Martijn Aslander

March 26, 2022

Wat me deze week bezighield (Week 12 2022)


D0A506D1-1A3D-4BEA-A321-B211C9704000_1_105_c.jpegDank voor alle beterschapsberichtjes vorige week! Ik was echt nog niet fit deze week en draaide op halve kracht. Maar om sommige deadlines kon ik niet heen... Ik lag de helft van de week in bed en was de andere helft op pad. Maar ik voel me al weer wat energieker. Ik had door alles wel wat meer tijd voor lezen en was aangenaam verrast door een tweetal boeken. En er gebeurde weer genoeg!


1. Niet alles van waarde is meetbaar. Hoezeer ik ook gefascineerd ben door cijfers, patronen en logging, vaar ik liever op intuïtie. Wetenschapper Berend van der Kolk wijdde er een heel boek aan; De Meetmaatschappij. Ik las het in één ruk uit. Over hoe kpi's, algoritmes en een doorgeslagen controledrift een hoop stuk maken in de samenleving en vooral in organisaties. Grappig is dat het boek begint met een verhaal dat zich afspeelt op de Quantified Self Conferentie die ik met Joost Plattel naar Amsterdam haalde. Ook QS-Founder Gary Wolf komt nog langs in het boek. Ik had deze week leuk contact met Berend en we gaan gauw eens koffie drinken. Ook met een andere auteur van een boek dat ik deze week las had ik een leuk gesprek. Menno van Doorn heeft met twee collega's een fantastisch boek geschreven over synthetische informatie, en de impact van technologie op onze percepties van de realiteit. Het boek heet Echt Nep en is een absolute aanrader. Hoog informatief en diepe inzichten van mannen die weten waar ze het over hebben.

2. Een van de leukste bijkomstigheden van een nieuw boek zijn de kleinere optredens bij bibliotheken en leesclubs. Deze week was dat in de bieb van Haarlem. Het leukste lokale blog van Haarlem had er vooraf een heel leuk interview aan gewijd. Boekhandel Atheneum was er blij mee, want die verkochten ter plekke 18(!) boeken. Mijn publiek was een verrassende mix van mensen, waaronder iemand die ik sinds 1994 toen ik stopte met mijn studie rechten niet meer gezien had. Altijd leuk! Over studies gesproken, sinds iedereen tegenwoordig studeert en titels verzameld is het onderscheidend vermogen van een studie steeds kleiner. Ik ben al heel lang niet meer overtuigd van het belang van een studie tenzij je arts of iets dergelijks wilt worden. Ik stuitte op deze video van een jongen die heel bewust koos voor het niet doen van een studie. Met leuke voors- en tegens. Zowiezo erg de moeite van het kijken waard!

3. Ik was te gast bij met nerds om tafel. Ik kende hun podcast niet, maar het blijkt één van de populairste shows voor nerds en geeks te zijn. Het werd een mooi gesprek over ons boek en over tools. Bovenstaande foto is gemaakt in een ruimte bij Seats2meet Utrecht die omgedoopt is tot Digital Fitness. Logische plek dus om ook deze week weer wat episodes van onze Digitale Fitheid Podcast op te nemen. Met Ton van der Hoeve, Ton Zijlstra en Simone Haenen dit keer. De foto (gemaakt door Simone Haenen) leverde op Twitter de vraag op van Marco Derksen of we niet vaker vrouwen aan tafel kunnen uitnodigen. De aflevering met Suzanne e had ie denk ik gemist, maar die vraag was prima. Dus kennen jullie mensen m/v/ die we persé aan het woord moeten laten in de show, laat het ons dan weten!

4. Voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar mijn politieactiviteiten: er beweegt genoeg. De ene week ben ik er drukker mee dan de andere. Maar binnenkort verschijnt er een leuk stuk van Teun Meurs, Teun-Pieter de Snoo en ondergetekende in het Tijdschrift voor de Politie. Over anders kijken naar kennis en informatie. We hadden er een mooie trialoog over en Paul Groothengel schoof aan om er een mooi geheel van te maken. Afgelopen weken trad ik op diverse plekken op, voerde vele gesprekken over de meest uiteenlopende zaken waar collega's me over bellen, en zijn we voorzichtig begonnen met de migratie van de Schaduwacademie naar een nieuw platform. Geen sinecure als je bedenkt dat al bijna 6000(!) collega's er gebruik van maken. Een goede uit de hand gelopen grap die geen grap is. Komende week mag ik optreden als ambassadeur van de nieuwe IV-strategie van de politie. Daar zijn flink wat bergen verzet en alles waar de informatiespecialisten mee bezig zijn raakt mijn research en werk voor de KNVI op vele fronten.  En er is nieuws over de podcast over pagina 11 van de beroepscode. Na fijn overleg met de mensen van communicatie hebben we besloten die gewoon op Apple Music en Spotify te zetten, zodat zoveel mensen mee kunnen luisteren! Binnenkort vind je hier de link.

5.  De komende week sluiten we de eerste Maand van de Digitale Fitheid af. Een mooie eerste editie met veel sessies en workshops, veel aandacht van partijen die komende 5 jaar gaan ondersteunen met de missie om alle 4 miljoen mensen die dagelijks langer dan 4 uur naar een scherm kijken voor hun werk digitaal fit te maken. Deze week sloot een mooie partner aan, Beeld en Geluid in Hilversum vond onze missie prima bij hun doelstellingen passen en bood naast andere hulp hun locatie aan voor de kick off van 2023, op woensdag 1 maart! Voor de afsluiting op donderdag 31 maart komende week hebben we nog wat plekken, stuur me even een berichtje als je daar graag bij wilt zijn. Bij Digitale Fitheid zaten we niet stil deze week. Met Femke Hogema zijn we een traject gestart voor mensen die beroepsmatig met financiële administratie bezig zijn ( die kunnen we veel tijd, geld en rust besparen). 6 April is er een inspiratiesessie over bij Seats2meet. En met Ton van der Hoeve en Maarten van den Berg hebben we hard gewerkt aan versie 1 van het Digitale Werkmanifest en het Digitale Kennismanifest. Een handig en krachtig hulpmiddel om teams beter te laten samenwerken rondom hun digitale werkgereedschap. De komende maanden werken we er hard verder aan, en lanceren we versies per sector, als een handige conversation-starter. Na het schrijven van blogs, columns en boeken heb ik nu voor het eerst een heus essay geschreven. Op verzoek van Binnenlands Bestuur, het lijfblad der ambtenaar, waar we al een tijdje mee samenwerken. Over dat mensen een beetje moe worden van digitalisering, en dat we de menskant ervan in de gaten moeten houden. Hier kun je het lezen!

Zo! Weer een volwaardig weekbericht. Slaap doet wonderen. Mijn hoofd doet het weer. Nu maar eens aan de slag met achterstallig onderhoud. Ook bij mij is dat bij tegenslag en ziekte het eerste dat er sneuvelt.

Fijn weekend allen! En geniet van het prachtige weer!

Hartelijkste groet, Martijn
 


Dank voor het lezen. Hier is het overzicht van vorige week. Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.

Hartelijkste groet,
Martijn

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid