Martijn Aslander

October 7, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 40 2024)

AA19847E-1E7E-43AC-8872-9595D81BF678_1_201_a.jpeg


Wat fijn dat de week eindigde met mooi herfstweer, fris maar zonnig. Ik telefoneerde me deze week suf over van alles en nog wat, en schreef flink wat woorden voor diverse boeken, artikelen en nieuwsbrieven. Met mijn lief maakte ik een mooie roadtrip naar Drenthe. De energie was niet optimaal deze week. De harde wind zorgde op de één of andere manier voor wat onrustige nachten, die ik tegenwoordig minder goed trek dan vroeger. Maar al met al een prima week!


1. De BusinessWise podcast "Hoe word" ik genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2024 🎉
Op 1 maart, in de ochtend voor de kick-off van de 3e Maand van de Digitale Fitheid bij Beeld en Geluid, was ik te gast bij hun buren. De Radiofabriek. Ik mocht een uurtje wat podcasts opnemen met Thomas Hendriks van DPG. Voor een nog nader te lanceren platform, BusinessWise. Ik schreef er al eerder over.

Het format was uiterst overzichtelijk. Korte gesprekken met experts van maximaal 5 minuten over hoe je een betere.... spreker, schrijver, organisator, podcaster etc wordt. Voor op alle podcastkanalen, maar ook YouTube, Instagram en TikTok. Ik was aangenaam verrast door de leuke vragen van Thomas, maar hij omgekeerd ook door mijn antwoorden. Die serie werd heel goed bekeken. Maar ik ken natuurlijk héél veel leuke experts die ook van alles kunnen delen. Dus ik beval Genieke, Peter, en Roos aan. Nou, dat bleek een gouden zet. Allemaal kijk-en luistercijferkanonnen!

Afgelopen week bereikte mij het bericht dat de serie genomineerd is voor de Dutch Podcast Awards. Een mooie opsteker voor de crew, en voor dit sympathieke format. Die kan nog jaren mee. Alleen al op de "hoe word ik een betere spreker" kan ik wel 30 korte afleveringen van 5 minuten maken voor ze. En ik heb nog wel 20 andere onderwerpen met evenveel korte handige tips.


2. Het stamppot seizoen is aangebroken
Ik kreeg veel leuke feedback op de praktische tips in deze weekberichten, en deze wilde ik jullie niet onthouden. De afgelopen week was het koud genoeg om de kinderen hutspot voor te schotelen. Ze zijn er net als ik dol op, dus dat scheelt een hoop qua gepiep aan tafel. De meeste mensen die een stamppot maken stampen dat met een stamper met een houten handvat met een roosterachtig uiteinde. Maar dat kan veel slimmer en moeitelozer.

Een tijdje terug kocht ik dit ding op de foto hieronder. In dit filmpje zie je hoe multifunctioneel dat ding in de keuken is. In plaats van die stamper dom op en neer te stampen maak je een soort stamp-en-draai-beweging. Daarmee meng en roer je de gestampte masse gelijk goed door elkaar. En het kost minder kracht. Een aanrader voor stamppotliefhebbers dus!

IMG_4920.JPG



3. Spelen met AI, wat doe ik er zoal mee?
Alhoewel ik lezingen over AI ronduit weiger (ik vind echt dat mensen eerst digitaal fit moeten zijn voor ze aan AI beginnen, een kleuter geef je immers ook geen Porsche of alcohol), is het snel een onmisbaar handig hulpje geworden. Ik schreef al eerder over hoe ik Python en lastige Obsidian-Queries ermee maakte, maar in de praktijk zijn er een paar dingen die ik echt dagelijks gebruik en die leuk zijn om te delen.

Ik gebruik drie diensten echt meerdere malen per dag, op mijn iPhone en Mac; ChatGPT (versie 4o), Perplexity en WisprFlow. En betaal er met liefde voor. ChatGPT helpt me vooral met het formatteren van tekst. Uit textbestanden, websites, CSV en Excel-bestanden vooral. Ik copy-paste wat ik nodig heb, en vraag aan ChatGPT om ruis om en in de tekst aan te passen of te verwijderen. Of te alfabetiseren, te rangschikken op voor of achternaam of M/V (de meeste namen weet ie wel te raden qua gender).

Met mijn extreme nieuwsgierigheid is Perplexity een zegen. Ik heb geen idee hoe dat in jullie hoofd gaat, maar ik vraag me de hele dag van alles af. Op een bakje suikerspin van de kinderen stond een Franse tekst: Barbe à papa. Huh? Barbapapa? Hoe zit dat 🤔. Perplexity geeft niet alleen in twee seconden uitslag, maar geeft de bronnen en onderbouwing er ook bij. Geweldig voor leergierige geesten die niet alleen snel een weetje nodig hebben, maar ook willen weten hoe iets nu precies zit of werkt. 

De derde dienst die me dagelijks verbaast is WisprFlow. Als ik de Fn-knop op mijn toetsenbord indruk kan ik op een enorme snelheid dicteren. De interpunctie is bijna 100% accuraat, en hij verstaat prima Nederlands en namen en uitdrukkingen. Als je tijdens een zin van gedachten wisselt, verwerkt hij dat ook prima. Ik reageer op het flink groeiende Digitale Fitheid Platform dagelijks op vele berichtjes, allemaal met mijn stem in plaats van mijn toetsenbord. De tool draait lokaal, en dat is fijn qua pricacy. 

Ik ben alhier wat terughoudend met het delen van de duizelingwekkende hoeveelheid nieuws over AI, maar deze over hoe en waarom ChatGPT een boodschap van een arts waarin empathie én feitelijkheid naar een patiënt cruciaal is beter presteert. (achter betaalmuur van NY-Times maar die paar euro is het echt waard) Boeiende inzichten!


4 Houtbouw met Cross-Laminated-Timber in de lift 🎉
Sinds ik vijf jaar geleden de Tegenlicht-aflevering over houtbouw zag begrijp ik niet dat we überhaupt nog met beton, stenen en cement bouwen. (waarschijnlijk iets met lobby en angst voor veranderen). Ik schreef er al eerder over. Maar er is goed nieuws. De overheid en bouwbedrijven (en vooral de kopers) worden wakker!

CLT-bouw is enorm toegenomen. Er zijn hobbels zat, maar dit is meer dan significant. Lees maar!


5 Overig delenswaardig:

- Schapenwol raak je in Nederland aan de straatstenen niet kwijt. Maar ondergronds blijkt het magische krachten te hebben

- Voordat er grappen over gemaakt worden, die politievrijwilliger die op een malware linkje klikte was ik niet. Wel een boeiende casus. Ik vind dat de politie zo zwaar bezig is met beveiliging dat het tot onveilige en vooral onwerkbare situaties met grote gevolgen leidt.

- Sinds een jaar of wat gebruik ik emoji in de titels van bestanden. In mijn zoektocht naar wanneer er een duidelijke emoji van een brug komt ontdekte ik emojipedia. Leuk zeg!

- Peter Joosten schreef over de dode hoek van kennis en PKM, heel tof!

- De nieuwe editie van de Digitale Fitheid nieuwsbrief is uit! En die wil je natuurlijk ook lezen!
(aanmelden kan hier)



Dank voor het lezen! Fijne week allen!
Martijn




📅 Coming up

- Vrijdag 18 oktober - Overdag:  Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.

- Vrijdag 18 oktober - Avond: Bijeenkomst van de Notion Meetup Nederland groep.

- Vrijdag 15 November - Overdag: Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform.

Er is weer een leergang Digitale Fitheid gestart! Hier kun je er meer over vinden. Als je deze week boekt kun je nog meedoen, daarna pas weer in Januari.  Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer danhier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.













About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheidÂ