Martijn Aslander

May 14, 2023

📰 Wat me deze week bezighield (Week 18 2023)

IMG_0480.JPG


Week 18 ligt alweer achter ons. De kinderen hadden twee weken vakantie en dat leverde in de agenda een hoop lege dagen op, heerlijk! (zo af en toe). Ik was nog een paar dagen met mijn lief op Vlieland en de kids waren een paar dagen naar de Beekse Bergen. Daarna was het een drukte van belang bij ons in de buurt waar het bevrijdingsfestival van Haarlem wordt gevierd en gingen we een dagje klimmen tussen de bomen in het Amsterdamse bos.


1. In mijn tienerjaren runde ik tot mijn 27e een buitensportcentrum. Ik had ontdekt hoe ik mijn padvinderservaringen kon omzetten in een leuke zakcent. Dat liep al vrij vlot behoorlijk uit de hand. Een geweldige ervaring met een hoop lessen die de meeste mensen pas krijgen na hun 40e. Ik had één van de de eerste klimhallen van Nederland (1989) en was voornamelijk te vinden in het bos. Toen ik bij de verkoop ervan nogal op mijn snufferd ging was het wel een tijdje klaar met de outdooractiviteiten (op parachutespringen na). Maar afgelopen weekend had ik met mijn beide kids en lief ongelooflijk veel plezier in het Klimbos van Amsterdam. Ik keek mijn ogen uit en was enorm trots op mijn twee aapjes zonder hoogtevrees die moeiteloos in no time de klimgordel, katrollen en karabiners onder de knie hadden. En wat is er een hoop verbeterd zeg, qua technologie voor veilig klimmen. Voor herhaling vatbaar en een grote aanrader voor ouders met kids (vanaf 1.30 cm).

2. Op Vlieland had ik mooie gesprekken over het verschil tussen specialisten en generalisten. David Epstein schreef er een geweldig boek over. We ontdekten dat veel generalisten worstelen met hun positionering.  Want wat als je nergens heel erg goed in bent omdat je juist erg goed bent in heel veel dingen iets minder goed kunnen. Ook voor mij erg herkenbaar. Onlangs werd ik benaderd voor een serieuze raad van toezichtfunctie. Of ik mijn CV kon opsturen. Nee! Natuurlijk niet! Ik heb geen CV, en uit mijn extreem lange reeks activiteiten die inmiddels 35 jaar bestrijken blijkt maar één ding. Ik ben enorm geduldig en breed ontwikkeld. Het zou mooi zijn als de samenleving en headhunters daar wat meer oog voor krijgen.

3. Een van de fijnste denkers die ik ken had een tijdje terug erg vervelend nieuws. Een ziekte waarbij het niet ondenkbaar is dat het fataal gaat zijn. Dat maakt een hoop bij je los, en bij je omgeving. Hij beschikt over een geweldige pen en blogt over zijn ervaringen. Indrukwekkend en heel leerzaam. En goed om stil te staan bij je eigen zegeningen en dankbaar te zijn voor al het goeds dat we hebben. Nederlanders zijn op afstand het meest chagrijnige volk op aarde en sinds de chagrijnigsten van ons de social-media echoput gevonden hebben zou je zo maar kunnen denken dat ons comfortabele leven hier op het punt staat te eindigen. Voor de rest van de mensen: Beter dan Pieter Geenen erover tekende in zijn Dingeman-strip kan ik het niet verwoorden.


4. Ons Digitale Fitheid ecosysteem begint flink uit te dijen. De behoefte aan lezingen, workshops, masterclasses en trainingen over Digitale Fitheid neemt snel toe. Dus we zijn gestart met een boekingsbureau voor organisaties die daar behoefte aan hebben. Een flink deel van onze ambassadeurs zijn gepokt en gemazeld in zowel Digitale Fitheid als in werken met groepen en op podia. Binnenkort uitgebreid te vinden op een nieuwe website van de Digitale Fitheid Academie, kun je niet wachten, neem dan alvast contact op!

We zijn al een tijdje in gesprek met een grote Duitse verzekeraar die heeft becijferd dat digitaal fitte medewerkers alleen al aan uren zo'n 900.000 manuren (keer gemiddeld uurtarief) kunnen besparen. Nog los van kosten op het gebied van uitval, burn-out, vervanging en werving. En die uren- en kostenkant is maar één element van de hele puzzel. Wat je aan werkplezier, werkgeluk, slagkracht én innovatie wint is ongekend. Met een beetje mazzel mogen we dat binnenkort bewijzen en aantonen.


5. In het kader van overige nieuwtjes en weetjes: Ik had mijn eerste sprekersklus binnen via Chat-GPT. Een klant had aan de chatbot gevraagd wie zij als spreker moest uitnodigen voor haar event. Volgens de AI-machine moest ze toch echt bij mij zijn :). En ik had een mooi interview met Elsevier Weekblad dat binnenkort verschijnt. 📅 Agenda:

- 🎪 22 Mei Maandelijkse meetup van de Digitale Fitheid Community
- 🎪 05 Juni Samen kijken naar de World Wide Developers Conferentie van Apple.
- 🎪 15 Juni Grootste Kennisfestival Deventer
- 🎓 19 September Start 3e Leergang Digitale Fitheid Academie


Dank voor het lezen.. Deze editie was wat laat verstuurd.. over een paar dagen hoop die van week 19 te sturen :)

Hier kun je eerdere edities vinden. Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid