Martijn Aslander

December 9, 2024

📰 Wat me deze week bezighield (Week 49 2024)

IMG_0912.jpeg


Er zijn van die weken, dat je niet zoveel gedaan krijgt. En dit was er zo één. En dat geeft helemaal niks. Such is life. Of het nou de kosmos was, een lichte griep, vermoeidheid of een mix van alles, geen idee maar de helft van de week voelde ik me niet ok en gaf ik me er maar aan over. Gelukkig gebeurt het me maar zelden dat er dan werkelijk niks gebeurt, en er kwamen genoeg pareltjes van inzichten en mooie telefoontjes langs. En er was chocolade want de Sint kwam langs.



1. Tegengif tegen sombere gevoelens
Ik voelde me dus niet lekker, en sliep slecht. En voor wie er ervaring mee heeft; 's nachts komen de monsters. die zijn overdag lekker aan het slapen :). Heel vaak heb ik dat niet, overspoeld worden door somberheid. En gelukkig maar. Nare gedachten gaan dan met je aan de haal, en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal.
Ik kreeg van mijn vader ooit dit gedicht in handen. Ik denk dat de oorsprong ligt in het boek van Napoleon Hill waar ik al eerder over schreef. Ik ken het uit mijn hoofd.

De kern zit hem in iets doen, in plaats van ergens lang over denken zonder actie. Een steen die je niet in een vijver gooit geeft geen rimpels. En die rimpels in het water bewegen en raken dingen aan. Nieuwe mogelijkheden, kansen en perspectieven. Op mijn linkerarm staat "Born to Create" getatoeëerd. Als reminder aan mezelf. En een les waar anderen wellicht ook wat aan hebben. Als je in de put zit, dan is de snelste manier om eruit te komen iets doen. En wat voor mij goed werkt, is creëren, dingen doen of maken. De geluksstofjes die dat veroorzaakt, of de mogelijkheden die het creëert, verdringen dan de lelijke of onmachtige zaken. Na een paar dagen was ik er weer uit hoor. En had ik lol in Sinterklaasgedichten maken en het kopen van een kerstboom 💪🌲


2. Een van mijn belangrijkste leermeesters overleed 😢
Hoe de kosmos werkt weet ik uiteraard niet, maar ik hoorde een paar dagen nadat die somberheid me overviel dat ik op de dag dat die startte, een dierbare was overleden. Toen ik lang geleden nog een buitensportcentrum had ontmoette ik Joop Janssen. Hij was hoofdredacteur van het destijds zeer gerespecteerde vaktijdschrift Toerisme en Recreatie en oprichter van Fonds DuurSaam.

Hij zag potentie in me, en nam me onder zijn hoede. Samen bedachten we (ik was nog maar 24) het eerste NatuurTransferium en veroorzaakten we veel beweging. Hij noemde me met een knipoog zijn gildemeester. We reisden naar plekken in Schotland, en belden vele uren per week om te sparren en uit te wisselen. Na ons beider afscheid van de toeristische sector gingen we onze eigen weg. En, zoals dat gaat nam in vijfentwintig jaar het contact langzaam af.

Twee weken geleden kwam hij toevallig ter sprake in een podcast-opname met Maarten Essenburg, die binnenkort online komt. Hij liep jaren op de troepen vooruit, en had net als ik een diepe fascinatie voor de dynamiek van regionale economieën en een voorliefde voor de natuur en het platteland.

Ik kreeg donderdag een berichtje van zijn vrouw, met wie ik sinds hij in een verzorgingstehuis zat af en toe contact had. Joop is er niet meer. Een man die in de top vijf staat van mensen van wie ik het meest geleerd heb. Dank voor al je wijze lessen Joop!


3. Dagen met weinig fut breng ik doorgaans door met een mix van slapen, lezen, series kijken en prutsen op mijn laptop. Zo begon ik opnieuw in het voortreffelijke "Ik ben PelgrimEen spionageroman die ik las toen ik in Karachi was terwijl dat boek zich daar deels afspeelt. Ik keek Dune - Prophecy, Lioness en Black Doves. In de bios zag ik Gladiator II in een lege zaal.

Ik vond wat pareltjes in mijn digitale archieven terwijl ik naar wat anders zocht. Waaronder een werkstuk dat ik toen nog niemand dat deed inleverde in 1988 op een 5.25 inch floppy in een mooi zelf gemaakt hoesje. Te leuk!
Dat gepruts op mijn laptop leverde iets moois op!


4. Hoe saaie CSV bestanden tot leven komen met ChatGPT
Mensen onder de dertig gebruiken de tool massaal, terwijl dat in de leeftijdsgroep erboven massaal minder wordt. Ik krijg er veel mee gedaan. Vooral zaken die me daarvoor door een gebrek aan skills niet lukten. En ik zag tientallen jaren geduld beloond. Mijn oma zei altijd, "Wie wat bewaart die heeft wat". In gesprek met mensen over PKM zeg ik wel eens voor de grap dat ik eigenlijk een wandelende eenmans-intelligence-operatie ben, die informatie- en sociaal kapitaal vergaart. Geleerd van dat geweldige boekje van Tim Sanders.

Ik heb dus 35 jaar lang alles bewaard. En veel ervan was door mijn gebrek aan programmeerskills niet toegankelijk. Maar sinds ChatGPT kan ik ineens scripts maken, of CSV-bestanden uitlezen en er .md bestanden van maken, in het door mij gewenste format met precies volautomatisch de metadata die ik nodig heb om ermee te kunnen toveren. Mijn toch al krachtige Obsidian-kennisbank groeide deze week met 10.000 kleine files met waardevolle brokjes informatie, die door mijn ontworpen structuren ineens verbonden zijn met de rest van alles wat ik al had. Voor de leken alhier vast cryptisch, maar voor de goede verstaander mindblowing!

In januari lijkt het me leuk om er een keer een paar uur over te kletsen met geïnteresseerden. Laat even weten of er interesse is, waarschijnlijk in Utrecht.


5. Een grote verrijking van het Digitale Fitheid Framework: Digital Wellbeing
Het framework met de vijf pijlers van Digitale Fitheid is inmiddels een jaar of vier oud. En behoefde een lichte revisie. De vijfde pijler bleek voor veel mensen wat te ongrijpbaar, technologie gebruiken voor eigen ontwikkeling en groei. In het hoofd van de bedenkers, Mark en mij, heel logisch en duidelijk, maar bij mensen in organisaties wat minder. Onze trainers liepen er net te vaak in vast. Tot de afgelopen week.

Al een paar jaar is Rijn Vogelaar vaste gast op onze maandelijkse meetups, en zijn research behelst het uiterst actuele en relevante Digital Wellbeing. Afgelopen week zag ik dit filmpje, waarbij hersenwetenschapper Theo Compernolle (die we eerder filmden voor onze docu over kenniswerk) naar peuters met een tablet kijkt. Schrikbarend gewoon. Momenteel heeft bijna niemand een gezonde relatie met technologie. Laat staan op het werk. Daar ligt een mooie missie voor Digitale Fitheid!

Fijn dat we samen met Rijn (die druk is met een boek erover) na Digitale Hygiëne nóg een flinke stap kunnen zetten om de relatie tussen mens en technologie gezonder te helpen maken.


6. Overig delenswaardig:

- Ik ben normaal wat terughoudend met het delen van reclame. Maar deze remake van Last Christmas van Wham van Albert Heijn is te goed! Whamster!

Dank voor het lezen! 🙏
Fijne week allen,
Martijn


📅 Coming up

- Vrijdag 20 December - Overdag:  Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform. Mét kerstborrel :)

- Vrijdag 20 December - Avond: Notion en PKM Meetup

- Maandag 13 Januari: De start van de nieuwe leergang Digitale Fitheid  Meld je hier aan voor jezelf en je collega's

- Vrijdag 17 Januari - Overdag:  Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform. 

- Vrijdag 17 Januari - Avond Obsidian en PKM Meetup met Nicole van der Hoeven, met als thema: Zen en de kunst van het PKM-Onderhoud.

- Donderdag en Vrijdag 22 en 23 Januari : BETT Londen Ga je mee naar de grootste onderwijs en technologiebeurs van Europa?


Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 5 dagen die helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid