Martijn Aslander

September 9, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 36 2024)

qimjawp9ugran95g8rltt53txlfv.webp


Week 36 zit erop! En die gaat bij mij de archieven in als meer dan geslaagd. De kinderen gingen weer naar school en ik toog met een mooie ploeg naar Hannover voor het grootste Digital Fitness (de internationale tak van de Digitale Fitheid Academie) evenement tot nu toe. Ik ontving vele belletjes van organisaties die worstelen met digitale transformatie en de informatiehuishouding. Tussendoor las en keek ik veel. Een fijne manier om bij te tanken voor week 37.



Digital Fitness in Europa, Azië en Australië
Voor de zomer waren Mark en ik al erg druk met het testen en vertalen van ons platform naar het Engels. Met de stofkam gingen we door onze hele 'Body of Knowledge', zoals ik het hele pakket lessen, kennis en inzichten over digitale fitheid graag noem. Afgelopen week gingen we voor een grote klant maar liefst drie keer van start met een 2 uur durende kick-off. Een in Hannover, in een zaal met een publiek uit alle hoeken van Europa. En de dag erop nogmaals voor de mensen die daar niet bij konden zijn, maar dan online. En donderdag voor mensen uit Azië en Australië.

We waren met zijn zessen, en de roadtrip ernaartoe was al een mooi feestje. In stijl bereidden we de sessie nog goed door (inclusief een Duits biertje, schnitzel en currywurst (die afgelopen week 75 jaar bestond) Ik voel me na een vakantieperiode altijd een beetje roestig voor aanvang van een sessie. Maar Mark en ik hadden de grootste lol on stage, en geflankeerd door Maarten en David verliep de kick-off van dit twee maanden durend traject meer dan voorspoedig. De mensen waren aangenaam verrast en geboeid.

Volgens mij zijn online trainingen vele malen beter als er een fysieke start is waarbij je elkaar even in de ogen kan kijken en de groepsenergie kan voelen. En doordat we ook twee online startbijeenkomsten hadden kunnen we mooi vergelijken over een tijdje. Hoe dan ook, met ons internationale platform kunnen we elke groep in elk land (mits ze engels spreken) meer dan prima bedienen. Dat bleek deze week wel. Fijn als hard werken beloond wordt!


Rapid Logging en PersonalStats, een AI-Update
Ik schreef al eerder over mijn hobby-research-project dat al meer dan vijftien jaar loopt. In de laatste iteratie ervan kwam het tot dit geweldige boekje:

fe8yjdwhl83ci7siup097srju94o.jpeg


2w2omg67p3u65fybqhi6c9aogzct.jpeg


En in de post waarnaar ik linkte hiervoor voorspelde ik al dat ik verwachtte dit najaar de eerste AI-toepassingen voor dit boekje kon ervaren. Na een vraag erover uit de Digitale Fitheid Community gooide ik een ingevulde pagina in ChatGPT. Ik vroeg of hij de pagina wilde analyseren en me kon vertellen wat de datum en mijn hoeveelheid koffie en de temperatuur van deze dag. Binnen twee seconden had ik een perfect resultaat. Wow!

Binnenkort maak ik speciaal hiervoor een eigen GPT. Die ik voorzie van context, tekst en uitleg van de betekenis van elke pagina. En train in hoe ik die output qua formatting gerepresenteerd wil zien.  De stap erna is dat ik die data makkelijk in Obsidian en mijn Apple Health-App kan importeren. Boeiend spul!


Een miljard stoute gedachtes dankzij big data
Weinig dingen boeien me zoveel als de dynamiek tussen mensen. En intrigeren me zo als die tussen mannen en vrouwen. Veel ervan heeft diepe evolutionaire oorsprongen, en daar veranderd pop- en internetcultuur niet zoveel aan. In het boek The Murder Next Door las ik jaren geleden al hoe willen voortplanten en de kans om voor nageslacht te kunnen zorgen de belangrijkste oorzaak is van niet criminele of oorlog-gerelateerde moorden. De meeste mensen deugen, maar als voortplanting in het geding is, doet het brein ineens in sommige gevallen hele rare dingen.

Op de één of andere manier kwamen er afgelopen maanden wat boeken, podcasts en videos met flink wat diepere kennis en inzichten op mijn pad. Over lust, schaamte, gedrag en de impact daarvan op en tussen mensen.  Ik vermoed dat die kennis komende jaren meer mainstream gaat worden. Als dat leidt tot meer begrip en harmonie dan is dat natuurlijk geweldig.

De pest bij veel onderzoek ernaar is dat mensen over thema's die heel kwetsbaar zijn zelden eerlijk en volledig worden ingevuld. Door de menselijke geschiedenis zaten daar natuurlijk flink wat risico's aan vast. Dank zij het web kunnen we daar nu beter naar kijken en van leren. Ik kreeg een boekentip van een lezer en ben blown away!

Twee onderzoekers analyseerden een miljard geanonimiseerde zoektermen van het web, inclusief die van verhalen, sex en porno-sites. Eerlijker, betrouwbaarder, vollediger en rauwer wordt het niet. Een goudmijn voor sexuologen en gedragskundigen. Veel van wat ik dacht te weten blijkt nét even anders of volledig anders dan ik dacht. Mannen en vrouwen zijn als het gaat om sexualiteit volledig anders bedraad in het brein. 

A Billion Wicked Thoughts is een must-read voor iedereen die gedrag van en tussen mensen, en die tussen mannen en vrouwen beter willen begrijpen. Of het nu op je werk, in sociale kringen of in je bed. Meer begrip hierover zou goud zijn voor de samenleving.

De bekende actrice Gillian Anderson bracht afgelopen week een boek uit met dezelfde thematiek. Waar denken vrouwen over als niemand kijkt en je anoniem kunt zijn? Maar dan verhalend en minder onderzoekend. En het boek van stadsgenote Jacqueline van Lieshout mixt haar research met verhalen. En komt alweer met een nieuw boek, zo ontdekte ik net.


Documentaire Ons Werk is Stuk
Een van de eerste projecten die ik oppikte na de zomerstop is onze documentaire. De vierde in een reeks over kennis, informatie en netwerken. Het is ook het meest ambitieuze project tot nu toe. Samen met Umamedia. Dat ons werk stuk is, daar zijn veel mensen het inmiddels wel over eens. Maar hoe maak je dat onmiskenbaar zichtbaar en voelbaar. En hoe zorg je dat je al het materiaal dat je schiet slim kunt hergebruiken voor educatie en voorlichting?

We financieren de documentaire vanuit Stichting Digitale Fitheid. Deze wordt een stuk kostbaarder dan de vorige delen, omdat we veel met animaties willen werken om dingen inzichtelijk te maken. Een aanzienlijk deel van de productie hebben we qua financiering rond, maar we zijn er nog niet (ondanks dat we al begonnen zijn, want die film moet er gewoon komen). Mocht je hulp en potjes weten, zoek dan even contact.

Hier alvast wat prachtstukjes ervan, met Rita Zijlstra, Diana Box, Mark Tigchelaar en Nick Milo.


Overig Delenswaardig:

- Het meeste leeswerk deed ik de afgelopen week op mijn Boox Palma. Een smartphone-formaat E-reader met Android apps erop. Tot nu toe erg tevreden.

- Met de kinderen keek ik naar het hilarische en leerzame Welkom in de ijzeren eeuw, met Nederlandse topacteurs

- Met mijn oudste ging ik naar het (terecht) bejubelde Inside Out 2. Een must-see voor ouders met aanstaande pubers 🤣

- Ondanks de mogelijke privacy-issues; Deze dicteer-app op mijn Mac is een blijvertje, erg indrukwekkend.


Dank voor het lezen en tot volgende week!
Hartelijkste groet, Martijn





📅 Coming up:

Er is weer een leergang Digitale Fitheid gestart! Hier kun je er meer over vinden. Als je deze week boekt kun je nog meedoen, daarna pas weer in Januari.  Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.




About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheidÂ