Martijn Aslander

June 10, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 23 2024)

9F637035-3EFB-4980-AABC-208470FF2BA9_1_105_c.jpeg


Deze week was een fijne. Een prima mix van inspannen en ontspannen. Ik was in Warnsveld bij de Politieacademie, bij een congres over de overheid en informatie in de Rijtuigenloods in Amersfoort en sleutelde met Peter Ros en Genieke Hertoghs hard aan de proposities van de Digitale Fitheid Academie. Zoals dat gaat bij een start-up die scale-up aan het worden is, zagen we wat superlogische zaken over het hoofd. Mijn dochters kregen hun eerste zakmes en waren daar supertrots op. Ik had veel voorpret voor de komende WWDC van Maandag en genoot van moois op de streamingdiensten.



Here's to the crazy ones

Deze legendarische reclame van Apple is één van de mooiste die ik ooit zag. En tussen alle genieën in dit filmpje zit Jim Henson. De geestelijk vader van de poppen van Sesamstraat, de Muppets, de Freggles, The Storyteller (mijn favoriet) en natuurlijk Labyrinth met David Bowie. Afgelopen week zag ik op Disney+ de documentaire over zijn leven. Wat een bijzonder genie. Ik genoot. Hoeveel speelsheid, visie en passie kan je in één iemand stoppen?

Na het zien van deze docu begreep ik pas hoe briljant en uniek Henson was. Ik leerde een hoop leuke kleine dingen. Zo wist ik niet dat de Nederlandse Sesamstraat tune dezelfde was als van de Amerikaanse.  En dat de maffe clipjes over leren tellen en dergelijke uit mijn jeugd te danken waren aan de door Jim Henson afgedwongen creatieve ruimte voor zulks. De samenwerking tussen Henson en George Lucas van Star Wars had ik ook niet scherp. Maar die zit natuurlijk vol poppen, Yoda voorop. ( Ik zag afgelopen week de eerste 2 aflevering van van de nieuwe Star Wars serie The Acolyte, heel tof)) Van spelen en klooien wordt alles beter.

Nancy organiseert een gaaf evenement over Play in Business, ik was er vorig jaar en het was te gek. Aanrader voor jou en je team! Over spelen gesproken, ik las het boek Steen voor Steen uit, over de opkomst en bijna ondergang van LEGO, het favoriete speelgoed uit mijn jeugd . Zoek je voor je evenement een leuke spreker die met gezag en humor kan spreken over het belang van spelen in organisaties? Bel dan Peter Ros, die is zo'n beetje geboren in één van de grooste speelgoedwinkels in Nederland. (en niet alleen had hij toegang tot elk denkbare speelgoed, er zat óók nog een stripwinkel in, soms is het leven niet eerlijk 🤣)


Spelen en leren in Deventer

Volgende week donderdag is het zover; het laatste grote evenement voor de zomer. Ik schreef er de afgelopen jaren wel vaker over. Het grootste kennisfestival van Nederland. Ik stond al een aantal keren in de line-up, en vorig jaar hadden Lykle en ik veel plezier bij wat wij Palace of Wisdom noemen. Wat als je op een festival een flinke dosis pro-actieve nieuwsgierige mensen meeneemt die het leuk vinden om te helpen en mee te denken?

Dit jaar kozen we voor een andere vorm, maar met dezelfde energie. Ik ken geen plek in Nederland waar zoveel verschillende sprekers en schrijvers op deze manier op één plek gemixt worden met gretig nieuwsgierig publiek. Met de Digitale Fitheid crew hebben we dit maal een heel pand op dat terrein tot onze beschikking.

Vanuit onze Digitale Fitheid Academie hebben we afgelopen jaar veel mensen om ons heen verzameld die een goed verhaal hebben dat aansluit bij de 5 pijlers van Digitale Fitheid. En soms wekelijks een paar keer op pad zijn om organisaties flink te helpen met hun worstelingen rondom digitalisering, de informatiehuishouding en werkdruk. Op de foto hierboven zie je Maarten van den Berg die zich afgelopen jaar ontwikkelde van trainer tot spreker voor volle zalen. In Deventer kun je ze allemaal vinden op ons podium aldaar.

