Martijn Aslander

March 31, 2025

📰 Wat me deze week bezighield (Week 13 2025)

A34A63CC-3C1B-4F77-B784-16AA8943573A_1_105_c.jpeg


Week 13 zit erop. En ook deze week werd ik volop geconfronteerd met mijn, hopelijk tijdelijke beperkingen. Daar merken lezers van deze weekberichten niet heel veel van, overigens, want er gebeurt altijd wel genoeg. Als je naar de output kijkt die ik genereer, dan zou je zeggen dat ik een hele volle agenda heb en een volle week. Maar niets is minder waar. Ik had er een mooi gesprek over met Erik Kuperus. Maar als ik weinig doe, lees, zie en ontdek ik toch een hoop. En kan ik het niet laten om erover te schrijven. 


1 Een verbeterde leergang en nieuwe diensten
Met de komst van Peter Ros, die namens Mark Meinema en mij de Digitale Fitheid Academie naar een hoger professioneel niveau tilt, is er de afgelopen maanden veel gebeurd achter de schermen. Dankzij waardevolle feedback van zowel Nederlandse als internationale klanten hebben we een steeds scherper beeld gekregen van welke interventies op het gebied van gedrag, vaardigheden en technologie effectief zijn – en welke niet.

Bij Digitale Fitheid richten we ons primair op het handelingsperspectief van individuele medewerkers, een aspect dat vaak ontbreekt in het huidige opleidingenlandschap. Toch blijven organisaties bij ons aankloppen met de vraag naar oplossingen voor teams en organisaties. Eerlijk gezegd vond ik dat altijd een uitdaging, omdat je dan al snel te maken krijgt met complexe thema’s zoals leiderschap, cultuur en organisatorische dynamiek. Daar gebeurt vaak al genoeg – misschien zelfs te veel.

Maar nu hebben we een aantal mooie, passende oplossingen ontwikkeld die volledig aansluiten bij onze visie. Deze bieden organisaties een opening om in te zien dat technologie binnen bedrijven vaak eerder een obstakel vormt dan een hulpmiddel.

Het goede nieuws? Dit probleem is eenvoudiger op te lossen dan men denkt – mits je de juiste interventies inzet. In plaats van mensen naar een standaard ‘knoppencursus’ te sturen, zorgen wij ervoor dat er meer mentale ruimte ontstaat bij medewerkers en teams.

Tegelijkertijd vergroten we hun slagkracht aanzienlijk. Ons geheim? We benaderen dit vraagstuk vanuit het juiste perspectief en bieden op een toegankelijke en positieve manier de veiligheid die nodig is om mensen écht iets bij te brengen. Het is prachtig om te zien hoeveel inzichten en waardevolle ervaringen we hebben opgedaan door ons intensief op dit thema te richten. Volgende week komt ons nieuwe aanbod waarmee we organisaties kunnen helpen beschikbaar.

Daarnaast hebben we alle feedback uit onze open leergang verwerkt en een verbeterde aanpak ontwikkeld. Inmiddels zijn we alweer bezig met de tiende groep deelnemers. Vanaf september kun jij samen met je collega’s of medewerkers deelnemen aan een nieuwe editie: Digitaal Fit in drie dagen.

Veel organisaties kiezen ervoor om juist hier medewerkers naartoe te sturen in plaats van een in-company traject te boeken. Niet alleen omdat de locatie inspirerender is dan de gemiddelde kantooromgeving, maar ook omdat het waardevol is om samen met professionals uit andere organisaties te leren en ervaringen uit te wisselen.

De inschrijving is net geopend! Spreekt dit je aan? Schrijf je dan snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.


2 Te gast in de BusinessWise-studio
Vorige week was ik met mijn lief gast in Mediavaert, het hoofdkwartier van DPG en ook Businesswise (los van dat het altijd leuk is om samen op pad te zijn, mag ik pas na 12 april weer auto rijden door mijn infarct, en gelukkig heb ik een automaat). Ik mocht met een van mijn favoriete mediapersonen, Olivier Heimel, vijf nieuwe afleveringen opnemen van de genomineerde serie 'Hoe word ik?' (hier wat ik tot dusver met ze maakte)

In iets minder dan een uur stonden er vijf gloednieuwe afleveringen op. Tot 1 juli worden ze om de paar weken gelanceerd.  Deze onderwerpen kwamen aan bod:

- Hoe word ik een betere lezer?
-  Hoe word ik slagvaardiger?
- Hoe word ik een betere vastlegger?
- Hoe word ik een betere kenniswerker?
- Hoe word ik een betere denker?


De kwaliteit van zo'n aflevering wordt echt bepaald door de interactie met de interviewer en door de kwaliteit van de vragen. Met deze ben ik buitengewoon gelukkig. Nog even geduld, Ik zal ze uiteraard delen in dit weekberichten!


3 De mop van de dokter als drugsdealer
Ondanks mijn enorme dankbaarheid voor ons medisch apparaat en de warmte en kwaliteit van de behandelingen die ik tijdens en na mijn infarct mocht ervaren, kwam ik van de week toch iets wonderlijks tegen.
In een situatie als een infarct heb je weinig tijd, bewustzijn en mentale ruimte om na te denken over alle adviezen die je patsboem krijgt aangereikt of toegediend. Het lijkt me best verstandig om te vertrouwen op de expertise in dat moment. Zo'n acute situatie is zelden het moment om eigenwijs te gaan doen, omdat er doorgaans geen ruimte en tijd is voor second opinions en het inwinnen van extra expertise. 
 
In de afgelopen week gebeurde er wat wonderlijks. Ik moest acuut denken aan een grap die ik een tijd terug hoorde: 

"Heeft je arts gevraagd naar hoe je eet?" Nee? "Heeft je arts gevraagd naar hoe je slaapt?" Nee? "Heeft je arts gevraagd naar hoeveel je beweegt? "Dan is het waarschijnlijk niet je arts maar je drugsdealer" 

Sinds de ochtend van mijn infarct zit ik aan een aantal medicijnen. Ik hoef niemand van mijn lezers uit te leggen dat daar natuurlijk een heel verdienmodel aan vastzit. Diep verankerd in ons zorgsysteem (in NL jaarlijks ongeveer 4mld! aan bloeddrukverlagers). In mijn situatie is mijn bloeddruk een van de dingen die ik het best in de gaten moet houden, en waarvoor ik bloeddrukverlagers heb. Sinds mijn 16e weet ik dat ik een hoge bloeddruk heb, en ik ben blij dat ik daar medicijnen voor heb. Sinds ik die gebruik, meet ik drie keer per dag mijn bloeddruk. Mijn bloeddruk is binnen een aanvaardbaar niveau. Nogal cruciaal als je een herhaling van een infarct wilt voorkomen.
 
Ik verdiepte me in wat tips, her en der, in het verband tussen voeding en bloeddruk. En las over de mogelijke impact van rode bietensap op het verlagen van je bloeddruk. In mijn supermarkt vond ik een fles Zonnatura bietensap. Prima te doen, zo'n glas ervan naar binnen gieten. Ik ben nog steeds onder de indruk van het resultaat. Voor het eerst sinds mijn 16de heb ik bloeddrukwaarden die onder de categorie normaal vallen.

Het lijkt erop dat de impact van dit sap vele malen groter is dan de impact van de medicijnen. Over een periode van een paar maanden kunnen die medicijnen vast niet enorm veel kwaad.  Over een paar maanden heb ik genoeg data in handen om met een huisarts te kijken of ik niet beter wat meer bietensap kan drinken in plaats van dure medicijnen slikken.  Ik belde gelijk wat andere kennissen met bloeddrukproblemen die het zou over het experiment aangaan. Wellicht ben ik een uniek geval, maar ik vermoed van niet. Niet ondenkbaar dat er meer dan een kern van waarheid in die mop zat 🤔   (even opgezocht, overstappen van medicijnen op bietensap scheelt 2,7mld per jaar)


4 Vandaag, geen grap, is de laatste dag dat je nog early-bird tickets kunt kopen voor de European PKM Summit 2026
Voor de derde keer in mijn leven ben ik iets aan het organiseren dat zo populair is, dat de entreekaarten op dreigen te raken. Dit gebeurde een aantal jaren geleden bij een bijzonder festival in een bos, dat ik 16 jaar lang organiseerde. Het gebeurde bij het uiterst succesvolle Stand Up Inspiration in Club Toomler. En als ik me niet vergis, is dat op de volgende European PKM Summit volgend jaar maart weer aan de hand.

De oproep om op tijd een kaartje te kopen, was niet aan de dovemansoren gericht. Om het community-element van het evenement te waarborgen, zijn er maar 250 kaarten beschikbaar, waarvan we er 100 in de vroege voorverkoop aanboden. Die zijn inmiddels bijna op, en morgen, op 1 april gaat de prijs omhoog. Vrijdag sprak ik uitgebreid met Jorge Arango,  auteur van het door mij bejubelde boek Duly Noted

Hij heeft definitief bevestigd voor volgend jaar en de line-up van volgend jaar is nu al indrukwekkend. Hij is binnenkort een keer te gast bij de internationale digital fitness podcast over PKM. Nick Milo schreef wederom een fijn stuk over onze summit:
 
The Secret Ingredient to the PKM Summit

The PKM Summit still resonates in my mind even a few weeks later. I think there are a few reasons why...

It's a communal event, where people come to exchange ideas and be infused with a special kind of energy. That is most clear with how many volunteers there are. Think about it. Many come in by train to volunteer their time for over two days. That's not something you're going to do if you don't love something about ideas and notes and the enrichment of knowledge.

The other part that stood out to me was the variety of presentations. Whenever I think I have a firm grasp on all there is to know about PKM, all it takes is one person to make me start questioning everything again. I don't mind it. I love it. This falls under a guiding principle I often recall to have "strong opinions, weakly held."

And perhaps that is the secret ingredient to this summit. People who attend don't mind questioning everything. They don't mind being wrong. They don't mind learning from others. And they don't mind taking new ideas and integrating it into their own unique worldview—so that the result is something more nuanced and enriched than whatever was there before.

I think that's part of what makes this place in the Netherlands such a warm and endearing place in my heart.

Fijn om te lezen hoe bij alle denkers op PKM-gebied de summit zo resoneert.

Malik Alimoekhamedov is druk bezig met wat mooie podcasts te delen die werden opgenomen op de summit  (hier het hele overzicht so far). Ik schat zo in dat ik de komende tijd hier nog wat meer mooie posts ga delen.

In mei komt er een tweede deel uit van het boek Smart Humanity van de KNVI. Met duo-voorzitter Wouter Bronsgeest schreef ik een hoofdstuk over PKM en het informatievak. Ik mocht het al publiekelijk delen, en hier kun je de link vinden. Het zal ongetwijfeld helpen bij het onderkennen van het belang van PKM voor alle informatieprofessionals. 

Ondertussen werk ik gestaag door aan het boek Obsidian voor Beginners en begrijp steeds beter hoe ik het belang en de impact van PKM voor alle kenniswerkers beter kan uitleggen. Ik kijk enorm uit naar de Obsidian voor Beginners-sessie op 7 april, waar ik mijn recent opgedane inzichten kan testen en delen. 


5 Overig delenswaardig:
- Mark Meinema was iets enthousiast aan het spelen met de nieuwe beeldgeneratoren op AI-gebied en stuurde me het onderstaande plaatje. Martijn als actiefiguurtje. Te grappig!

PHOTO-2025-03-28-11-03-45.jpg


- Ik had een mooi telefoongesprek met Erik Kuperus over het beeld dat veel mensen hebben over mijn productiviteit. Snel even bijgesteld in dit blog erover :)

- Achter hypes zoals AI aanrennen is zelden een goed idee. Een van de onderliggende emoties zal FOMO zijn. Maar het omgekeerde werkt ook niet: FOBAWTPALSL (Fear Of Being A Wimpy Techno-Pessimist And Looking Stupid Later) gevonden via Rodney Brooks. De kunst is om zelfstandig keuzes te maken in welke technologie je in je leven toelaat en welke niet. Marco Derksen had er ook een mooi blog over.

- Een klusje voor een taak die bestaat uit vele deeltaken? Zoals een handleiding maken of een roadtrip plannen?  Deze tool die ik via Frank Meeuwsen vond is geniaal!

- Karen Visser had een leuk plaatje voor me als reactie op mijn stuk vorige week over Umberto Eco's Anti-bibliotheek. Ik denk dat veel mensen dit plaatje zullen herkennen 🤣

Half-read-library.jpeg


- Sinds 2001 hoor ik veel over familieopstellingen en de waarde daarvan. Ik ken veel mensen die ermee bezig zijn, en ik zie dat het op veel plekken werkt. Maar waarom? De sceptici komen er ook niet uit, en ik kwam een tegengeluid tegen.

- Een waterbatterij, boeiende materie

- Oud-bisschop van Rotterdam Philippe Bär overleed onlangs. Hij zat ooit bij mij in de zaal en gaf me het grappigste compliment uit mijn lezingcarrière: "Ik vroeg me altijd al af hoe de ware profeten uit het oude Israël geklonken zouden hebben, maar nu weet ik het"

- Naast Obsidian voor losse informatie en notities gebruik ik sinds een week Devon Think Pro 3 voor bestanden. Veel krachtiger en veelzijdiger dan de bestanden-app van mijn Mac. Ik ben benieuwd wie van jullie er ervaring mee heeft.



Dank voor het lezen, en een fijne week alvast 🙏 (ik deed dus zelf niet veel, maar er was genoeg om te delen)
Hartelijkste groet,  
Martijn



- 🎪 Maandag 7 April - Altijd al met Obsidian willen beginnen, maar koudwatervrees?Ik help je er bij deze gratis sessie in Utrecht overheen!

- 🎪 Maandag  7 April - De maandelijkse Monday Meetup van Seats2Meet Utrecht leuk om te combineren met mijn sessie ervoor.

- 🎪  Maandag 9 juni (2e Pinksterdag) WWDC Viewing party - Elk jaar kijken we naar een van de belangrijkste technologie-evenementen van het jaar, waar Apple de roadmap aan ontwikkelaars toont over de besturingssystemen van onze Macs en iPhones. Het wordt elk jaar live uitgezonden. En we kijken ernaar vanuit Seats2Meet in Utrecht. De toegang is gratis. 


Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.

About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid