
Freerk Terpstra leest wekelijks mijn berichten en meldde dat in een post op LinkedIn. Ik zag een kans om op Texel waar gaat wonen en werken te betrekken bij de Maand van de Digitale Fitheid (een Waddeneiland hadden we nog niet). Ik belde hem en in het leuke gesprek vroeg hij hoe ik dat toch deed. Elke week een bericht maken. Het leek hem ook wel wat.
Een leuke vraag over een kijkje onder de motorkap van mijn schrijverijen. Hij is vast niet de enige die zich dat afvroeg, dus ik besloot het in deze post op een rijtje te zetten. Al een tijdje voelt het ook alsof er inmiddels een wekelijkse eigen nieuwscyclus bestaat en ik bij van alles afweeg of het nog mee kan in het komende bericht.
Ik vind het fantastisch dat de technologie nu zo ver is dat ik geen frictie meer ervaar bij het schrijven, dat was een aantal jaren geleden echt heel anders. Mijn kinderen denken dat iedereen die met meerdere filmpjes op het web te vinden is beroemd is, maar ik heb ze gelukkig kunnen uitleggen dat dat bij mij niet aan de hand is. Ik ben wat ze een micro-celebrity noemen. Heel bekend in sommige kringen en daarbuiten niet. En ik heb een micro-medium. Dit blog en LinkedIn.
Zoals vaker gezegd, ik schrijf voor mijn moeder (hoi mam!), mijn kinderen en mijn toekomstige zelf. Ik optimaliseer niks en track ook niks. Wel verzamel ik alle reacties en doe ik mijn best om overal op te reageren.
Ik enorm dankbaar voor echt iedereen die de moeite neemt om ze te lezen. Ik doe er echt mijn best op. Doorgaans kost het me een uur of drie per week. Soms een uur minder en soms, als er veel gebeurt een paar uur langer.
De workflow van de totstandkoming wordt steeds verfijnder. Ik heb op de Drafts-app op mijn iPhone en Mac een actie gemaakt die een getypte of ingesproken zin naar een lijst in Obsidian stuurt, voorzien van een datum in de titel. Die zie je in het voorbeeld hieronder aan de linkerkant.

Voor het weekbericht zelf heb ik eveneens in Obsidian een template gemaakt die je in de rechterkant van het plaatje hierboven kunt zien. Meestal zet ik een maand vooruit die template pagina's klaar.
Op het moment dat ik ergens tussen zondag en uiterlijk woensdag het bericht verstuur aan de abonnees (gratis en kun je hier doen) en ik het bericht op LinkedIn gepost heb als artikel, zet ik gelijk de draft van de week erop klaar in Hey.com. Daarmee staan de contouren van het format vast klaar voor de week erop.
Bovenaan staat het woord foto? Als cue voor het nadenken over welke coverfoto van de week leuk en passend is voor het bericht. Daaronder het woord intro. Daar zet ik een paar keer per week de flarden van gedachten en woorden die in me opkomen behorende bij die week.
Daaronder staan 1 tm 5. Heel soms staan er 4 blokken in, en soms 6. Na een tijdje zoeken en puzzelen besloot ik dat de lengte qua woorden tussen de 1750 en 3750 woorden mag zijn. Ik weet dat sommigen van jullie deze berichten graag korter zien, en anderen het juist leuk vinden als ze heel lang zijn. Duly noted, maar bij deze vorm voel ik me momenteel heel prettig. Soms, zoals deze week, is er veel meer dat ik wil opschrijven dan fijn is voor een weekbericht. Dat worden dan losse extra posts En andere keren zie ik kansen met een stukje dat ik schreef en maak ik er een losse post van en verwijs ik ernaar.
Zo rond vrijdag is die draft dan qua onderwerpen aardig gevuld, maar je weet maar nooit wat er op zaterdag of zondag nog gebeurt. Als ik een bericht na zondag verstuur staat er nooit iets in dat na zondag nog gebeurde. Dat zou ik raar vinden bij een weekbericht, dus moet ik een week wachten.
In het weekend pak ik wat rustige uren en begin ik zinnen te maken bij alle woordjes, en als ik eenmaal aan het schrijven ben, komt het wel goed. Als ik klaar ben vraag ik aan Chat-GPT of er taal-of grammaticafouten in staan. (doe ik niet altijd en er is altijd wel iemand die me erop wijst ;)). Daarna volgt er nog een klus. Het voorzien van de verhalen van veel links. Vaak stop ik er een verrassing tussen, voor de connaisseurs onder jullie. Ik weet dat veel mensen mijn bericht aan de kant leggen voor een rustig moment, op vervolgens alle rabbit holes in te duiken die ik erin aanbracht. Te leuk!!
Meestal op maandagochtend of zondagavond verstuur ik het bericht, bewaar ik het lokaal in Obsidian (voor als Hey.com ooit omvallen) en zet ik het op LinkedIn als artikel. En zet ik het bericht van de week erop klaar.
En alhoewel ik niet schrijf voor kijkcijfers ben ik me heus bewust van de mogelijke impact van mijn geschrijf. Zeker bij stukken met nieuw gedachtengoed, levensgebeurtenissen en wonderlijke avonturen. En daarmee is dit podium een handige manier om gedachtengoed te ontwikkelen, te testen en te verspreiden.
De onderwerpen zijn deel persoonlijk, deels professioneel. En omdat ze opgetekend staan, kan ik er desgewenst naar verwijzen. Daarin zit voor mij grote waarde. Voor als ik in de shownotes van een podcast iets nader wil toelichten, of bij een presentatie.
Voor de mensen die ook zo'n wekelijkse kroniek willen maken:
- Maak de drempel om leuke observaties, gebeurtenissen en ontdekkingen te vangen zo klein mogelijk.
- Werk met templates en werk vooruit. Daarna volgt de rest vanzelf.
- Wees niet te kritisch bij wat je neerzet en maak je vooral niet druk om het oordeel van een ander. Gun die ander een kijkje in jouw keuken en verwondering.
Veel mensen om me heen hebben geweldige brokjes wetenswaardigheden, tips en inzichten die ik maar wat graag tot me zou nemen. Jammer dat ze er niet meer van delen. Er zit puur goud tussen. En ik gun het hen en de wereld dat ze er meer van delen.
Freerk kennende gaat ie binnenkort beginnen. Hier kun je hem vinden...