Week 47 werd een gedenkwaardige week. Met mooie stappen vooruit qua onze Digitale Fitheid Academie, leuke podcasts, diverse optredens en op de mooiste dag van de week (maandag) een lange wandeling naar Zandvoort. Ik trad weer eens op in een dierentuin, was onder de indruk van Nynke Laverman en verwonderde me opnieuw over de combinatie ChatGPT en Obsidian. Ik roosterde marsmellows bij een vuurtje en bezocht voor het eerst een basketbalwedstrijd van mijn oudste.
1. Een grote stap vooruit voor onze Digitale Fitheid Academie
Toen Mark en ik een jaar over vier geleden begonnen met het bouwen aan Digitale Fitheid hadden we geen idee dat dat zo'n vlucht zou nemen. De stichting, waaronder de bloeiende community met meer dan 3500 leden, de maandelijkse meetups, de Maand van de Digitale Fitheid en de PKM Summit is goed bezig met haar missie om 5 miljoen Nederlanders digitaal fit te krijgen.
De Digitale Fitheid Academie, waarmee we organisaties helpen om dit voor hun medewerkers te realiseren groeit ook nog eens flink. We begonnen ooit met een leergang (de inschrijving voor januari is weer geopend), maar onze klanten bleken meer en andere behoeften dan een leergang alleen te hebben. Doordat we ineens internationaal flink aan de bak moesten was dat voor mij en Mark allemaal niet te behappen.
Afgelopen week hadden we een mooie sessie met het team en de trainers en maakten we een volgende stap in dit mooie avontuur; Peter Ros gaat het bedrijf leiden. En dat is hard nodig. Er speelt teveel om dit allemaal op de Mark en Martijn-manier te kunnen runnen, en met de bak ervaring en expertise van Peter erbij kunnen we een volgende fase in 🎉
2. Werken aan een Informatiegeletterheid Curriculum
Mijn weekbericht en LinkedIn-post over informatiegeletterdheid van vorige week veroorzaakte een hoop reacties. Voor wie dat gemist heeft: ik kwam tot de conclusie dat je nergens (echt nergens) leert hoe je informatie moet ‘vangen’, opslaan, verwerken en bliksemsnel terugvinden. In seconden en niet in minuten, want anders heb je er veel minder aan. De reacties daarop zijn inmiddels voorspelbaar. En die gaan allemaal voorbij aan dit gegeven: veel minder dan 1% van alle informatie die vandaag de dag dagelijks binnenkomt, zit in een document.
Verreweg de meeste mensen die nadenken over informatie in organisaties, denken vanuit documenten, zaaksystemen of datasets. Dat is historisch gezien prima verklaarbaar, maar lost de kern van wat ik waarneem niet op. Ik schreef er al veel over, onder andere in ons boek, over het Dogma van het Document en de Informatiedoctrine. De komende tijd ga ik samen met de KNVI en andere geïnteresseerden een paar ronde tafels organiseren rond de vraag:
Wat is het absolute minimum dat je als 10-, 15-, 20- en 25-jarige moet weten over het vangen, opslaan, verwerken en terugvinden van informatie?
Op het eerste gezicht een simpele vraag, maar in de praktijk nog niet zo makkelijk. Een mooie zoektocht. En broodnodig in een informatiesamenleving en kenniseconomie, waarin de mensen die hierover zouden moeten gaan niet verder komen dan holle begrippen als mediawijsheid en het omgaan met desinformatie. Ik denk echt dat het leren omgaan met informatie voorop moet staan, en daarna pas de rest. Laat weten als je interesse hebt om één van die ronde tafels bij te wonen. De focus zal liggen op het beantwoorden van de vraag in de quote hierboven, en niet op wat er allemaal anders moet in de wereld en het onderwijs, of op AI en data. 🤣
3. Nieuwe vondsten in Obsidian, kampvuursessies en de PKM Summit
Met enige regelmaat schrijf ik over Obsidian, mijn favoriete digitale geheugen. Ik maakte een hele serie over mijn gebruik ervan, en die serie moet nodig worden aangevuld. De PKM-Meetups zijn voor mijzelf en de bezoekers een enorme eye-opener. Het is heel inspirerend om te zien hoe anderen de informatie in hun leven organiseren en visualiseren. In combinatie met de kampvuursessies en podcasts helpt het me keer op keer om mijn manier van omgaan met kennis en informatie fors te verbeteren, te versimpelen en de waarde ervan te laten toenemen.
Wat ik fijn vind aan Obsidian, is dat ik volledige controle heb over mijn data en informatie, en precies weet hoe ik het moet hanteren. De echte discussie over het belang van controle over je eigen data moet nog losbarsten, maar met Obsidian is het goed te overzien en te organiseren.
Sinds vorige week zit ik zowat op een natural high, omdat ik met hulp van Kristian, Frank en Remco wat basisdingen over queries (slimme, opgeslagen zoekopdrachten) beter leerde doorgronden. Daarnaast was ik stomverbaasd over hoe simpel je met ChatGPT Obsidian-bestanden (Markdown-files, platte tekst) kunt laten genereren in het juiste format en de gewenste opmaak. Binnen twintig seconden kan ik met gemak honderden bestanden aanmaken in het door mij gewenste format, inclusief metadata en titel met emoji erbij.
De kampvuursessie over het visueel weergeven van Obsidian-informatie door PKM-guru Zsolt Viczian was voor velen mindblowing, en hier kun je het terugkijken. Meer van dit alles op de 2e European PKM Summit op 14 en 15 maart aanstaande. Ik vermoed dat die uitverkocht gaat zijn, dus wacht niet te lang met het kopen van een kaartje…
4. Optreden in een dierentuin, een buitenplaats, een vernieuwd congrescentrum en meer
Die pinguïns kwam ik tegen bij Burgers’ Zoo, vlak voordat ik twee te schattige otters tegenkwam die geen zin hadden om te poseren voor een goede foto. Ik mocht de afsluitende keynote verzorgen op het Functioneel Beheer Kennisfestival van dierbare collega Daniël Brouwer. Op dezelfde dag was ik bij het Labour Law United-congres bij het NBC in Nieuwegein. Daar wilde je vroeger als spreker niet dood gevonden worden, maar ik moet zeggen: ik was aangenaam verrast door de upgrade na de grote brand daar.
Ik mocht nog even aanschuiven in de podcast Juridisch Geneuzel met twee leuke hosts; de opname deel ik een volgende keer. De dag ervoor mocht ik opnieuw een bijdrage leveren aan een diner op buitenplaats Valkenheining geven, ditmaal voor Salesforce, keurig gehost door Erik-Jan Gelink en Dialooghuys. Verder genoot ik van Nynke Laverman, die me verraste tijdens de opening van het congres Alles is Gezondheid, waar ik na Nils Roemen de zaal mocht meenemen in de mentale impact van een gebrek aan digitale fitheid.
Als je naar de verslavingsindicatoren van de DSM-V kijkt, voldoen de meeste volwassenen aan de top vijf van indicatoren qua smartphonegebruik. De impact van back-to-back meetings en tussendoor apps en mail checken is zo groot dat je qua tijdelijke daling van je IQ beter een joint kunt opsteken; dat heeft minder impact, zo las ik onlangs in een boek.
5. Overig delenswaardig:
- Ik waak een beetje voor teveel verhalen over AI, daar worden we al genoeg door overspoeld. Maar deze trok mijn aandacht. AI die AI verzint...
- Ik kreeg een prachtig vormgeven boek kado van Ernst-Jan Pfauth. Over Intentioneel Leven, waar hij al eerder over sprak op de PKM Summit van afgelopen maart.
- De reacties van andere sprekers op mijn post over wonderlijke gebeurtenissen in het sprekersvak waren te waardevol om niet te delen. Hilarisch soms en leerzaam voor velen!
- ZZP-ers verplicht verzekeren? Leuk bedacht, maar niet uitvoerbaar..
Dank voor het lezen! 🙏
Fijne week!
Martijn
📅 Coming up
- Vrijdag 20 December - Overdag: Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform. Mét kerstborrel :)
- Vrijdag 20 December - Avond: Notion en PKM Meetup
- Vrijdag 17 Januari - Overdag: Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.
- Vrijdag 17 Januari - Avond Obsidian en PKM Meetup met Nicole van der Hoeven, met als thema: Zen en de kunst van het PKM-Onderhoud.
Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!
Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.
Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.
Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.
ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.