuft.
- Via Marco van Hurne kwam ik deze post tegen van de mini satelliet ontvanger van Starlink, het satelliet bedrijf van Elon Musk. Een verdomd interessant apparaat waarmee je voor niet teveel geld heel snel internet hebt, overal ter wereld. Voor een aantal avonturiers onder mijn lezers vast de moeite waard!
- De meeste grote techbedrijven vertonen regelmatig hufterig gedrag, ondanks de rest van hun handige diensten. Dat wijs en effectief beteugelen is een tour de force, waarbij privacy, security en oneerlijke marktmacht nogal eens haaks op elkaar staan. De EU heeft aan de ene kant de DMA, terwijl de GDPR/AVG er soms haaks op staan. Meta dreigt de EU met haar strenge en soms onduidelijke regels te passeren qua AI.
- Ondertussen is Google op grote schaal links stuk aan het maken omdat ze ineens een langlopende dienst, een zogeheten URL shortener gaan stoppen. Vinton Cerf, één van der oppervaders van het internet vond daar terecht wat van. Boeiend spul dit!
- In het Steve Jobs archief kwam ik een geweldig filmpje tegen met een mooie blogpost erbij over zijn toekomstvisie over computers en intelligentie. Gaaf om naar te kijken, en zijn tijd meer dan vooruit.
https://search.app/n7Y3QF6LtMQ2QnLd6
Dank voor het lezen, en veel klik- en kijkplezier! Tot volgende week!
Hartelijkste groet,
Martijn
📅 Agenda:
- Rust :)
In september start er weer een leergang Digitale Fitheid. Hier kun je er meer over vinden. Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!
Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.
Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.
Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.
ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.