Martijn Aslander

April 29, 2025

📰 Wat me deze week bezighield (Week 17 2025)

IMG_3478.jpeg


Week 17 zit er op. Mede door de Paasmaandag en de meivakantie was het een rustige week, precies wat ik nodig had. Peter en ik hadden een mooie ontmoeting met een heel interessante samenwerkingspartij voor de Digitale Fitheid Academie (binnenkort meer), ik bezocht een voorstelling in de Balie en toog een paar dagen naar Vlieland voor rust, lees- en schrijfwerk. Ik mat daar de laagste bloeddrukwaarde ooit. Goed voor je gezondheid dus, die frisse lucht en rust op een Waddeneiland. Het weekend sloot ik af met de tuin netjes maken en ervan genieten. De magnolia heeft de bloemen ingewisseld voor een enorm bladerdek met veel schaduw en in de zomer een hoge luchtvochtigheid. Van mij mag de zomer beginnen!


1 In de ban van een boek
Ik heb wel vaker dat een kwartje soms wat later valt, maar deze zag ik niet aankomen. Het al een paar keer eerder aangehaalde boek The Notebook blijkt nog veel boeiender en relevanter te zijn dan ik aanvankelijk aannam. Inmiddels is het boek een researchproject op zichzelf. Ik ben druk bezig met pennen en stiften. Om het boek nog dieper te doorgronden. Het blijkt vele boeken die al in mijn kast staan met elkaar te verbinden, zoals Papyrus, Quintillianus' Opleinding tot redenaar, De Uitvinder van de Natuur, Getting things Done en Duly Noted.

220BF20E-456F-47CF-84D7-2189C9B2BE14_4_5005_c.jpeg


Ik kan mij niet herinneren dat een boek mijn denken over informatie en het organiseren ervan zo heeft aangescherpt als deze. Halverwege het herlezen schoot me te binnen dat er vorig jaar op de PKM Summit een mooie sessie was van over de geschiedenis, de historie en de aanloop naar wat we nu PKM noemen.  Ik heb de URL naar zijn blog erover opgeslagen, maar dat zag er zo interessant uit dat ik dat nog een keer met rust en aandacht wilde bekijken. Dankzij The Notebook kon ik er niet meer omheen en het raakt aan dezelfde dingen als het boek.

Het blog geeft tevens een aardig inkijkje in de reuzen waarvan we in de PKM-community even op de schouders mogen staan. Erasmus, Da Vinci, Locke, Bacon, Newton, Darwin, Linnaeus, Luhmann en Bush, om er een aantal te noemen. Zo bezien is mijn tientallen jaren lange obsessie voor het vastleggen van alles en nog wat een gewoonte die al deze mensen ook hadden en minder raar dan ik vaak dacht.

Dit boek helpt me enorm om mijn gedachten en taal over waarom ik denk dat PKM zo cruciaal is aan te scherpen. Nog een paar maanden en ik kan moeiteloos in Jip en Janneke-taal uitleggen wat het verschil tussen een ontologie, anthologie en taxonomie is en wat je daar in je dagelijks leven allemaal aan kunt hebben als kenniswerker. En waarom Digitale Fitheid daarbij onontbeerlijk is. 

Leuk weetje uit het boek: de weekagenda zoals we die kennen (en die het leven van velen dicteert) stamt uit 1812.
Scherm­afbeelding 2025-04-28 om 21.32.54.png




2 Langzaam herstel van een infarct
Ondanks wat blije gebeurtenissen, mooie ontmoetingen en optredens her en der, zit ik nu in een fase waarin mijn herstel vele malen langzamer verloopt dan aan het begin. En dat is normaal bij een infarct. In het begin herstel je sneller dan later in het proces. Mijn linkerbeen doet absoluut nog niet precies wat het zou moeten doen. En er zit een gekke stijfheid in mijn linkerschouder die af en toe wat pijn doet. Met alle kennis die ik inmiddels vergaard heb, maak ik me op geen enkele manier zorgen over of het nog een keer gebeurt.

Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik af en toe best chagrijnig word van het trage herstel. Ik heb mentaal geen enkele ruimte voor complexe zaken buiten mijn acute invloedssfeer. En ik merk door mijn situatie nu pas hoe ongelooflijk veel energie complexe sociale dynamieken kosten. Dat geldt vast voor iedereen, maar ik was gewend om redelijke onbeperkte energie te hebben. En als je daar ineens veel minder van hebt, dan merk je pas op hoe veel energie sommige vormen van interactie met anderen kosten. Ook een waardevol en rijk inzicht dat ik anders niet gehad zou hebben. Hoe snel (en of) de rest hersteld moet ik afwachten. Ik zit er blijmoedig in verder en geniet vooral van al het lees- en denkwerk dat ik nu doe en dat ik als erg prikkelend ervaar. Maar omdat er dagelijks aan me gevraagd wordt hoe het nu gaat meld ik het hier ook maar even..


3 Bye bye bullshit
Afgelopen week viel het nieuwe boek van Richard Engelfriet op mijn deurmat. Ik schreef in december al over zijn vorige boek De Succesillusie. Zijn nieuwe boek Bye bye Bullshit las ik dit weekend in één ruk uit op Vlieland. In mijn kringen is niet iedereen even enthousiast over zijn stijl en onderwerpen. Maar ik smul ervan. Een van de gevaren van manisch-positief zijn, is dat je zaken doorgaans heel rooskleurig bekijkt. Een valkuil daarvan is dat je dingen sneller voor waar aanneemt dan verstandig. Boeken als deze zijn perfect anti-gif tegen zulks.

Richard schroomt niet om genadeloos, maar met humor, tal van vooruitgangsprofeten de maat te nemen en kritisch te bevragen op de onderbouwing van hun stellingen. Zijn logica?  Als je een grote claim maakt (en vooral als je daar je businessmodel van maakt), moet je hem ook met grote, harde bewijzen onderbouwen. Als je dat niet kunt of wilt, moet je tegen een stootje kunnen.

Verandert de wereld écht steeds sneller? (blijkt reuze mee te vallen) Deugen de meeste mensen? (meestal wel maar soms dus niet en dat is nou net het probleemqq) Is biologisch voedsel beter voor het milieu? (oei, die zag ik niet aankomen) Is er een kloof tussen politiek en burger? (niet ondenkbaar dat de burger zelfs gebaat is bij een grotere kloof)  En nog veel meer. Prikkelende stof tot nadenken. Hij heeft meer dan een punt.


4 Paus Franciscus is overleden
Ik schreef al eens over één van de meest wonderlijke avonturen uit mijn leven. Backstage staan terwijl paus Franciscus het Orbi et orbi uitsprak. Sinds die ontmoeting ben ik hem gaan volgen en vond ik het een indrukwekkende persoonlijkheid. En nu is hij er niet meer. Je mag zelf geen foto's maken bij zo'n gebeurtenis, maar het Vaticaan is zo vriendelijk om dat voor je te regelen en een dikke maand na de gebeurtenis kreeg ik onderstaande foto opgestuurd. Dit leek me een mooi moment om dit mooie aandenken te delen.

F0F11875-DE44-4742-8F05-0611B8288021_1_201_a.jpeg

Sinds ik de film Conclave zag ben ik nóg benieuwder dan ooit naar zijn opvolger (en naar het proces eromheen). Ik vermoed dat de komende tig pausen in zijn schaduw zullen blijven staan. Ik begin in zijn biografie nadat ik mijn research in The Notebook voltooid heb.


5 Overig delenswaardig:
- Een nieuwe methode om kathodes te maken, goed nieuws voor betere batterijen

- Monstergolven zijn veel groter en komen vaker voor dan gedacht. Slecht nieuws voor booreilanden.

- Natriumbatterijen 50 keer goedkoper dan lithiumbatterijen.

- Regelmatig zit ik met mensen en geef ik ze tips. Emmelie Zipson begon een tijdje na onze koffie met een podcast, hier het resultaat



Dank voor het lezen, en een fijne week 🙏
Martijn


Leuke bijeenkomsten de komende tijd:

- 🎪 Vrijdag 9 mei - Altijd al met Obsidian willen beginnen, maar koudwatervrees?Ik help je er bij deze gratis sessie in Utrecht overheen!

- 🎪 Vrijdag 16 mei - Overdag:  De Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. Gratis voor leden van ons platform. Kom je ook?

- 🎪 Vrijdag 16 mei - Avond PKM en Obsidian i.s.m. KNVI

- 🎪 Maandag 2 Juni - Altijd al met Obsidian willen beginnen, maar koudwatervrees?Ik help je er bij deze gratis sessie in Utrecht overheen!

- 🎪  Maandag 9 juni (2e Pinksterdag) WWDC Viewing party - Elk jaar kijken we naar een van de belangrijkste technologie-evenementen van het jaar, waar Apple de roadmap aan ontwikkelaars toont over de besturingssystemen van onze Macs en iPhones. Het wordt elk jaar live uitgezonden. En we kijken ernaar vanuit Seats2Meet in Utrecht. De toegang is gratis. 


Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 3 dagen die enorm helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.


About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid