
De lente is begonnen, en het weer was zomers. En gelijk het startschot tussen het opruimen van de tuin. De magnolia (wij zijn gezegend met het soort dat twee keer per jaar bloeit) had er ook weer zin in. Goed om elke keer weer te merken hoe fijn het is om buiten te zitten, onder een paar bomen. Ik zou afgelopen vrijdag naar Andalusië reizen, maar zelfs de ambassade gaf een negatief reisadvies door evacuaties en overstromingen aldaar. Heel jammer, maar gelukkig was het hier heerlijk. Qua herstel loop ik inmiddels zonder stok en zonder brace. Ik ben het grootste deel van de dag voornamelijk moe en pak mijn rust. Af en toe iets schrijven op de computer of een belletje her en der gaat prima, maar voor de rest zit er nog niet zo heel veel verbetering qua mijn oude energie.
1 De PKM Summit zette een hoop in beweging
Zoals ik vorige week schreef in mijn weekbericht en blog over de summit leverde deze tweede editie een hoop op. Vooral qua communityvorming en nieuwe ontwikkelingen. Marieke van Vliet is allemaal mensen aan het verzamelen rondom PKM en onderwijs en de KNVI begint de enorme implicaties van PKM voor het informatievak in de smiezen te krijgen. Met experts uit de community ben ik een who's-who op pkm-gebied aan het maken en werken we aan een gedeelde ontologie met begrippen en concepten. Zodat we als we erover spreken dezelfde taal en concepten gebruiken. Allemaal voorwaarde-scheppend werk dat over een paar jaar cruciaal zal worden. Ook gaaf om te zien dat PKM-vriend Nick Milo elementen uit mijn ontologie-denkwerk heeft opgenomen in zijn binnenkort te lanceren Ideaverse Pro 2.0
De summit bestaat nu ook op Wikipedia en wereldwijd melden mensen zich bij ons voor de volgende summit volgend jaar. De early-bird kaartjes zijn binnenkort op en ik denk dat we een hoop mensen gaan teleurstellen volgend jaar (20 en 21 maart). We willen komend jaar niet meer dan 250 mensen hebben, om het community-karakter te waarborgen.
Later dit jaar reis ik naar diverse congressen over informatie en kennis om mijn inzichten te delen en te verspreiden. De keuze om PKM in het Digitale Fitheid framework te stoppen naast digitaal bewustzijn, digitale hygiene en digitale vaardigheden en digitaal welbevinden is de juiste. Vrijwel elke organisatie worstelt met de mix informatie en communicatie. AI en digitale transformatie leiden af van de kern van het probleem dat maar weinigen durven of kunnen aankijken; mensen hebben niet geleerd om met informatie en hun tools om te gaan.
Het team van de Digitale Fitheid Academie is onder leiding van Peter Ros druk met het ontwikkelen van de volgende versie van onze propositie om organisaties te helpen om de pijn die gevoeld word rondom digitalisering op de werkvloer te helpen oplossen.
2 Er zijn te veel signalen dat reizen naar Amerika vervelend begint te worden
In de aanloop naar onze summit kreeg ik al de eerste signalen door dat reizen naar Amerika toenemende mate te risicovol begint te worden. En aanvankelijk dacht ik dat het wel los zou lopen. Maar er is te veel bewijslast voor de ernst van de situatie. De mensen van ICE (de Amerikaanse immigratiedienst) houden mensen zonder concrete aanleiding blijkbaar best wel lang vast en behandelen je als een gevangene. Daar zitten overigens voor hen ook nog eens financiële belangen aan vast. Voor mij een reden om vooral niks in dat land te willen, Ik wacht toch liever even op een beter klimaat.
3 Ik ben een persoonlijke GPT aan het opvoeden als archiefhulpje
Naarmate ik meer produceer aan artikelen, blogs en weekberichten, neemt de behoefte aan overzicht en indexeren flink toe. Het komt steeds vaker voor dat ik me afvraag: heb ik hier al eens over geschreven?
Je kunt met Chat-GPT een eigen omgeving creëren die je voedt met je eigen instructie, wensen en content. Het is nog niet helemaal klaar, maar ik heb een fors deel van alle artikelen die ik ooit geschreven heb, en alle weekberichten, er inmiddels in gestopt. Dat was even een karweitje want ik heb alle blogs met de hand gekopieerd in één lang Word-document en die geüpload naar mijn persoonlijke GPT. Maar nu ineens kan ik er allemaal dingen mee die voorheen onmogelijk waren. Hoe vaak schreef ik over Mark Vletter, bijvoorbeeld? Of mag ik een lijst met alle films en series waar ik ooit over schreef? En wat schreef ik allemaal afgelopen jaar over handige Mac-software? Of over welke buitenlandtrips schreef ik?
Ik heb er niet alleen veel plezier mee; het verschaft ook inzicht. En het helpt me bij het schrijfproces. Los van alle terechte zorgen over onafhankelijkheid, ethiek en privacy, denk ik dat we er echt niet aan ontkomen om zelf te experimenteren met AI. Er zijn te veel mensen met een mening erover, zonder dat ze hebben doorgrond wat de voor- en nadelen zijn. Ik merk dat mijn eigen mogelijkheden per week groeien, zonder dat ik hele harde downsides zie op de manier waarop ik het zelf toepas. Deze toepassing was er een mooi voorbeeld van. Wellicht brengt eens een van mijn lezers weer op nieuwe ideeën....
Ik schreef in week negen over hoe leuk wij thuis het spel Hitster vinden, en onlangs ontdekten we hoe je het met ChatGPT ook in de auto kunt spelen. Je zet de radio aan en degene die aan de beurt is met raden, moet het jaartal noemen. Als je het goed hebt, krijg je een punt. Degene die als eerste vijf punten heeft, heeft gewonnen. Dankzij ChatGPT kun je gewoon vragen uit welk jaar een liedje komt. Veeeel leuker dan ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet 🤣.
4 Een nieuw woord geleerd: Tsundoku
Met het fenomeen writers-block was ik al heel bekend. Maar van een readers-block had ik nog nooit gehoord.
In een leerzame, maar vooral vermakelijke sessie van Gregor Rosenauer ontdekte ik dat het een heel fenomeen is en dat er een mooi Japans woord voor bestaat: Tsundoku.
Umberto Eco noemde zijn verzameling ongelezen boeken een anti-bibliotheek. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij ongelezen boeken in hun kast. Maar volgens Umberto Eco zit daar juist de magie. Een goed gevulde boekenkast is geen trofee van wat je al weet, maar een uitnodiging tot alles wat je nog níet weet. Het idee is dat die ongelezen boeken je eraan herinneren dat je nieuwsgierig blijft. Alsof ze zachtjes fluisteren: “Je weet nog lang niet alles.” En dat is precies de bedoeling.

5 Onze economische modellen rondom arbeidsproductiviteit kloppen voor geen meter
Ik schreef er al eerder over, onder andere toen ik betoogde dat we nog steeds doen alsof eindeloze vergaderingen en volle agenda’s iets zeggen over arbeidsproductiviteit. En hier legde ik uit waarom de klassieke modellen om kenniswerk te meten allang niet meer kloppen. En dat is best problematisch, omdat die modellen dicteren dat we dus productiever moeten worden door meer uren te maken.
Met als gevolg waarschijnlijk het omgekeerde resultaat: minder productiviteit, en hogere maatschappelijke kosten door burn-out en uitval. Wat mij betreft is het tijd voor betere vragen: waar ontstaat eigenlijk échte waarde? Wat draagt bij aan werkplezier, focus en slagkracht?
Ronald Mulder, met wie ik al zo'n 25 jaar af en toe fijn mag samenwerken, is columnist en econoom. Ik kan daar scherper over schrijven. En zeker kundiger dan ik. Hier een mooi stuk van zijn hand over dit onderwerp op BusinessWise. (De komende week neem ik weer een aantal video's op voor de succesvolle en genomineerde serie Hoe word ik?)
6 Overig delenswaardig:
- De afgelopen vijf weken had ik meer ruimte dan anders en nam ik mijn workflow eens goed onder de loep, met wat leuke resultaten. Mijn dagstart en dag einde zien er ineens heel anders uit.
- Afgelopen week overleed Oleg Gordiëvski, die in 1983 een atoomoorlog voorkwam die nog flink reëler was dan de cubacrisis. Ik schreef in mijn weekbericht 44 van vorig jaar over hem, nadat ik het boeiende boek van Ben Macintyre over hem las. Dit weekend begon ik in Standplaats Damascus van David McCloskey.
- Als kind was ik diep gefascineerd door de supersympatieke boeken van Richard Scarry, Alhoewel ik er nooit een in mijn bezit had. Zijn meesterwerk 'Cars and Trucks and Things That Go' bestaat 50 jaar. Hier een prachtige ode aan dat boek!
Dank voor het lezen!
Martijn
- 🎪 Maandag 7 April - Altijd al met Obsidian willen beginnen, maar koudwatervrees?Ik help je er bij deze gratis sessie in Utrecht overheen!
- 🎪 Maandag 7 April - De maandelijkse Monday Meetup van Seats2Meet Utrecht leuk om te combineren met mijn sessie ervoor.
Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!
Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.
Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.
Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.
ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.