Met Dieter Möckelman organiseren we naast het gewone programma in de ochtend ook nog ééns speciaal voor mensen uit het onderwijs een programma, met Mark Tigchelaar, bekend van zijn boek Focus AAN/UIT en een mooie mix van sprekers die goed aansluiten bij thema's die spelen in het onderwijs rondom digitalisering, kennis en werkdruk. Er zijn nog kaarten beschikbaar, net als voor het middag-programma. (als je kunt, probeer er dan gewoon de hele dag bij te zijn)

Ik hoop sommigen jullie daar te zien, dit wordt gegarandeerd een mooie en boeiende leerzame dag!
De eerste die me erover mailt krijgt 2 vrijkaartjes!


Apple's World Wide Development Conference (vanavond maandag 10 juni)

Mensen die me al wat langer volgen weten het; ik volg het bedrijf Apple op de voet. Ik ben geen fanboy zoals mensen graag smalend zeggen, en er valt op dit soort techreuzen heus een hoop af te dingen. Maar op veel manieren vind ik Apple vergeleken met de andere techreuzen anders. En opdat hun spullen mijn belangrijkste digitale gereedschap zijn, ontkom ik niet om daar flink op te letten en mijn bevindingen te delen met anderen.

De WWDC (waar ik in 2005 live bij was) is een slimme zet om programmeurs vanaf dag 1 te betrekken bij alle updates van de besturingssystemen die in het najaar erop uitkomen. In de praktijk toont Apple dan zijn kaarten de strategie die ze met hard- en software hebben ontwikkeld. Belangwekkend voor meer dan 1 miljard actieve gebruikers, en ook boeiend om te zien wat ze van de concurrentie 'lenen' of wat er van hen te kopiëren valt.

Samen naar de start-keynote van voorheen Steve Jobs, en nu Tim Cook, geflankeerd door vele anderen kijken is fascinerend (al moet je wel flink door de nogal Amerikaanse geek-retoriek vol hyperbolen heenkijken). Ik organiseerde al dan 18 keer een samen-kijk-event(je) om acuut met anderen uit te kunnen wisselen over hetgeen we net zagen. Hier wat linkjes. 2017 met Fast Moving Targets, 2018 in Tuschinski en 2022 in Seats2Meet.

Vanavond doen we dat met twee fijne samenwerkingspartners, waar ik dit najaar nog veel meer mee ga doen. Seats2Meet Utrecht en BusinessWise. Het belooft een hele bijzondere te worden, net als vorig jaar toen de Vision Pro (het einde van de computer zoals we die kennen) werd gelanceerd. Vandaag horen we wat Apple gaat doen met AI. De grootste hype in techland sinds jaren, en deels ook terecht. Met grote terechte zorgen. Zeker rondom privacy en duurzaamheid ( die AI-krengen slurpen nogal wat stroom en ook koelwater). Daarin heeft Apple een naam hoog te houden. We gaan het zien!

Hier kun je je aanmelden


Overig leuks!

- Ik ontdekte een handige app om sneller reminders te kunnen instellen, met handige presets die tijd besparen.

- Volgende week maandag is er de laatste Digitale Fitheid Community dag voor de zomer, met een goede spreker over waarom cybercriminelen de laatste tijd vooral mkb-ers en zzp-ers treffen. (sluit mooi aan bij pijler 2 van Digitale Fitheid  digitale hygiëne. Deelname is gratis, mits je je even aanmeldt op ons platofrm.

- Op dezelfde dag is er in de avond een programma over PKM (persoonlijk kennis management) en Obsidian (mijn favoriete gereedschap), óók voor beginners.

- 98% van ons gedrag is irrationeel en emotioneel. Daar alles over snappen, gebaseerd op het werk van de onlangs overleden Daniel Kahneman is altijd handig. Subconscious Impact organiseert een workshop erover op 3 juli, ik neem zelf ook deel. Er is nog plek!


Dank voor het lezen! Ik hoop dat het me volgende week weer lukt!



📅 Agenda:

- 🎪10 juni WWDC Viewing Party in Utrecht; Wat gaat Apple aankondigen op hun belangrijkste event van het jaar?
- 🎪 17 juni Maandelijkse Meetup Digitale Fitheid Community met o.a. Erwin Sprengers, cybersecurity specialist van KPN
- 🎪 ook 17 juni in de avond: PKM Meetup over Obsidian (ook voor beginners).
- 20 juni Het Grootste Kennisfestival van Nederland in Deventer met in de ochtend een aparte onderwijs special van Digitale Fitheid en Dieter Möckelmann

In september start er weer een leergang Digitale Fitheid. Hier kun je er meer over vinden.

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheidÂ