Martijn Aslander

November 30, 2022

📰 Wat me deze week bezighield (Week 47 2022)

E989700F-D9FE-4413-B73C-DFDA7069E5E2_1_105_c.jpeg


Mijn afgelopen week was zo intens dat ik mijn batterij echt even op moest laden voor ik even rustig kon gaan zitten voor mijn weekbericht. Poeh, wat gebeurde er allemaal?  Veel, zoals de ontzettend leuke en goed bezichte maand meetup van Digitale Fitheid en de eerste voorbereidingsbijeenkomst van de Maand van de Digitale Fitheid. En het 10e Gala van de Wetenschap, mooie koffie afspraken, het Smart Humanity congres van de KNVI, een sessie voor T-Mobile en één voor De Nederlandsche Bank. Verder had ik nog een mooie bijeenkomst van de Werkvereniging en een hoop gezelligheid thuis.



1. De grootste uitdaging in weken zoals de afgelopen week blijft administratie en onderhoud. Dit probleem hebben een hoop mensen in tijden van plotselinge drukte. Er gebeurt veel, en om je heen vliegen de taakjes, gedachten en kansen om je oren. Ik telde tijdens de zwemles van mijn jongste 320 korte notities in mijn informatiebewaarplaats. Zonder handigheid met sneltoetsen, tovertypen en een betrouwbaar PKM-Systeem was dat niet te doen geweest. En met wat slaap en loslaten kwam de mentale ruimte terug.

Afgelopen weken verkochten we bijna 2500 exemplaren van ons boek. Met alle berichten rondom Quiet quitting en burn-outs begint het bij veel werkgevers te dagen dat je er met Office-365 (proberen te) implementeren je er absoluut niet bent.

De scherm-en kenniswerker is zwaar overbelast en mijns inziens is één van de belangrijkste oorzaken het niet kunnen omgaan met grotere hoeveelheden informatie en met digitale middelen. Ons boek blijkt voor veel mensen een eye-opener.

Daarnaast zijn leren kiezen en liefdevol begrenzen en nee zeggen evenzo belangrijke vaardigheden om niet gillend gek te worden in de mallemolen van werken in organisaties anno 2022.

Een aanrader om op dat vlak te lezen is Essentialisme van Greg McKeown, dat ik afgelopen week herlas. Met name voor de jongere werkenden een onmisbaar boek dat gelijk in het curriculum van HBO's mag.


2. Voor corona zat ik regelmatig in Zuid-Afrika. Afgelopen tijd haalde ik de banden weer aan met mijn perscontacten daar en die bleken heel ontvankelijk voor onze ideeën over Digitale Fitheid.

Her en der verschijnen daar op de diverse business blogs al artikelen erover, en binnenkort staat er een mooi stuk in de Mail & Guardian. Qua timing perfect allemaal. Want wereldwijd zijn er zo'n 500 miljoen scherm- en kenniswerkers. 

Die worstelen ongetwijfeld met dezelfde zaken als wij hier in Nederland. De draft van de Engelse vertaling is net binnen, en binnenkort gaan we ermee op pad langs uitgevers in Amerika, Engeland, Duitsland en Zuid-Afrika.

Het boek Building a Second Brain van Tiago Forte is hard op weg om in de voetsporen van de bestseller Getting Things Done te gaan staan. Met de populariteit daarvan gaan mensen vast open staan om meer na te denken over hun Digitale Fitheid!


3.  De Nederlandse tak van New Scientist organiseerde voor alweer de tiende keer het Gala van de Wetenschap, dit keer in de Schouwburg van Amsterdam. Een jaarlijks hoogtepunt voor veel wetenschappers. Mooi om te zien hoe ze proberen om fundamentele wetenschap en het belang daarvan bij een breder publiek onder de aandacht te krijgen. Jim Jansen, de hoofdredacteur, praatte alles met veel passie aan elkaar en had als curator dit jaar Marcel Levi. Ik genoot van de avond en de vele sprekers. Het geheel werd opgeluisterd door een band die een intrigerend verhaal deelde over de laatste man die sneller kon rekenen dan een computer. Nooit van gehoord en boeiend.  De 11e editie van het Gala is op:

4. De KNVI, de beroepsvereniging van informatiespecialisten, organiseerde haar jaarlijkse Smart Humanity evenement in de OBA. Voor mij was het een extra bijzondere dag. In de zaal waar ik op 19 November 2019 de première mocht presenteren over Kenniswerk hield ik woensdag een presentatie over Persoonlijk Kennis Management. PKM is sinds vorige week een officiële interessegroep van het KNVI, dat daarmee het belang van dit element in de wereld van informatieprofessionals onderstreept. En daar ben ik superblij mee! Ik woonde nog een mooie sessie van iemand van Bellingcat bij, sprak even met de voorzitter van Wikimedia Nederland en besloot de dag met een rondvaarttocht en een etentje met het KNVI-bestuur samen met Mark en mijn lief.


Ik kreeg wat tips en klachten over de leesbaarheid van mijn weekberichten op computers. Op smartphones blijkt het prima te doen, maar voor sommigen waren de losse blokken te lang om rustig te kunnen lezen. Vandaar dit experiment met wat meer witregels in de langere blokken. Laat me weten of je het een verbetering of verslechtering vind. Jullie zijn overigens met bijna 500! Dank allen voor het mogen delen van mijn wekelijkse belevenissen!

Fijne week!


 Hier is het overzicht van vorige week. Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheidÂ