Week 34 is ten einde. Ik kan me geen week herinneren waarin ik elke kans aangreep om niet aan 'het werk' te gaan. Procrastrineren is een vak op zich hoor! Volgens de spirituelen om me heen is er een hoop aan de hand in de kosmos, en volgens mijn eigen logica wordt het nog druk genoeg dit najaar dus remmen lijf en geest nog even flink af nu het nog kan. Maar ik had veel plezier en middagdutjes. Katteplaatjes schijnen het op het web goed te doen, en ik had geen beeld van de afgelopen week dat ik passend genoeg vond. Vandaar onze kat Toni!
Klooien met code, en mét resultaat
Qua doorzettingsvermogen was ik trots op mezelf deze week. Ik keek flink wat filmpjes op YouTube (het Teleac van de 21e eeuw) over de Obsidian-plugin Templater, en las er blogs over. En het duizelde me. Ik probeerde het echt allemaal te snappen maar het lukte niet. En toch wilde ik ermee kunnen werken, want alles in me riep dat dat een heel goed idee was. En wederom werd ik enorm verrast door ChatGPT.
Ik leerde mezelf hoe ik de juiste prompts moest schrijven en wat ik graag zou willen doen met een Obsidian Templater template. Dat begon met 100 voorbeelden vragen aan ChatGPT over wat handige waardevolle opties zijn met die plugin. Na een paar dagen begon in de logica achter die plugin te snappen en kon ik gerichter vragen stellen aan mijn AI-vriendje. Tussendoor had ernstige behoefte aan snelle en makkelijke sneltoetsen en leerde ik hoe ik mijn Caps-Lock kon remappen naar een Superknop.
Ik kan rustig stellen dat ik mijn gebruik van mijn cruciale kennistool Obsidian met 30% verbeterd heb, qua snelheid, gebruiksgemak en kwaliteit. Niet slecht voor een luie week 💪
Ik krijg veel aanvragen om te spreken over AI, en wijs die af
Nederland is weer aan het opstarten na de zomervakantie. De eerste regio's zijn alweer aan de slag en dat is merkbaar in de vragen die bij mij en ook Digitale Fitheid terechtkomen. Heel fijn! Diverse sprekersbureau's uit binnen en buitenland zochten ook contact en wilden meer weten over digitale fitheid en mijn visie erop. En er zijn echt veel mensen die willen dat ik op een event over AI kom vertellen. En dat vind ik een heel slecht idee.
"Een kleuter zonder rijbewijs geef je geen Porsche. Of alcohol" Dat is meestal mijn eerste antwoord als ik erover bel. Over AI een event houden is duidelijk een hype. Net zoals web 2.0, social media, en blockchain dat ooit waren. En er zit zeker koren tussen al dat kaf. Maar de energie is meestal een angst om de boot te missen of een vorm van hipheid veinzen als organisator. En daar pas ik voor.
In al die gesprekken leg ik uit dat om verstandig met AI te kunnen werken, je wel over basis-computervaardigheden (hoi OCR, sneltoetsen en macros) moet beschikken, en enig begrip moet hebben van informatie, tags en gestructureerde informatie. Daar zijn vast hele andere meningen over, maar dat is hoe ik er naar kijk, ook vanuit mijn eigen ervaring met het onderwerp.
Mijn angst is dat mensen massaal maar wat doen, en nog meer content gaan maken waar niemand tijd voor heeft om te lezen. Om vervolgens met AI nog meer samenvattingen te maken waar we ook geen tijd voor hebben. En nog steeds dubbel werk blijven doen zonder dat we weten wat er onder de motorkap gebeurt en waar we die informatie moeten bewaren (hint: niet in een Word-document).
Gelukkig zijn de meeste mensen vatbaar voor mijn argumenten en mag ik de komende tijd events aftrappen met deze bespiegelingen. Er is nog wel ruimte in de agenda, dus als je me wil boeken, klik dan hier.
Hangen als gezonde luie optie
Om mijn 52-jarige lijf een beetje op orde te houden doe ik braaf, zo goed als dagelijks, een rondje oefeningen om gezond en sterk te blijven. Sinds een jaar of twintig gebruik ik daar kettlebells voor. En push-ups. Ik wandel zo'n 100 kilometer per week. En met die combi kom ik een heel eind. Maar sinds vorige week kwam ik een interessante oefening tegen die makkelijk is, en niet teveel tijd kost. Gewoon een beetje hangen. Niet op de bank met chips en een serie, maar letterlijk hangen. Ik kwam een artikel tegen en verdiepte me er verder in.
Wat een leuke oefening! Mijn innerlijke Bob de Bouwer vond een stuk aluminium buis en een plekje bij mijn schuurtje om die buis op te hangen. Na de push-ups en kettlebells loop ik er heen en pak die buis vast en ga ik hangen. Dertig seconden tot een minuut. Voor zoveel spiergroepen en je core een geweldige oefening.
Creatief Transformeren met George Parker
Een jaar of 25 geleden begon ik met lezingen over netwerken en over creativiteit en innovatie. Zo door de jaren heen verschoven de onderwerpen (hier een leuke podcast over dat proces). Maar van creativiteit vind ik dat je er vooral niet teveel over moet praten en het vooral moet doen. Het is één van de belangrijkste ingrediënten van alles dat ik doe. In al die jaren heb ik van weinig mensen er zoveel over geleerd als van George Parker. Een van de meest veelzijdige mensen die ik ooit ontmoette. Ik heb mijn Twitternaam Resourcerer aan hem te danken.
Zijn Grote boek van de Creativiteit is naast het boek van Edward de Bono over creativiteit het belangrijkste standaardwerk over dit onderwerp wat mij betreft. Maar al jaren niet meer leverbaar. Na vele jaren liefdevol stalken begon hij opnieuw met het ordenen en opschrijven al zijn kennis erover. En het resultaat mag er zijn! De hardcover viel gisteren op mijn deurmat. Creatief Transformeren, over wisselen van perspectieven en het spelen met paradigma's. Een boek dat niet mag ontbreken in je bibliotheek als je met innovatie en verandering bezig bent.Â
Overig delenswaardig
- Mijn kinderen waren zo enthousiast over Verschrikkelijke Ikke deel 4 (die films met de Minions) dat ik die in de bios ging kijken. En ze hadden gelijk!
- AI is een ramp voor het milieu. Extra reden om in de gaten te gaan houden wat Apple met AI gaat doen gezien hun milieu-investeringen.
- Als fervent treinreiziger keek ik op van de aangekondige prijsverhogingen van de NS. Dat wordt niet minder dan een groot drama voor de NS. We stappen massaal de auto in. En terecht!
Dank jullie wel!
Bijna duizend mensen zijn geabonneerd op dit weekbericht. En via RSS (dat kan ik niet zien) nog een aantal. En na het versturen deel ik de link ernaartoe via LinkedIn. Het kost me een uur of twee per week, soms drie. Dit platform houdt geen kijkcijfers en click-rates bij, maar is zo gebruiksvriendelijk dat de voor mij belangrijke drempel laag genoeg is om te schrijven en publiceren.Â
Met regelmaat klikt iemand op de donatieknop hieronder, en doorgaans heb ik geen idee wie dat zijn. Dank voor het gebaar! Ook alle mensen die met me delen wat ze ervan vonden of aan gehad hebben, dank jullie wel. Ik schrijf vrolijk verder over mijn avonturen, inzichten en lessen.
📅 Coming up:
In september start er weer een leergang Digitale Fitheid. Hier kun je er meer over vinden. Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!
Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.
Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.
Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.
ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.