Week 26 zit erop. Ik begon met mijn lief in Dublin, waar ik de Knowledge Summit bijwoonde. Onderweg daar naartoe en ook op de terugweg rondde ik mijn manuscript voor Starten met Obsidian af. Ik was aanwezig in Groningen op het afscheid van Henk Eggens, de godfather van het Noorderlink-netwerk, ik deed vooral een hoop research naar hoe ik mijn boek bij bibliotheken op de radar krijg. Ik ontdekte hoe het neurologisch komt dat ik me ineens zo scherp en helder voel. En voegde, net als de afgelopen weken, wat hoofdstukken toe aan het dossier over ratten en de wet over de overheid. Dit weekend wilde ik mijn gMail-archief verplaatsen, opslaan en ontsluiten. Dat liep fors uit de hand. Ik bleek een semantische transformatie-engine gebouwd te hebben 🤣.
1 In Dublin - op de Knowledge Summit Het was wel weer even geleden dat ik een uitje had. Dit was er een waarbij ik het nuttige en het aangename goed kon verenigen. Ik was een paar dagen in Dublin op de Knowledge Summit om een samenwerking met onze PKM Summit te verkennen. Mijn lief was gezellig mee. Ik was er één keer eerder en vind het een aangename stad. Over de summit schreef ik een apart blog. Heel inspirerend was dat de summit gehouden werd op het terrein van het Trinity College. Een indrukwekkende plek waar ik de vorige keer dat ik daar was mijn ogen uitkeek.
Om zuinig te zijn met mijn energie, hadden we een hotel om de hoek van de conferentie in het centrum. Het bleek een goede keuze. De missie die ik had, leren en uitwisselen tussen de wereld van PKM en KM, kennismanagement, is meer dan geslaagd. Ik stak er een hoop van op, en er komen veel mensen in maart naar onze PKM Summit.
Ik heb er ontzettend veel lieve, nieuwsgierige, vooral kundige mensen ontmoet en sloot met mijn lief aan bij de avondprogramma's die ze voor ons hadden opgezet. We genoten samen nog even van de stad en maakten een geweldig uitstapje naar een schiereiland aan de rand van Dublin, waar we zeehonden zagen en even wat frisse zeelucht konden opsnuiven. Ik heb tijdens dit soort summits doorgaans een hoop meer laptop-tijd dan normaal. Op wonderlijke manier wist ik veel sneller dan ik vreesde, met hulp van de AI-tool Claude, het manuscript van 📗Starten met Obsidian af te ronden. Een toepasselijker plek was bijna niet te bedenken. Leuk die kosmos!
2 Noorderlink-directeur Henk Eggens nam afscheid Ik ontmoette Henk in het dorp waar ik opgroeide, in mijn buitensportcentrum dat ik toen nog had, lang, lang geleden rond 1996 of 1997. Ik ken hem dus bijna dertig jaar. Hij speelde een cruciale rol in het mogelijk maken van mijn hunebedproject Gathering Stones in 2002. We stonden samen aan de wieg van het Authenticiteitsnetwerk. Een verre voorloper van Stand-up Inspiration in Toomler. Toen hij lang geleden begon met Noorderlink, een netwerk waarin noordelijke werkgevers op HR-gebied met elkaar gingen samenwerken, had ik met regelmaat met hem te maken. Er kwamen projecten en concepten uit, zoals Palace of Wisdom, waaruit elementen later weer leidden tot de hashtag #durftevragen en het Natural Networking Festival dat ik 16 jaar lang organiseerde. Wat ons beiden bindt is dat we goed zijn in het veroorzaken van van alles en nog wat. Afgelopen voorjaar ontving hij een ridderorde voor zijn indrukwekkende bijdrage aan de arbeidsmarkt in Noord-Nederland.
Want Noorderlink is een heel indrukwekkend netwerk geworden, dat stap voor stap is opgebouwd door Henk en zijn unieke kijk op samenwerking, en het ruimte geven aan talent. Afgelopen week was zijn officiële afscheid, en het was een groot feest van wederzien met zijn familie en met allemaal mensen die ik de afgelopen dertig jaar tegenkwam. Ik ben ontzettend dankbaar voor wat ik dankzij en via hem leerde.
Tijdens onze buitenlandse trips naar Portugal en Seattle, en onze gezamenlijke projecten brachten me een hoop wijsheid, net als de frictie die er af en toe ook was. Fijn dat we met zijn opvolger inmiddels ook fijn samenwerken, met de Open Leergang van Digitale Fitheid. Mark werd er net over geïnterviewd.
Mocht je ooit de kans krijgen om met Henk te kletsen, laat die dan vooral niet lopen, daar komen doorgaans mooie dingen van!
3 Er is iets wonderlijks aan de hand met mijn brein Sinds een week of 6 voel ik me mentaal een stuk beter dan voorheen. Zo'n herseninfarct doet dus van alles met je lijf en vooral je brein. Ik heb nog wat fysiek ongemak, en bij teveel tegelijk sla ik mentaal nog dicht. Vooral bij emotionele uitbarstingen van anderen, maar ook in drukke galmende omgevingen zoals het diner op de summit afgelopen week. Even afstand nemen is dan het beste. Ik vermoed dat dat wel weer bijtrekt. Maar er is in mijn hoofd wezelijk iets wonderlijks aan de hand. En ik vind het fantastisch!!
Ik merk en voel (en ken mijn lijf goed) dat mijn denk- en ideeënkracht behoorlijk is toegenomen. Ik voel me sneller en scherper dan voor mijn infarct. Nu is dat natuurlijk niet meetbaar. Maar als ik kijk naar het volume en de kwaliteit van mijn output dan is het zeker wezenlijk. En mensen in mijn directe omgeving merken het ook. Ik kreeg een tijd terug het advies om creatine te suppleren. Een natuurlijke stof die sporters gebruiken voor spieropbouw en ondersteuning, maar die ook veel blijkt te doen voor je brein. Het vult de vochtbalans in je hersencellen aan. En dat is weer handig als je brein in een herstelfase zit.
Ik dacht dat het vooral aan de creatine lag dat ik me ineens zoveel scherper en productiever voelde, maar er bleek nóg iets aan de hand. Ik sprak een lotgenoot op het afscheid van Henk Eggens die hetzelfde had ervaren. Maar dan zonder creatine. Ik dook erin en het klopt. Een maand of 4-6 na een infarct zit je brein op een kantelpunt qua herstel. En worden er veel nieuwe delen verbonden. En die flinke creatinesuppletie geeft daar dus nog eens een boost aan. Alsof er ineens bruggen worden aangesloten tussen dorpjes die voorheen onverbonden waren. Niet gek dat ik me creatiever voel. Onverbonden gebieden worden ineens verbonden! Dat is nog eens een geluk bij mijn ongeluk zeg!
4 Mijn boek-schrijven-met-AI-project pakte veel beter uit dan ik hoopte Vorige week schreef ik over de laatste loodjes van mijn manuscript 📗 Starten met Obsidian. Dinsdagmiddag stuurde ik het naar uitgever Bob. Het secuur plaatsen van meer dan 50 screenshots was nog even een heel nauwkeurig werkje, maar Bob gaf geduldig raad.
Toen ik dit experiment begon was ik enthousiast, maar had geen idee van het hele proces. Nu kan ik heel tevreden terugkijken. Ik verwachtte op zijn best een aardig boekje—iets waar mensen die met Obsidian willen beginnen wat aan hebben.
Tot ik het voorwoord van Frank Meeuwsen terugkreeg. Al lezend dacht ik: "Huh? Gaat dit over mijn boek??" Steeds meer positieve reacties stromen binnen. Het is geen aardig boekje geworden, maar een verdomd handig en bruikbaar boek!
Hoe kon dat gebeuren?
Ik ben eruit, en het herinnert me aan Kasparov's les na zijn nederlaag tegen Deep Blue in 1997. In plaats van de computer als vijand te zien, bedacht hij Advanced Chess: mens én machine in één team. De mens brengt intuïtie, creativiteit en strategisch gevoel. De machine levert snelheid, objectiviteit en foutloze analyse.
Samen creëer je iets wat sterker is dan de som der delen — een team dat noch de mens alleen noch de computer alleen kan evenaren.
Als ik het boek had laten maken door AI, was het een flutboek geworden. Saai en vol stappenplannen. Als ik het helemaal zelf geschreven had, had je er niets aan gehad. Vast inspirerend voor sommigen, maar zeker niet handig als je iets wil leren.
Peter Ros raadde me Claude aan, en ik ben hooked. Met mijn linkerduim op de fn-toets (Wispr Flow) ben ik honderden keren pratend tegen Claude elke alinea gaan verfijnen.
Kasparov's les is simpel: vecht niet tegen de machine, dans ermee.
Ik gaf Claude de richting—welke toon, welke voorbeelden, hoe praktisch het moest zijn. Claude nam het schrijfwerk over—zinnen verbeteren, structuur aanbrengen, heldere instructies formuleren.
Elke keer als ik dacht "wat staat hier, dit vind ik lelijk of stom," maakte ik analogieën, taalbruggen en woorden waar Claude zelf niet op gekomen zou zijn. En liet ik het Claude toevoegen aan de tekst.
Het kostte me ongeveer 15 uur om met het basismateriaal dat ik had samen met Claude tot dit boek te komen. Niet mens versus machine, maar mens plus machine. Mijn eerste boek dat ik van mezelf mag noemen, zonder co-auteur. Binnenkort ligt het in de winkel. Hier mijn hele nabeschouwing op het hele proces van schrijven met AI (er vroegen veel mensen naar).
Mijn volgende boek ❤️ Managen met Liefde schrijf ik zonder AI. Omdat er 30 jaar aan Martijn-kennis en verhalen in komt. Veel te belangrijk om aan een ander over te laten! Over gedrag, en het belang van sociaal- en informatiekapitaal in dingen voor elkaar krijgen.
5 Overig delenswaardig:
- Mijn eerste en tweede contact met de gemeente over mijn WOO-verzoek was keurig, vriendelijk en heel formeel. Ze vroegen of ze alsjeblieft uitstel konden krijgen, omdat ze alle informatie niet zo snel bij elkaar konden vinden, en of ik niet genoegen kon nemen met een klein beetje informatie. Ik legde uit waarom dat echt niet gaat als je een puzzel wilt oplossen en niet alle stukjes krijgt.
Inmiddels krijg ik via andere kanalen rapportages en expertblogs binnen, en wordt deze puzzel per dag leerzamer en interessanter. Hier een 📇 index-pagina waar je het dossier kunt volgen.
- Het boek over Eise Eisinga lag al een tijdje naar me te glimlachen. Er zijn weinig dingen die me zo fascineren als menselijk vernuft. Wat deze man gepresteerd heeft, is bijna buitenaards. Lang, lang geleden had ik verkering in Makkum en bezocht ik Franeker af en toe. Ook het planetarium. Bekijk deze aflevering van Klokhuis vooral en lees dit boek. Ik begon er deze week eindelijk aan. Vol met inzichten die flink prikkelen en bovenal fijn geschreven!
- De laatste aflevering van 5 videos uit de serie Hoe Word Ik? ging vandaag live: Hoe word ik een betere vastlegger. Over mijn lievelingsonderwerp: Informatie vangen en terugvinden. Alle vorige afleveringen staan hier.
- 🎓 Woensdag 10 september - Start Open Leergang Digitale Fitheid Academie. De snelste manier om snel een fors deel meer mentale ruimte te krijgen en óók nog meer gedaan te krijgen. Mensen die meedoen boeken hele goede resultaten (en we hebben de leukste trainers van Nederland ;)) Doe je mee??
- Vrijdag 19 september - Overdag: De Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. De 39e alweer 💪 Gratis voor leden van ons platform. Kom je ook?
Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 3 dagen die enorm helpt!