Martijn Aslander

September 16, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 37 2024)

AFB94122-9551-4357-AC9A-FF31FBCC2ADB_1_201_a.jpeg


Week 37 zit erop! De afgelopen week was ik vooral aan het trainen en optreden. De week ervoor voelde nog een beetje nog een beetje roestig zo na de vakantie, maar deze week liep gesmeerd! In het weekend bond ik de strijd aan met een Pax-kast en oogstte (of plukte) ik mijn eerste appel uit onze tuin.



IKEA maakte haar Pax-belofte waar
De kinderkamer was dringend aan een upgrade toe en er was grote behoefte aan meer opbergruimte voor de kleding. Voor wat we nodig hadden was de Pax-kast de beste oplossing, maar die stonden tot voor kort niet bekend om de gebruiksvriendelijkheid qua montage en zeker ook de-montage. Menig huwelijk schijnt gestrand te zijn op die dingen gezamenlijk in elkaar zetten.

Afgelopen maand zag ik op het nieuws dat deze Paxkast een revolutionaire verbetering had ondergaan. En gezien mijn ietwat wonderlijke relatie met IKEA, was enige scepsis op zijn plaats. Gelukkig bleek het model dat we gekocht hadden het nieuwe model en ik moet zeggen; ik was verbluft. Ze zouden hier zomaar de Nobelprijs voor de Vrede mee zouden kunnen krijgen. Wat een vernuftige verbeteringen hebben ze doorgevoerd met nauwelijks onderdelen. Een fraai staaltje industrieel ontwerp!


Steward ownership, een passend antwoord op aandeelhouderswaarde
Sinds Geert Mak in 2004 zijn indrukwekkende Raffeissenlezing over Mercator Sapiens (lezen!) gaf, houdt het thema eigenaarschap en de uitwassen ervan me met regelmaat bezig. De frase "With great power comes great responsibility" geldt wat mij betreft net zo goed voor het hebben van veel vermogen. Als je veel rijkdom hebt opgebouwd zijn daar vaak ook mensen mee tekort gedaan of benadeeld. Daar mag je best wat voor terug doen voor de samenleving.

Ik vertel in mijn lezingen regelmatig over de inspirerende manier waarom Mark Vletter en zijn compagnon hun succesvolle bedrijf Voys runnen en ontwikkelen. Afgelopen week gaven ze het (miljoenen)bedrijf weg aan het personeel. Hun stelling is dat ze dat bedrijf met zijn allen gebouwd hebben en dat het voor de c§ontinuïteit van het bedrijf en de mensen beter is, als het in handen is van allen.

In het artikel dat ik erover las, achter de betaalmuur van het NRC, ontdekte ik dat bedrijven als Rolex en Zeiss op dezelfde manier zijn vormgegeven. Ze zijn in handen van een stichting en niet van aandeelhouders, die niet sturen op winst, maar sturen op continuïteit. Een verfrissende gedachte. Hier nog een stuk erover zonder betaallink.

Afgelopen week legde Mark de laatste hand aan het manuscript dat gebaseerd is op dit artikel. Waarom trage bureaucratische organisaties beter af zijn zonder email en documenten. Over hoe je sneller kunt leren en samenwerken als je erkend dat je anno 2024 eigenlijk een informatieorganisatie bent. Mensen in mijn zalen lopen rood aan als ik erover begin. Zonder email en documenten? Onmogelijk! "The man who says it can't be done is generally interrupted by someone doing it" 🤣

Het boekje komt later dit jaar uit in samenwerking met Digitale Fitheid!


Ik kreeg een geweldig cadeau van een vriend
Naast het bouwen van een hunebed was het organiseren van 17 edities van een bijzonder festival midden in een bos één van de hoogtepunten van mijn carrière. Extreem leerzaam en geweldig om te doen. Dit het steevast lukt was te danken aan een unieke wisselwerking met Daan Busé (en met hulp van tientallen anderen) Een van de kleurrijkste mensen die ik ooit ontmoette. Een man met een groot hart. Dat festival lieten we jaren geleden achter ons, en we hebben af en toe fijn contact.

Afgelopen week stuurde hij een uiterst boeiende video door over het oplossen van CO2 problemen met plasmatechnologie en vortexen. We belden erover en wisselden een en ander uit. Ik vroeg of hij deze weekberichten ook af en toe las. Niet echt, zei hij en dat is natuurlijk helemaal prima. Een dag erna kreeg ik een prachtmail van hem.  

Dit deel ervan raakte me diep en leidde erna tot een geweldig gesprek:

Ik kan me moeilijk verhouden tot jouw nogal spectaculaire leven en de veelheid van de spectaculaire events en dingen waar je bij betrokken bent. Dat maakt dus dat het mij een niet zo fijn gevoel geeft over mezelf.

Ik heb zelf ook een best wel spectaculair leven iig zo beleef ik het 😊 dus dat voelt dan ook minder fijn dat jij dan aandacht krijgt en ik niet. Dat is ook geenszins iets wat invloed heeft op hoe ik jou als mens zie en ervaar en de waardering die ik voor je heb. Toch wordt het minderwaardigheidsgevoel getriggerd.

Zelf heb ik niets met groots en spectaculair leven. Blijkbaar is dat wat anderen plakken op de gevolgen van mijn nieuwsgierigheid. Mijn huiselijk leven is vele malen rustiger en saaier dan mensen zich kunnen voorstellen. Mijn hele leven al voel ik al dat mensen van alles niet uitspreken. En dat mijn enthousiasme en voortvarendheid anderen soms in de weg zit. Maar dat wordt eigenlijk zelden tot nooit uitgesproken. Ik vind jaloezie van anderen een van de allermoeilijkste eigenschappen om mee om te gaan. En van een dierbare vriend zonder oordeel dit terugkrijgen ervaar ik als een groots cadeau.  Ook met de beste en oprechtste intenties kun je dierbaren in de weg zitten. En zolang ze dat niet benoemen doe je er volgens mij weinig aan.  Dank je wel Daan!


Over Skepsis en dingen die niet kunnen
Sinds vele jaren ben ik lid van de stichting Skepsis. Een geweldig clubje van uiterst kritische denkers. Afgelopen weekend las ik in hun clubblad waarom Bionic Reading niet werkt. Hier een snelle samenvatting.

Van hun website:

Tussen religie en wetenschap ligt een terrein dat zich mag verheugen in een toenemende belangstelling. Sociologen noemen het de paracultuur. Daar vinden we genezende energieën, magische krachten en verborgen bronnen van kennis

De Stichting Skepsis stelt zich ten doel buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Meestal blijkt dat de beweringen niet zijn gebaseerd op fatsoenlijk bewijsmateriaal of door de mand vallen wanneer ze op de proef worden gesteld.

Skeptici prikken pseudowetenschappelijke theorieën door, signaleren misstanden en ontmaskeren soms bedriegers. Ze proberen ook verklaringen te vinden voor vreemde verschijnselen en hebben belangstelling voor factoren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ongefundeerde overtuigingen.

Uiteraard kunnen wetenschappers niet alles verklaren. Bovendien kunnen sommige onwetenschappelijke ideeën een zingevende functie vervullen. Wanneer spectaculaire claims echter ten onrechte als feiten worden gepresenteerd, dan lijkt het nuttig daar een nuchtere visie tegenover te plaatsen.

Er is meer tussen hemel en aarde, dat valt moeilijk te ontkennen. Maar in een wereld vol fake nieuws en wonderlijke beweringen is een gezonde dosis scepsis op zijn plaats. Net als geloof en vertrouwen overigens. Je hebt ze beiden nodig denk ik.  Een mooi platform om af en toe al je biasses mee te confronteren. Op 9 november hebben ze hun jaarcongres, dit keer over AI. Dat wordt een leerzaam feest! 

Ik zie nu al uit naar hoe ze die machine die CO2 kan omzetten in pure zuurstof gaan duiden en blootleggen. Tot nu toe was dat nog niet gelukt volgens mij. Er zijn geruchten zat (en best aannemelijk) dat er in het verleden uitvindingen door machtige industrieën zijn opgekocht omdat ze te marktverstorend zouden werken. Dit zou er zomaar één kunnen zijn. Hier nog een interview met Joe Rogan en een filmpje met een scepticus.


Lang leve de natuur!
Ergens aan het begin van corona-tijd trad ik ergens op voor KPN in een studio voor een webinar. Na afloop kreeg ik een bijzonder origineel cadeau. Een stuk karton met een appelboompje erin. Bij thuiskomst zette ik het in de schuur met de intentie dat ding een mooi plekje te geven. Maar toen vergat ik het te planten. En na een week of zeven schrok ik en stopte de kluit met stap in een pot. Ik deed er wat water bij en keek er niet meer naar om. Maar het ding begon warempel te groeien. En gisteren, na een mooie zomer in een grotere pot plukte ik de eerste van maar liefst drie joekels van appels. Deze was 278 gram. En smaakte prima! Goede overlevers die appelboompjes!



Overig delenswaardig:


- De Honderdste 'Hoe word ik' podcast van BusinessWise is live! En de aflevering met Peter Ros over omgekeerde brainstorms gaat door het dak! Mooi om onderdeel te zijn van dit avontuur! (Olivier en Robert bedankt!)

- GenX, opgegroeid met de smartphone worstelt met typen op een toetsenbord

- Naast ChatGPT speel ik steeds vaker met Perplexity. Hun slogan is "Where Knowledge Begins". En terecht. Mark maakte er een goede video bij

- Een deelnemer uit onze digital fitness course in Duitsland kwam met een leuke Harry Potter tip voor je smartphone

- Ik keek naar het Apple Event afgelopen week. Ik zag weer met puzzelstukjes van Apple's Health strategie. Wellicht volgend weekbericht meer erover

- Op HBO Max zijn meerdere seizoenen te vinden van Building Off the Grid. Heel fascinerend en inspirerend!

- Er zijn audio-opnames gevonden van Richard Nixon waarin in hij beweert dat marihuana niet heel schadelijk is. Dat staat nogal haaks op de gevolgen van van zijn war on drugs. Brisant!



🙏 Dank voor het lezen (of scrollen 🤣) Weer met liefde gemaakt en geschreven. Fijne week allen!
Martijn



📅 Coming up:

Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid