Week 16 was zonder twijfel de actiefste week van 2025. Voor het eerst sinds januari was ik elke dag op pad. Ik had veel plezier en inspiratie, en ontdekte (ervarend leren heet dat) dat dit (veel) teveel van het goede was. Zo leer ik via trial-and-error hoe ik het beste met de beschikbare energie kan omgaan en bij welke activiteiten en de mate ervan uit de buurt moet blijven. Desondanks, op vele manieren, een week well spent. Komende week gebeurt er niet zoveel, en kan ik even op adem komen.
1 De vloek en zegen van LinkedIn Ik heb een boeiende haat-liefde relatie met LinkedIn. Het is zonder twijfel het platform waarbij ik het meeste bereik heb. En als een van de kernactiviteiten die je hebt, het leggen van verbindingen tussen mensen is, dan is dit professionele adresboek een van de beste uitvindingen die ik tijdens mijn carrière mocht meemaken. Tegelijkertijd is het onderdeel van Microsoft, en gaan ze, net als Meta, richting een algoritmegestuurd platform, waar ik flinke bedenkingen bij heb. Ik werd onaangenaam verrast toen ik deze nieuwsbrief, die ik wekelijks ook op LinkedIn post, met een linkje bestraft werd door dit volstrekt ondoorzichtige algoritme. Normaal kreeg ik tussen de 2000 en 4000 views, en nu in één keer maar 200. Het gaat mij niet om de kijkcijfers, want ik schrijf de nieuwsbrief voor mijn kinderen, mijn moeder en voor mijn eigen archief.
Maar als je echt je best doet om er wat moois van te maken en je krijgt onaangekondigd zoveel minder bereik, dan voelt dat erg stom en niet fair. Ik schreef er een liefdevol kritisch stukje over, dat wonderlijk genoeg meer dan 10.000 views kreeg. Blijkbaar beloond LinkedIn kritiek op haar eigen platform liever dan het delen van een wekelijks berichtje van Martijn 🤣
Martijn Holtes gaf me de suggestie om een LinkedIn-nieuwsbrief te creëren. Daarmee creëer je geen post op LinkedIn, maar een artikel waarop mensen zich kunnen abonneren. Ik nam de proef op de som omdat ik me afvroeg of die berichten wel zouden aankomen bij mensen die erop geabonneerd waren. Nou, dat heb ik geweten.
Ik had binnen een dag bijna duizend abonnees op mijn weekbericht. Ik vind dat veel van mijn wekelijkse overpeinzingen en avonturen. Het fijnste is toch als jullie dit lezen via RSS of via mijn eigen service. Maar voor mensen, want daarvan weet ik zeker dat iedereen aan wie ik hem verstuur, hem ook krijgt. Bij LinkedIn durf ik daar niet op te vertrouwen.
2 Te gast bij Eindbazen en een nieuwe BusinessWise aflevering van Hoe word ik? Op dinsdag was ik te gast bij één van de succesvolste podcastseries in zijn soort; Eindbazen. Ik heb een fijne klik met de host, Michel Vos die zich de vorige paar keer enorm goed had ingelezen. En dat was merkbaar in de kwaliteit van de vragen van het gesprek. Dit was maar liefst de vierde keer dat ik mocht aanschuiven, hetgeen niet heel gebruikelijk is aldaar. Bijna dagelijks schrijven nieuwe leden van de Digitale Fitheid Community dat ze die ontdekt hadden via Eindbazen.
Voor aanvang vertelde hij me en passant dat ik een record had gebroken. Een klein stukje van de vorige uitzending was als losse video gepost op LinkedIn en er was meer dan drie miljoen keer naar gekeken, bijna het dubbele van het 8-uurjournaal(!) Ik ben heel benieuwd wat deze aflevering gaat veroorzaken.
Een tijdje terug nam ik een nieuwe serie items op voor de genomineerde serie Hoe Word ik? op het BusinessWise platform. De eerste ging vorige week live en ging over een favoriet onderwerp: Lezen Ik ben er heel tevreden over en maakte er uitgebreide shownotes met leuke tips bij. Over een paar weken komt de volgende live!
Afgelopen week mocht ik bij een van de betere sprekersbureaus van Nederland, Athenas, het voltallige team inwijden in alles rondom digitale fitheid en persoonlijk kennismanagement. Altijd fijn hoe zo'n team die al heel veel sprekers hebben gezien, verrast en verwonderd reageert op wat ik te melden heb. Het leidt ongetwijfeld weer tot mooie avonturen. We hadden nog een mooi gesprek over wel of geen PowerPoint bij presentaties, wat leidde tot een post erover op LinkedIn. Die, op z'n zachtst gezegd, nogal veel bereik kreeg.
3 Gesprekken over oorlog In de afgelopen maanden sprak ik veel mensen over een mogelijke oorlog met Rusland. Defensie zoekt wanhopig naar personeel, en een deel van het narratief in de media hangt ongetwijfeld hiermee samen. In deze tijd van desinformatie en perceptiemanagement—ook vanuit de overheid—is het logisch dat het gevoel van dreiging versterkt wordt.
Ik bewonder het werk van Ingo Piepers, die uitvoerig wetenschappelijk onderzoek deed naar de dynamiek en cycli van oorlogsvoering. Toch zit ik natuurlijk niet te wachten op een oorlog, net als ieder ander. Het lukt me echter niet om me zorgen te maken over een Russische invasie. In een recent gesprek bracht iemand Donald Tusk ter sprake, die de situatie treffend samenvatte:
„Hoe is het mogelijk dat 450 miljoen Europeanen aan 300 miljoen Amerikanen vragen hen te beschermen tegen 140 miljoen Russen, die het niet eens winnen van 45 miljoen Oekraïners?”
Aldus de voormalige Poolse premier.
Russische troepen in Nederland lijken mij uiterst onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk. Ook worst-case scenario's, zoals een Russische kernbom, lijken mij onwaarschijnlijk gericht op Nederland. Mocht het zover komen, dan geloof ik niet dat de NAVO direct kernwapens teruggooit. Er zijn genoeg alternatieven om welke locatie dan ook in Rusland volledig plat te bombarderen, inclusief bunkers. Degene die als eerste kernwapens inzet, is zeker dertig jaar lang geopolitiek een paria, met wie niemand zaken wil doen. Daarom valt er simpelweg niets te winnen voor de eerste agressor—hooguit frustratie of rancune.
Een nucleaire aanval is ongetwijfeld een ongekende ramp, maar geen einde der tijden. Wellicht is dit naïef, maar precies deze gedachte voorkomt dat ik mij hier te veel zorgen over maak.
Afgelopen week had ik een lunchafspraak bij het Internationaal Strafhof. In mijn enthousiasme stond ik ruim op tijd bij het Vredespaleis, in de veronderstelling dat ze daar gevestigd waren. Dit bleek een prachtig misverstand, maar leverde me wel een mooie foto van het Vredespaleis op. Het Strafhof blijkt terecht gevestigd in een indrukwekkend bunkercomplex aan de rand van Den Haag.
Tijdens mijn bezoek kreeg ik snel inzicht in hun indrukwekkende inspanningen om oorlogsmisdadigers op te sporen en te berechten. Binnenkort geef ik daar voor een grote groep medewerkers een sessie over het effectief omgaan met persoonlijke kennis en informatie. Ook zij beginnen wakker te worden over de risico’s van het gebruik van Microsoft-producten, die—ondanks Europese servers—onder een Trumpiaans Amerika prima toegankelijk blijken voor Amerikaanse overheidsinstanties met mogelijk minder fraaie intenties.
Er waait een prettige wind door overheidsland, waarbij steeds meer Nederlandse instanties beseffen dat we af moeten van de dominantie en afhankelijkheid van Microsoft. Hoezee!
4 Op werkbezoek bij Heliomare Op maandag ging ik op bezoek bij Jan, de voorzitter van de raad van bestuur bij Heliomare. Nadat ik daar flink wat weken (naar volle tevredenheid) had gerevalideerd vroeg mijn arts daar of ze nog iets voor me kon doen. "Tuurlijk, kun je een afspraak met de baas van Heliomare regelen?" Nadat ik uitlegde dat ik nogal eens ergens kom en vast iets kan betekenen voor Heliomare als dank voor mijn prettige verblijf was de afspraak gauw gepland. De beste man bleek fan van Drenthe te zijn, en uiterst nieuwsgierig naar Digitale Fitheid en er was alle gelegenheid om heel rijk uit te wisselen over van alles. Mijn belangrijkste doel haalde ik sowieso, aan hem uitleggen wat voor fantastische mensen daar werken en hoe dat op mij overkwam als patiënt. Daar hebben de artsen, verplegers en fysiotherapeuten vast meer aan dan een bosje bloemen. Daar komen nog mooie dingen van!
5 Overig delenswaardig: - Dit stuk over waarom in een AI-tijdperk het proprietary formaat voor bestanden met tekst een slecht idee is (naast vele andere redenen) deelde ik al eerder, maar ik laat hem een tijdje hier staan tot iedereen het gelezen heeft. Lang leve Markdown!
- Vingerafdrukken als uniek identificatiemiddel minder uniek dan gedacht.
- De robots komen eraan, en om robotgewrichten goed te laten functioneren is er een bijzonder schroefje ontworpen.
- Op reis met pillen, cremes of vloestoffen? Dit zijn de goeiste!
- Ik bezocht het hoofdkantoor van Shell (over dat bedrijf zijn we het verder wel eens) en keek mijn ogen uit. De rijke historie is erg goed gedocumenteerd en ik kreeg een paar prachtige boeken mee over de bouw van dat historische pand. Ik had een mooi gesprek over hoe ze wereldwijd proberen kennis van medewerkers vast te leggen en te delen (via communities, dat werkt toch het beste). Tijdens de rondleiding zag ik onderstaande plaat. Ik denk dat John Lennon zich omdraait in zijn graf 🤣
Op Goede Vrijdag hadden we een fijne meetup van de Digitale Fitheid Community. Vanwege Pasen besteedden we veel aandacht aan het fenomeen eastereggs. Lifehacking-buddy Frank Meeuwsen won de grote Lindt-chocoladehaas voor de beste vondsten en schreef wat leuks over op ons platform, hier een stukje:
Maar wat is een easteregg? Het is een verborgen grapje in software, games, digitale media. Het zit vaak in de code en je komt er pas achter na een specifieke toetscombinatie, een tekst die je invoert of een volgorde van keuzes die je geeft. Eastereggs zitten overal. In websites, apps, CD’s of DVD’s (verborgen tracks bijvoorbeeld) en zelfs in auto’s en pretparken! Je kunt er online genoeg vinden, een fraaie lijst vind je bijvoorbeeld in dit Wiki-artikel.
Met de aanwezigen kwamen we op de volgende lijst. De meesten werken alleen op een laptop of computer, niet altijd op een telefoon of iPad.
In de desktop versie van Spotify zoek je naar de Star Wars soundtrack. Elk nummer van de films toont geen normale voortgangsbalk, maar de klassieke lightsaber.
Ga naar Google.com en typ in Chocobo. Kijk en klik onderin je scherm…
- 🎪 Maandag 9 juni (2e Pinksterdag) WWDC Viewing party - Elk jaar kijken we naar een van de belangrijkste technologie-evenementen van het jaar, waar Apple de roadmap aan ontwikkelaars toont over de besturingssystemen van onze Macs en iPhones. Het wordt elk jaar live uitgezonden. En we kijken ernaar vanuit Seats2Meet in Utrecht. De toegang is gratis.
Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 3 dagen die enorm helpt!