Martijn Aslander

May 9, 2022

Wat me deze week bezighield (Week 18 2022)

1186E507-8A0C-4A8B-8A59-17FCA12FDD86_1_105_c.jpeg


Het was twee weken lang voorjaarsvakantie. Stilte voor de storm in evenementenland..  Ik was op Vlieland met de kids, In Groningen en pakte mijn rust. Die besteedde ik met opruimen, lezen en slapen. Ik vind het spannend de komende weken. Vooral logistiek. Terwijl ik dit schrijf zit ik midden tussen de opbouw van een mooi evenement voor de belastingdienst in de prachtige Metaalkathedraal van Utrecht. En we hebben er prachtig weer bij.


1. De foto hierboven is van een plaat die ik meenam uit de nalatenschap van mijn oma aan moederskant. Het beeldt Sint Joris en de draak uit. Ik was het enige kleinkind dat het persé wilde hebben. Sinds ik me kan heugen hing het in de woonkamer bij oma. Het is het herdenkingsmonument van de stad Groningen, waar mijn opa en oma in de oorlog woonden. Blijkbaar had het voor hen veel betekenis. Mijn opa overleed toen ik drie was, en oma liet niet veel los over de oorlog. Wat ik wel weet is dat ze beiden in het verzet zaten en in kamp Westerbork terechtkwamen. Het scheelde niet veel of mijn oma was in de laatste dagen van de oorlog vermoord, maar de Duitse bevelhebber weigerde zijn orders op te volgen. Afgelopen week dineerde ik op 4 mei met Mark en onze partners aan het Prinsenhof in Groningen. Halverwege de maaltijd liepen we naar buiten en herdacht ik tijdens die jaarlijkse twee minuten mijn grootouders en hun bizarre tijd in de oorlog. Op de plek van die foto hierboven. Een mooie en intense ervaring. Juist door die plaat die na deze ervaring voor mij een nieuwe betekenis heeft.

2. Voor ons boek (dat al bijna drie weken in de top 2 van managementboek staat, bizar) had ik een lijst gemaakt met mensen die ik erover wilde spreken als het af was. Rik Maes stond ook op dat lijstje en leerde ik lang geleden kennen, op een evenement van Binnenlandse Zaken georganiseerd door Saskia Görtz die later in de documentaire over kenniswerk terecht kwam. Afgelopen week had hij tijd voor me en ontving me met zijn vrouw in hun huis in Amsterdam. Dat werd een achtbaan aan verhalen en uitwisselingen, voorzien van prima wijn. Aan dat hele boek kwamen we niet toe, maar we hadden zoveel lol dat we mooie dingen gaan doen samen de komende tijd.

3. Ik schreef een paar weken geleden al dat ik heel nieuwsgierig was naar dit boek van Johann Hari, en ik heb het inmiddels uit. Ik ben erg onder de indruk. De aanslag op onze cognitieve vermogens is nog veel groter dan ik al dacht. En is volgens hem al begonnen rond 1880(!) Internet en sociale media zijn alleen maar een echoput die het versnelt en zichtbaarder maakt.

Zomaar twee stukken die me opvielen:

De klimaatcrisis kan worden opgelost. We moeten snel afstappen van fossiele brandstoffen en onze samenleving gaan voorzien van schone, groene energiebronnen. Maar daarvoor moeten we ons wel kunnen concentreren, en redelijke, verstandige gesprekken met elkaar kunnen voeren en helder kunnen nadenken. Die oplossingen gaan niet worden bereikt door een aan likes en bevestiging verslaafde bevolking die om de drie minuten van taak wisselt en constant aan het razen is van een door algoritmes opgeklopte woede.

een van de cruciale redenen is waarom het leven sinds de jaren 1880 zo versneld is: we leven in een economische machine die steeds sneller moet draaien om door te kunnen gaan, en daardoor neemt de kwaliteit van onze aandacht in de loop van de tijd onvermijdelijk af. Naarmate ik erover nadacht, bleek deze behoefte aan economische groei zelfs de onderliggende kracht te zijn die veel van de ons bekende oorzaken van verminderde aandacht aanstuurt: de toenemende stress, de steeds langere werktijden, de steeds invasievere technologieën, ons gebrek aan slaap, onze slechte eetgewoontes.

Ik vrees dat hij gelijk heeft. We moeten kleiner groeien en onze aandacht leren vasthouden. En zo snel mogelijk van onze dopamine-verslavingen af. Makkelijker gezegd dan gedaan. De wereld digitaal fit krijgen is een uphill battle. A battle worth fighting. Voor scherm- en kenniswerkers is digitale fitheid een must voor mentale fitheid. Bezopen dat we ons wel druk maken in arbo-land over de hoogte van een stoel of bureau of daglicht en niet over wat er vervolgens op die stoel gebeurt..... 

Lees dit boek!


4. Nancy Beers rockt! Ik mocht een paar keer wat voor haar doen en ze organiseert op 1 Juli hét event rondom serious games op de werkvloer. De line-up is erg de moeite waard, en ik vind dit thema een verademing vergeleken met veel van hetgeen ik tegenkom in zakelijke evenementenland. Ik mag voor de vrienden die geabonneerd zijn op mijn weekbericht één kaartje gratis weggeven. De eerste die zich meldt heeft gewonnen.


Ik wens jullie een mooie week!


Dank voor het lezen. Hier is het overzicht van vorige week. Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid