Martijn Aslander

December 19, 2021

Wat me deze week bezighield (Week 50 2021)


3FE6B822-3A1B-463E-9D18-B247C8A4DEE4_1_105_c.jpeg


Time flies! Tussen mijn vorige weekbericht en nu zat maar een week. Maar het voelt als drie. Van Deventer ging ik naar Groningen voor een paar dagen werkoverleg en opnames voor Digitale Fitheid. Daarna had ik nog een webinar en ineens was de kerstvakantie voor de kinderen begonnen en zitten we in een nieuwe lockdown. Daar vind ik van alles van, maar daar wordt al genoeg over gezegd en geschreven.

1. Op maandag hield ik voor de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid een warming up praatje voor de Maand van de Digitale Fitheid in Maart. Dat leverde een hoop leuke en waardevolle contacten op en flink wat hulp en enthousiasme! Nog even en de event-website gaat de lucht in! Al een stuk of vijftien organisaties hebben hun medewerking toegezegd, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Een prachtige aanloop tot nu toe voor de eerste van vijf edities.

2. Dat ik naar Groningen moest kwam goed uit, want onze CV-ketel was stuk en werd vervangen terwijl ik op pad was. Het voordeel ervan is dat we nu een thermostaat hebben die we op afstand aan en uit kunnen zetten via de iPhone. Handig om in een warm huis aan te komen zonder dat je de rest van de dag of dagen flink hoeft te stoken. Wat ik verder van the Internet of Things vind weet ik nog niet precies gezien de veelheid aan implicaties, maar deze vind ik maar wat handig! Ik had ooit wat slimme lampen, maar heel superhandig vond ik dat allemaal niet. Wel zweer ik bij Sonos, een handig draadloos speakersysteem dat ik iedereen kan aanbevelen (waarop we vooral naar FIP luisteren).

3. Door de zoveelste beperkingen ging onze Digitale Fitheid Dag in Utrecht niet door. Gelukkig was Mark daar flink op voorbereid en hadden we een geweldig leuke online bijeenkomst. De community op DigitaleFitheid.nl krijgt steeds meer vorm en het voelt geweldig om mensen te kunnen helpen met hun digitale fitheid. Mede door de groeiende belangstelling voor Obsidian kon ik veel van mijn nieuwe inzichten delen. Op dezelfde dag nam ik met Lykle de Vries een podcast op met Jarno Duursma. We kennen elkaar al vele jaren en wisselden van alles uit dat zeker voor anderen van waarde is. Binnenkort HIER te beluisteren (en in alle podcast-apps). Check zeker ook de vorige edities!

4. Hoe weet je of iemand digitaal fit is, en hoe meet je dat? Die puzzel houdt ons bij Digitale Fitheid al een tijdje bezig. Met een top-team van fijne mensen werkten we hard aan dat vraagstuk. Binnenkort zetten we die zoektocht in een hogere versnelling. Want op weinig plekken zijn ze zo bedreven in dat spelletje als bij Motivaction. De club en ik kennen elkaar al vele jaren en in de tijd voor corona kwamen we elkaar wel een paar keer per jaar tegen. We zochten elkaar afgelopen vrijdag op en dat leverde gelijk een prachtige dynamiek op met veel potentie, ook internationaal, voor Digitale Fitheid. Want dat je voor Digitale Transformatie, Digitalisering of Hybride Werken niet bij de afdeling IT moet zijn wordt ons nu wel heel duidelijk. Nog héél even en veel puzzelstukjes kun je in ons nieuwe boek vinden. Met die Digitale Fitheidstest als prachtig hulpmiddel om de juiste interventies te kunnen doen.

5. Er is een regeerakkoord, en er komt een nieuw kabinet. Er wordt gesproken over nieuw elan en een nieuwe bestuursstijl. Ik ben sceptisch, terwijl ik normaal gesproken manisch positief ben. Ik krijg via de Werkvereniging van dicht bij mee hoe belabberd slecht de politiek, polder en media omgaan met de ZZP-er.  Het hele frame is gebouwd op de 7% van de ZZP-ers die eigenlijk in loondienst zouden moeten en misbruikt worden door werkgevers, waaronder de overheid die zo'n flexibele schil zelf ook heel handig vinden. 93% van de ZZP-ers zijn hardwerkende mensen die klaar zijn met het klassieke baas-werknemers spelletje zijn. Ik noem ze al een tijdje Hiërarchische Vluchtelingen. En te midden van dit alles zitten we in een nieuwe harde lockdown waarin er voor deze groep GEEN steun is. Als die zzp-ers in vaste dienst waren geweest waren de steunmaatregelen voor de overheid en samenleving nog vele malen duurder geweest vermoed ik. Wil je meer over dit onderwerp leren en lezen? Check dan de Werkvereniging en luister naar de podcast die ik met Roos Wouters maak.

Blijf gezond en maak er een zo mooi mogelijke week van!


Dank voor het lezen. Hier is het overzicht van vorige week. (onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze
weekberichten)

Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid