Martijn Aslander

September 27, 2022

📰 Wat me deze week bezighield (Week 38 2022)

0EC3FEAD-03A5-4066-80CF-0774ACD04628_1_201_a.jpegAfgelopen week was de eerste maandelijkse Digitale Fitheid Meetup, gevolgd door wat gezellige dagen met de kids met allemaal speeldates en flink wat drukte thuis. Op dit soort dagen moet ik het houden bij wat snelle belletjes en kan ik veel werk doen met sms en whatsapp, maar van focustijd is totaal geen sprake dan :) Later in de week trad ik op voor mensen in de zorg, had ik een paar waardevolle ontmoetingen en zag ik in een lang leeg weekend de film Top Gun in de bios. Die weersomslag naar nat en koud vond ik maar niks. Ik denk dat ergens de komende week de verwarming aanmoet...


1. Op de foto hierboven een stukje uit het jaarlijkse magazine van de Speakers Academy. Verreweg de meeste aanvragen voor optredens komen rechtstreeks bij me binnen, maar er zijn ook best wat partijen die de voorkeur geven aan een gespecialiseerde organisatie die hen adviseert bij inhoud en evenementen. De oudste en grootste speler in de markt is Speakers Academy en dit jaar hadden ze een heel leuk idee. Wat als we Mathijs Bouman, Roos Wouters en Martijn samen aan tafel zetten voor een trialoog over de arbeidsmarkt? En dat in ons magazine zetten? Dat werd een erg leuk gesprek en een mooie ontmoeting. Het resultaat kun je hier lezen. Inmiddels zijn de eerste klanten al bezig om ons alle drie te boeken voor hun event, dus dat was best een slimme zet van Speakers :) Hier mijn profielpagina aldaar.


2. In Trouw kwam ik een stuk tegen over het gegeven dat de jongere generatie meer behoefte heeft aan deeltijd werk, en of dat verstandig is of lui. Ik kon me niet inhouden en deelde deze lezersreactie met ze (meestal worden die niet geplaatst): 

"Een werk-realiteit die men maar niet onder ogen wil komen in calvinistisch Nederland is dat werk niet altijd iets is dat zichtbaar is en eruit ziet als werk. Zolang je vergadert, telefoneert, een computer bedient of stukken leest lijk je aan het werk te zijn. Dit zegt helemaal niets over de toegevoegde waarde van die uren. Lastige vraagstukken los je doorgaans op met zaken die niet op werk lijken, zoals een wandeling of een middagdutje. Voor slagvaardig kunnen handelen heb je mentale ruimte nodig. Verreweg het grootste deel van de jonge werknemers is scherm- of kenniswerker.  Die worden juist productiever als ze minder uren maken, met een vol overbelast hoofd kun je niet goed nadenken. En vermoeidheid leidt tot slechtere beslissingen. De jonge generatie krijgt nog uitdagingen genoeg. Met overbelaste hoofden is het lastig te navigeren uit een crisis. Ik geef ze groot gelijk"

3. Ha! Afgelopen 20(!) jaar had ik altijd een hoop cyclische bijeenkomsten. Een maandelijkse borrel, een maandelijks inspiratietheater, een jaarlijks festival, allemaal heel handig als je werk voor een groot deel bestaat uit mensen ontmoeten en verbinden. Door corona was dat allemaal weggevallen en kon ik rustig nadenken over het vormgeven van die behoefte aan handige plekken voor ontmoetingen. Met de jaarlijkse Maand van de Digitale Fitheid in Maart, en met de maandelijkse Meet, Greet en Learn-sessies van Digitale Fitheid ben ik helemaal happy. Vorige week was de eerste meetup voor onze klanten en community-leden en nog voor ik er was bleken er al flink wat mensen vroeg van huis te zijn gegaan. Elke derde maandag van de maand. Het was even wennen, hoe te dealen met de grotere opkomst, maar aan het einde was iedereen een vol hoofd, mooie ontmoetingen en vele inzichten rijker. Een fijn vooruitzicht om dat maandelijks te mochten hosten. De volgende is overdag op 17 oktober, aanmelden kan via deze link (mits je, en dat kan gratis, bent aangemeld op onze platform). In de avond hebben we de eerste KNVI-Persoonlijk Kennis Management meetup. Voor ons handig te combineren want we zijn daar toch al :). Die PKM-meetups zijn om de maand op de derde maandag van de maand.

4. Op 11 oktober starten we met onze 1e open leergang Digitale Fitheid. In drie maanden tijd helpen we je middels 5 masterclasses en 12 kenniscafe's een flink stuk op weg met alle thema's waar de meeste mensen die dagelijks 4 uur of meer voor hun werk naar een scherm kijken mee worstelen. Bij zo'n leergang komt achter de schermen best een hoop kijken, en Mark Meinema was afgelopen weken knetterdruk met zorgen dat het hele proces van aanmelden, bevestigen, facturatie en nog veel meer op rolletjes loopt. Wil je meer mentale ruimte en slagkracht dan is dit programma een aanrader! Soms heb je gewoon iemand nodig die je even bij de les houdt en je de goede kant op stuurt. Inmiddels hebben we daar erg veel ervaring mee. Afgelopen week rondden we zowel bij de politie als bij een grote gemeente een traject af met goede resultaten.

5. Ik kwam op Cooltools een aardig inzicht tegen. Ik moet er nog wat op gaan letten, maar instinctief voelt dit raak :) 

How to identify a gut instinct

The best advice I ever got on how to trust my gut and intuition was given to me by a psychotherapist years ago. She suggested whenever I have a gut instinct — good or bad — I should first rate the intensity of my emotions from 1 to 10. If they are on the lower end of the spectrum, I’m more inclined to trust my gut. Emotions — like anger, fear or insecurity — are different from Feelings, because they are usually in reaction to something external and feel like a laser that you want to point at people or things. Feelings — like profound sadness and love — are more of a state of being, and Intuition is an inner knowing. So whenever I have to distinguish one from the other, I first start by rating my emotions.


Ik wens jullie een mooie week!


Dank voor het lezen. Hier is het overzicht van vorige week. Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid