Wat een onstuimige week was dit zeg! Alhoewel ik dol ben op het herfstlicht verlang ik nu al terug naar de weken ervoor. Er kwam zoveel regen los dat het in ons huis regende. Gelukkig leverde dat geen grote schade op en was het euvel (een verstopte afvoer bij de bovenburen) gauw verholpen. Ik trad een paar keer op in het land, en had wat prachtontmoetingen. Na een uurtje prutsen maakte ik mijn eerste werkende Python-script en ben er apetrots op!
1. Digitale Fitheid voor Veiligheidsregio's
Al een tijdje ben ik met een blog tegen over de leukste en gekste plekken waar je als spreker komt. Na 2500 keer op een podium wordt dat een hele lange en grappige lijst kan ik je verzekeren. Hopelijk is het binnenkort een keer af, maar de foto hierboven is een prachtig voorbeeld. Op sokken op een verhoogde gymmat in een kazerne van de Veiligheidsregio Kennemerland. Erg leuk overigens.
Zo'n veiligheidsregio is het als veel andere organisaties van enige omvang druk met digitalisering, maar ook met de informatiehuishouding en weten dat ze binnen afzienbare tijd waarschijnlijk iets moeten met AI. Diverse veiligheidsregio's vonden al eerder de weg naar ons, maar nu mocht ik ze niet alleen aan het denken zetten, maar waren we met een mooi team van de Digitale Fitheid Academie bezig om ze een flink eind op weg te helpen.
We leerden zelf ook weer een hoop en één van onze inzichten was dat kennis over de 5 pijlers van digitale fitheid op veel verschillende plekken in de organisatie wel aanwezig is, maar dat de mensen dat van elkaar niet weten en er ook niet vanzelf achterkomen. Je weet immers wat je niet weet. Onze interventies leveren naast een hoop lol en aha's ook een flinke boost op in het bewustzijn hierover. Wil je er met jouw organisatie ook mee aan de slag, we helpen je graag!
2. Ik ❤️ Functioneel Beheerders
Sinds een aantal jaren bel ik regelmatig met Daniël Brouwer. Een van de grote pioniers van het ontwikkelen van het vak functioneel beheer. Bij grotere organisaties zijn dat de mensen die tussen de technologie en de medewerker in staan, en proberen de informatiekant van organisaties in goede banen te leiden. Ik mocht een bijdrage aan Daniëls boek geven, dat geldt als dé standaard op dit vakgebied.
Afgelopen week mochten we beiden acte de présence geven op een evenement van de functioneel beheerders van de politie. Ik vermoed dat die het een dag later best druk hadden met dit dossier, maar aan het aantal nieuwe leden in onze Digitale Fitheid Community te zien was mijn boodschap aan die groep goed besteed. Ze zijn zo'n beetje de best denkbare groep ambassadeurs voor onze aanpak en gedachtengoed. Als je IT en de informatiekant van organisaties alléén maar top-down benaderd wordt het een bende en daalt het werkplezier. Pak gelijktijdig een bottum-up benadering en ineens gaan veel dingen moeitelozer en fijner!
3. Een nieuwe dimensie in mijn Obsidian gebruik
Op de PKM-Summit van afgelopen jaar, ontmoette ik Nicole van der Hoeven. Die speelt eredivisie in de Obsidian-arena en is een geweldige denkster. Een paar weken geleden deelde ik hier hoe ik blij werd van de Templater-plugin in Obsidian, maar de Quick-Add-plugin intrigeerde me ook al een tijdje. Maar de leercurve leek we wederom iets te stijl.
Voor de leken die meelezen; Obsidian is een enorm krachtige tool, die het mij mogelijk maakt met relatief weinig moeite precies die informatie die ik wil bewaren en hergebruiken te vangen, maar ook nog te voorzien van de juiste meta-data zodat ik zonder te hoeven zoeken kan vinden. (Lees dit blog maar eens). Sinds ik snap dat het Dogma van het Document een heilloze route is voor informatie ben ik diep geïntrigeerd door dé oplossing van het overal falende kennismanagement; PKM. Mensen die leren om hun persoonlijke informatie (zowel privé als professioneel) te managen besparen tijd en mentale ruimte en zijn daardoor slagvaardiger en blijer.
Maar spelen, creëren en toveren met informatie moet niet op werk gaan lijken waardoor je de hele dag achter een beeldscherm zit (want heel ongezond). Vandaar mijn fascinatie voor handige hulpjes (plugins) die me veel werk uit handen nemen. Na het zien van dit filmpje van Nicole en een beetje prutsen had ik het onder de knie. Met één sneltoets kan ik nu een invoerscherm te voorschijn toveren die me de juiste vragen stelt en het antwoord in het goede formaat op de juiste plek zet. Een flinke eye-opener. Over PKM-tools hebben we elke derde vrijdagavond van de maand een leuke bijeenkomst bij het nieuwe Seats2Meet Utrecht naast Utrecht Centraal.
4. Programmeren kun je (blijkbaar) leren
Sinds mijn eerste Commodore 64 in 1983 heb ik een fascinatie voor computers. Naast een gezonde haat-liefde-relatie ermee. De afgelopen 40 jaar is het me zelden gelukt om zelf iets te programmeren waar ik zelf echt iets aan had. Iets met gebrek aan focus, begrip en directe hulp. Heel frustrerend als je allemaal geeks om je heen hebt die scripts kunnen schrijven die snel iets kunnen oplossen of creëren dat ander onmogelijk of tijdrovend was.
Het grote voordeel daarvan is dat ik verdomd handig ben geworden in het tot de max benutten van sommige programma's (doorgaans die waar ik kennis en informatie in kan opslaan). Ik heb er een deel van mijn carrière aan te danken. Maar toch vond ik het jammer dat de wondere wereld van code voor mij niet toegankelijk was.
In mijn weekbericht 34 schreef ik over hoe ik met hulp van ChatGPT en Perplexity flink wat handige queries (voorgeprogrammeerde zoeksleutels) maakte, die er met één druk op een knop voor zorgen dat ik informatie acuut vind in plaats van zoek. En nadat ik op wat vrije momenten aan het klooien was, besloot ik me te wagen aan het (laten) schrijven van mijn eerste Python-code. Via de Terminal-app van mijn Mac (die ik nauwelijks durfde aan te raken voorheen) wist ik via ChatGPT code te maken die me hielp om automagisch bestanden aan te laten maken op basis van een rij met informatie in Excel. Tovenarij! En nu ik dat werkend kreeg na een uurtje, heb ik de smaak te pakken en klooi ik vrolijk verder. Te leuk dit! Het uitproberen meer dan waard!
5. Overig delenswaardig
- de Duitse multinational waar we met Digital Fitness International een wereldwijde klus voor aan het doen zijn, postte er wat moois over op LinkedIn.
- In een wereld vol onduidelijkheid over feiten kan een donatie aan de Wikipedia geen kwaad, en ze kunnen het goed gebruiken.
- Als je op een Mac computer in Finder met een spatiebalk op een bestand klikt, zie je een voorvertoning van de inhoud. Via dit handige appje dat ik dit weekend ontdekte werkt dat ook voor een map. Dus als je in een folder bent, of op een folder klikt met je spatiebalk, dan zie je de inhoud van die hele map. Super handig!
- Een opvolger voor Wi-Fi maar dan veel sneller? Li-Fi.
- Marc Vollebregt komt met een geweldig boek over de mens in organisaties. Daar gaan we nog meer van horen. Een aanrader! (ik mocht het al lezen)
Fijne week allen, dank voor het lezen 🙏
Martijn
📅 Coming up:
- Vrijdag 18 oktober - Overdag: Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.
- Vrijdag 18 oktober - Avond: Bijeenkomst van de Notion Meetup Nederland groep.
- Vrijdag 15 November - Overdag: Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.
Er is weer een leergang Digitale Fitheid gestart! Hier kun je er meer over vinden. Als je deze week boekt kun je nog meedoen, daarna pas weer in Januari. Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!
Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.
Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer danhier.
Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.
ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.