Martijn Aslander

October 25, 2022

📰 Wat me deze week bezighield (Week 42 2022)

37F411F1-81AD-4544-8004-8302D585353B_1_105_c.jpeg


Wat een leuke week was dat! Op maandag hadden we een ontzettend mooie bijeenkomst van de Digitale Fitheid Community en een boeiende avondsessie over PKM. Ik mocht twee uur stand-uppen voor een eminent gezelschap bij Rik Maes, en genoot van het mooie herfstweer en wandelde met mijn lief door de Kennemer Duinen en nabij het Naardermeer. Tussendoor had ik mooie ontmoetingen en voerde wat interessante kennismakingsgesprekken en her en der. En omdat de treinen tussen Amsterdam en Haarlem niet reden door onderhoud ging ik met veel plezier op een neer op mijn nieuwe elektrische fiets. Wat een genot. Zoiets had ik (bloedhekel aan fietsen) een jaar geleden voor onmogelijk gehouden...


1. Elke derde maandag van de maand bieden we de mensen uit de Digitale Fitheid Community de kans om live te ontmoeten, te nerden en van en met elkaar te leren. We begonnen vrij klein, maar terwijl het aantal leden op ons platform snel groeit, groeien we uit ons jasje in de zalen die we boekten bij het uiterst gastvrije Seats2meet in Utrecht. Als dat zo doorgaat hebben we over een half jaar half Seats2meet nodig voor onze meetups. Heel fijn. Vooral het verschil in niveau en ervaring van de bezoekers valt op. En dat gaat moeiteloos samen, omdat de gemene deler helpen en leren is. We zijn een uitleenbibliotheek voor gadgets en devices begonnen! Vaak hikken mensen tegen de aanschaf van een Streamdeck of ReMarkable2 aan en willen zo'n apparaat eerst een paar weken proberen. Dat lossen we op! Leden kunnen bij ons die spullen lenen in ruil voor feedback, blogs en use-cases op het platform. Komende maanden fungeert die derde maandag van de maand ook als netwerk-knooppunt voor de mensen die meehelpen met het organiseren van de 2e Maand van de Digitale Fitheid in Maart. Laat weten als je wilt helpen!

2. We hadden best flink wat exemplaren van Ons werk is stuk laten bijdrukken voor de 2e druk, maar die begint langzaam op te raken. Het duurt niet lang of we zijn toe aan de 3e druk! Heb je tips over wat er beter kan, of wat er nog aan toegevoegd moet worden, laat het dan weten. We zijn begonnen met de Engelse vertaling die rond half november af moet zijn. Mocht je invloed hebben wat er in de kerstpakketten of bij nieuwjaarsbijeenkomsten moet worden weggeven aan inspiratie, dan is ons boek een aanrader! We raken met het boek aan vrijwel alle grote thema's waar bestuurders en directeuren zich mee bezig zouden moeten houden. Ronald Mulder schreef na wat leuke telefoontjes samen een prachtig stuk over waarom meer en harder werken voor veel mensen een slecht idee is, en de samenleving als geheel niet dient. Zeer gewaardeerde Mathijs Bouman had daar een diametraal andere visie (betaalmuur) op, die ook ook heel goed kan volgen. Het kwam ongeveer hier op neer:

Ik ga het nog wat erger maken: als de parttimer besluit om ook veertig uur per week te werken, een verdubbeling van de uren, dan gaat het uiteindelijke besteedbaar inkomen slechts een vijfde omhoog. Per extra gewerkt uur krijgt deze nieuwe voltijder dan nog geen €6 aan extra koopkracht. Dat is een marginale druk van ruim 70%. Waarom zou je als deeltijdwerker voltijds gaan werken als je dat tegen zo’n schamel loontje moet doen?

Op dat punt is de overheid aan zet, en daar heb ik een hard hoofd in.

3. Afgelopen donderdag zat ik met het KNVI bestuur, om even alle praktische zaken van de officiële PKM-interessegroep af te stemmen. De KNVI is de club van de archivarissen, bibliothecarissen, documentalisten en DIV-vers. De grootste verzameling informatiespecialisten van Nederland! Ik mocht betogen dat het voor informatiespecialisten een goed idee is om informatieamateurs (minstens 80% van schermwerkend Nederland) flink te helpen, en op te voeden. En dat PKM en PKM-tools daar een heel goed idee voor zijn. Missie geslaagd!
Dat PKM heeft een veel langere traditie dan iedereen door heeft. Open-State voorzitter Ton Zijlstra had er een geweldig stuk over gevonden. Erasmus, Locke, Linneaus, Eco en zelfs Eminem gebruikten als denkers en creatieven een slim systeem om informatie te vangen, te ordenen en als voedingsbodem voor hun denk- en creeerwerk. Met het boek van Tiago Forte in aantocht (in februari in Nederland) wordt dit alles een stuk toegankelijker voor de rest van Nederland. En dat is mijns inziens hard nodig! Ben je benieuwd naar de geschiedenis en oorsprong, klik dan vooral op alle linkjes in het stuk over Zettelkasten dat ik via Ton op de radar kreeg.


4. Ik kwam in mijn lees- en researchwerk wat leuke dingen tegen. Een hele dure app die toch uit kan als je veel, heel veel telwerk op je werk moet doen. Briljant en indrukwekkend! Een handige app voor je Mac als je de heldersheidsinstellingen van je externe scherm makkelijk wilt veranderen.


Tot volgende week!


Dank voor het lezen. Hier is het overzicht van vorige week. Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheidÂ