
Ik realiseerde me onlangs dat ik in de loop van de jaren erg veel geschreven heb over een aantal onderwerpen. En met regelmaat stuur ik, op verzoek van mensen, een overzicht van wat over dat onderwerp door mij geschreven is. Handig en compact. In mijn persoonlijk kennismanagementsysteem maak ik indexen en maps of content. Een soort routekaart om mijn eigen informatie te kunnen overzien. Afgelopen week realiseerde ik me dat ik elke keer opnieuw dubbel werk aan het doen was.
Toen besefte ik dat ik deze methode ook kon gebruiken voor blogs. Omdat ik veel beginnende sprekers help en mensen die nieuwsgierig zijn naar het sprekersvak, begin ik met deze.
Een indexpagina waar ik alles wat ik over dit onderwerp gezegd en geschreven heb, netje bij elkaar zet. Zodat iemand anders er misschien ook wat aan heeft. Mis je nog iets? Laat het me vooral weten, dan vul ik het aan.
- De beste podcast over het sprekersvak in Nederland: Het Sprekersgilde van Maurits Ouweneel. Hier mijn aflevering, en hier mijn shownotes met nog veel meer tips en links.
- Shownotes? Wat zijn dat eigenlijk? En waarom het lief is om die te maken voor je luisteraar. Op deze heb ik destijds wel 8 uur gezwoegd (maar dat moet je niet te vaak doen)
- Als je net begint met spreken zijn er ontelbaar veel gekke en praktische dingen die je alleen leert in de praktijk.
- Je hebt geen idee hoeveel soorten plekken en podia-situaties er bestaan als je in het sprekersvak terecht komt.
"If you wanna be on stage, you have to be on stage"
- Mijn belangrijkste tip voor mensen die het vak écht ambiëren, oefen overal en pak elke kans, ongeacht de vergoeding. Boek de optredens waar je geen vergoeding voor krijgt mentaal af als try-out. Een mooie kans om nieuw materiaal te oefenen, en aangezien je er toch niks voor krijgt, kun je goddelijke gang gaan!
- Overal zit wel een verhaal in. Hier een blog dat ik schreef hoe ik die verhalen mix tijdens een optreden.
- In de ontzettend leuke en leerzame serie Hoe Word Ik nam ik een apart filmpje op over hoe je een betere spreker wordt.
- Mijn leukste avonturen in het sprekersvak waren in het buitenland (mijn engels is niet perfect, maar nothing beats enthousiasm en passie ;) ) Hier verhalen uit Zuid-Afrika, zoals voor CFO's , en in Pakistan en Iran. Onderaan dit blog de landen waar ik al sprak.
- Hoe ik aan boekingen kom? 95%(!) procent van mond-tot-mond reclame. het fijne bijeffect van jarenlang op een podium klimmen als je de kans krijgt en mensen in de zaal blij worden. Toch kan ik iedereen aanraden om bij zoveel mogelijk sprekersbureaus ingeschreven te staan. En bij de bureaus die exclusiviteit eisen, zou ik zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Een van de absolute pioniers in dit vak is de Speakers Academy. Er zijn nu eenmaal corporates die alleen maar met zo'n bureau zaken willen doen. Dus het is handig als je er toch tussen staat. Hier nog een blog op hun site over wat ik mensen in een zaal wil meegeven.
- Omdat het gros van de aanvragen rechtstreeks bij me komt, moet het verwerken daarvan niet op werk lijken.
Daar heb ik een slimme list voor bedacht. Nadat ik met degene die me boekt tot overeenstemming ben gekomen over het optreden en een datum, stuur ik dit linkje. Daarin staat echt alles wat ik moet weten.
Het scheelt een hoop gedoe, e-mail en overleg. En vooral misverstanden. Inmiddels flink gekopieerd door veel collega's, die tot dezelfde conclusie kwamen.
- Als mensen me bellen en zeggen dat ze niet zeker weten of ze mij wel moeten boeken als spreker, antwoord ik steevast dat ze mij dan waarschijnlijk niet moeten hebben. In mijn ervaring is hier "ja" op zeggen levensgevaarlijk, want dan moet je hen gaan overtuigen van je verhaal. Of je verhaal flink aanpassen aan hun wensen. Veel sprekers zijn eager en willen, ten koste van alles, een klus binnenhalen. Twee van de drie keer dat ik deze opmerking maak, boeken ze gewoon alsnog. En heb je de creatieve vrijheid om te doen wat je te doen hebt en waar je goed in bent.
- Het zal bij overheden en bedrijven de normaalste zaak van de wereld zijn om een te offerte maken. Maar ik vertik het. Sterker nog, ik reken 500 euro extra administratiekosten als ze erop staan. Het levert hilarische gesprekken op overigens. Ik leg dan uit dat een deel van mijn oeuvre gaat over het bestrijden van een onnodige bureaucratie. En dat het doel van die offerte is bewijs vastleggen dat ik op datum x op tijdstip y voor bedrag z ga praten over onderwerp zus tegen groep zo. Dat kan ook met een appje. Als ik dan uitleg dat hun directeur, die voor een spoedklus naar Londen moet, ook niet eerst offertes gaat opvragen bij KLM en EasyJet, komen we er meestal wel uit en moeten ze hard lachen en geven ze me groot gelijk.
De optredens aan het begin van mijn carrière gingen veel over creativiteit, netwerken en innovatie, daarna veel over lifehacking en technologische ontwikkelingen. Daardoor dook ik in de wondere wereld van bureaucratie en organisatiemechanismen. Om me vervolgens te verdiepen in exponentiële technologieën en de impact daarvan op de wereld. Daarna lag mijn focus op de impact van de netwerk- en informatiesamenleving op mens en samenleving. Met uitstapjes naar alternatieve economieën en een andere visie op de arbeidsmarkt.
Sinds corona ben ik bezig met digitale fitheid. Ik help mensen grip te krijgen op hun kennis, informatie en het werkgereedschap waarmee ze dat vangen, verwerken en bewaren. Ik vermoed dat me dat nog wel een aantal jaren gaat bezighouden. Af en toe lijkt het erop dat de puinhoop die de technologie in organisaties veroorzaakt, alleen maar groter wordt in plaats van kleiner 🤣.
Tot slot, Ik ben ten slotte met Nils Roemen de bedenker van de tag #durftevragen:
Als ik terugkijk naar de afgelopen 20 jaar, had ik de meeste lol in het reizen en in andere landen op een podium klimmen. Dat hangt echt van toeval aan elkaar en is lastig om op eigen kracht te bereiken, zonder een ingewikkelde marketingmachine moet optuigen. Mijn werk is mensen, informatie en ideeën verbinden en gaandeweg dat wat ik tegenkom synthetiseren, in verhalen gieten en doorvertellen. Voor mij is het sprekersvak een belangrijk onderdeel van mijn echte werk.
Ken je mensen? Heb je contacten, ideeën, ingangen om mij in andere landen op podia te krijgen? Dan ben ik je diep erkentelijk 🙏