Martijn Aslander

December 2, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 48 2024)

IMG_0773.jpeg



Week 48 eindigde met een paar daagjes in Drenthe. Ik had deze week een hoop schrijfwerk te doen. Omdat ik tussen 06.00 en 08.00 het gemakkelijkst met een fris hoofd schrijf, betekende dat veel vroeg opstaan. Hierdoor was ik de hele week rond 21.30 behoorlijk moe. Er waren deze week een paar mooie sessies, ik was druk met mijn politiewerk (binnenkort een langere blog) en had een hoop onderhoud dat om aandacht vroeg. Maar een mooie week!



1. Maar wat als het digitaliseringsvraagstuk eigenlijk een taalvraagstuk is?
Ik trapte de week af met Mark Meinema en Peter Ros. We mochten een middag met het managementteam bedrijfsvoering van een provincie werken om onze kennis en ideeën te delen. Dit soort sessies zijn heel leerzaam. Ze bieden de kans om van dichtbij te zien wat er precies gebeurt wanneer mensen werken met computers, informatie verwerken en (proberen te) communiceren. We overschatten echt wat mensen weten over en kunnen met de apparaten die ze de hele dag bedienen (en daar kunnen ze echt niks aan doen).

Wat me steevast opvalt als ik met beslissers in grote organisaties praat, is dat er geen eenduidige taal is. Woorden als digitalisering, digitale transformatie en termen rondom AVG, security, privacy en AI worden druk gebezigd. Ook woorden als implementatie, traject en pilot zijn uiterst populair. Maar ze zijn hol en weinigzeggend. Een geweldig jachtterrein voor consultants en veranderkundigen 😂

Als ik naar één van mijn lievelingsdomeinen (informatie) kijk, zie ik hetzelfde met woorden als mediawijsheid en informatiegeletterdheid. Zolang we niet duidelijk maken wat we precies bedoelen met die woorden en begrippen, en hoe we ze kunnen uitleggen aan iedereen, blijft er van alles in de soep lopen.

Zolang mensen verschillende dingen bedoelen en horen als het gaat over werken met ICT, blijven we miljarden weggooien aan iets dat niets oplost maar de boel verergert. Als er één ding is dat ik wil bereiken met digitale fitheid en PKM, is het dat we handvatten creëren om de dagelijkse worsteling tussen mens en technologie behapbaarder te maken.
 

2. Impact maken als politievrijwilliger
Regelmatig vragen mensen of ik nog steeds als vrijwilliger bij de politie werk. Absoluut, en met veel plezier! Ik spreek wekelijks veel mensen uit de organisatie en de bredere veiligheidsketen. Er is altijd meer dan genoeg te doen. Mijn werkzaamheden zijn vooral intern gericht, en gezien de aard van de organisatie is het niet de bedoeling dat ik daar te veel over deel. Binnenkort kan ik weer iets moois delen over wat ik zoal in gang zet.

In de afgelopen week mocht ik een waardevolle bijdrage leveren aan het mooiste leiderschapsontwikkelingsproject (3x woordwaarde) van de politie. De afgelopen tien jaar mocht ik hier regelmatig aanschuiven om mijn ervaringen en kennis te delen met een groep buitengewoon leergierige mensen uit alle hoeken van de organisatie. Dit heeft in het verleden al tot prachtige resultaten geleid, zoals de ontwikkeling van de NFC-tag voor het invoeren van data in politiesystemen en mijn productieve contact met Teun-Pieter de Snoo.

Het grote verschil met eerdere keren is dat ik destijds geen uniform droeg en nog geen onderdeel was van de organisatie. Dit keer was dat wél het geval, waardoor ik vanuit een geheel nieuwe invalshoek mijn bijdrage kon leveren. Mijn kernboodschap blijft echter onveranderd: je mag altijd, bij elke situatie, afwijken van de regels, zolang je maar kunt verantwoorden waarom je dat doet. Precies zoals wijlen Barry Schwartz dat treffend uitlegt.

Ik kijk nu al uit naar de volgende momenten waarop ik met deze inspirerende groep mag samenwerken!


3. Tegengif voor mensen die last hebben van het idee dat ze productief moeten zijn
Ik ben al jaren gefascineerd door wat Marian Donner allemaal schrijft. En fijne, kritische tegendenkster. Onlangs stuitte ik op een prikkelende recensie van haar recente boek Rooksignalen  recente boek, die me aan het denken zette. Hier wat opvallende quotes eruit:

Donner schrijft over de claustrofobische eenheidsworst die dreigt als maatschappelijke en technologische systemen ons dwingen allemaal hetzelfde te worden, te zien en te vinden. Als bovendien iedereen hetzelfde nastreeft, als iedereen gestudeerd heeft, ontwikkeld is, productief en positief, uitdagingen als kansen ziet en bovenmatig vaak een neoliberale persoonlijkheid ontwikkelt. Van een eigen karakter, wil ze maar zeggen, kan dan geen sprake meer zijn

Ondanks al het modieuze gezoek naar authenticiteit en het tot vervelens toe gepropageerde out – of – the – box – denken, nooit belangeloos ondersteund door zelfbenoemde coaches, goeroes, consultants en aanverwante types, wandelt de grote meerderheid van het mensdom nog immer netjes in de opgedragen pas.

En ik moet haar gelijk geven! Ik ben enorm geïnteresseerd in groei en ontwikkeling, maar ook een grote fan van luieren. Marian schrijft over autonomie, en ik gun iedereen de vrijheid om zonder haast hun eigen weg te gaan. Balsem voor de ziel! En dat kan prima samengaan met boeken lezen over slimmer werken.


4. Historisch Haarlem met de klas van mijn oudste
De foto hierboven maakte ik afgelopen week toen ik met de klas van onze oudste een tocht door de stad maakte. Op haar school leren ze vakken als aardrijkskunde en geschiedenis aan de hand van thema's in plaats van als los vak. Volgens mij is dat veel leuke en beklijft het beter dan wanneer je die kennis zonder context droog tot je moet nemen. Elk kwartaal hebben ze een nieuw thema en nu zijn ze bezig met het ontstaan van het staatsrechtelijke Nederland zoals we dat nu kennen.

Haarlem kent een rijke geschiedenis en in hun kader van hun thema gingen ze met hulp van wat ouders de stad in ik kleine groepjes. Ik leerde zelf ook een hoop en onder mijn lezers zitten vast ouders die dit een keer met hun kinderen willen doen als ze in Haarlem zijn. Hier kun je de tocht downloaden.


5. Overig delenswaardig: 

- Ik genoot van de finale van The Penguin. ik heb niet zoveel met Marvel-spinoffs, maar deze met een totaal onherkenbare,  meesterlijk acterende Colin Farrell was echt geweldig. (HBOMax)

- Cate Blanchett was geweldig in Disclaimer op Apple TV+. Zelden heb ik een zo intrigerende serie gezien die je qua perspectief constant door elkaar schudt. En waarover ik zo weinig kan vertellen zonder iets weg te geven 🤣 Maar zeker kijken!

- Ik wist al een tijdje dat je met Obsidian ook kunt publiceren op het web. Ik speelde er dit weekend even mee, en deelde er een column die ik schreef over wat levenswijsheden.. Marieke van Vliet is er al veel verder mee... Weer heel leerzaam allemaal!

- Mark Meinema schreef een rake post over waarom technologie geen wondermiddel is.

- Ik ben fan van deze man, Bob Doto! Ik smul van zijn recente boek dat mijn denken over informatie flink beïnvloedde. Mark en Lykle interviewden hem afgelopen week. De video komt binnenkort live...

Dank voor het lezen!
Fijne week allen!
Martijn



📅 Coming up

- Donderdag en Vrijdag 22 en 23 December : BETT Londen Ga je mee naar de grootste onderwijs en technologiebeurs van Europa?

- Vrijdag 20 December - Overdag:  Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform. Mét kerstborrel :)

- Vrijdag 20 December - Avond: Notion en PKM Meetup

- Vrijdag 17 Januari - Overdag:  Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform. 

- Vrijdag 17 Januari - Avond Obsidian en PKM Meetup met Nicole van der Hoeven, met als thema: Zen en de kunst van het PKM-Onderhoud.

Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.


About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid