Week 27 was een warme week. Qua hitte, ontwikkelingen, ontmoetingen en kansen. Ik schreef wederom een hoop, en was druk aan het schaven aan mijn software-codeproject. Ik had vreselijk veel plezier aan het ontwerpen en creëren van softwarecode-ideeën. Waarbij ik hetzelfde vreugdegevoel kreeg als toen ik acht was en mijn eerste ruimtevaart-Lego kreeg. Ik maakte mijzelf en collega-schrijvers blij met het verzinnen van een handige manier om mijn nieuwe boek in bibliotheken te krijgen. Ik gaf met Mark een sessie in een tent op de heetste dag van het jaar en sprak later in de week een zaal vol met huisartsen. Mijn oudste werd 11. Time flies!
1 Druk met boeken - I love it!! Rondom het proces van een nieuw boek gebeurt er en speelt er van alles. Extra leuk is dat momenteel twee andere mensen die me dierbaar zijn, Peter en Frank ook met een boek bezig zijn. Dat betekent dat veel van wat ik leer en ontdek ook voor hen en anderen van toepassing kan zijn. En andersom natuurlijk. Dat maakt zo'n heel proces een stuk minder eenzaam.
Peter Ros was al jaren druk met nadenken over een nieuw boek, en ineens vroeg hij of ik zijn nieuwe manuscript wilde lezen. Ik ken weinig mensen die zo kritisch zijn op zichzelf als hij, en was heel benieuwd naar zijn pennenvruchten die hij kwetsbaar voor het eerst deelde. Wat ik aantrof zag ik niet aankomen. Wat een onwijs raak en leesbaar boek. Dit wordt een hit! We hebben afgelopen jaren erg veel gepraat over zijn aandachtsgebieden en fascinaties, en de manier waarop dat allemaal samenkomt in dit boek is ongekend.
Ik heb er een hoge verwachting van en zie hem er zomaar de Managementboek van het Jaar-prijs mee winnen. Het boek combineert veel zaken die eindelijk eens hardop gezegd moeten worden over de wereld van werk. Maar doorspekt met veel wetenschappelijke onderbouwing, leuke kwinkslagen en harde waarheden, liefdevol gebracht. De titel? Zullen we nu weer aan het werk gaan? Er staat overigens ook een hoop in over Digitale Fitheid en vooral het waarom ervan. Heel logisch ook, gezien zijn rol als directeur van de Digitale Fitheid Academie. Hier kun je je aanmelden voor een update als er meer nieuws is over zijn boek.
Tussen alles door was ik heel erg druk met nadenken over hoe ik mijn boek in alle bibliotheken van Nederland krijg. Ik deed een slimme vondst en publiceerde die hier. Ook handig voor collega-auteurs die dit blog toevallig lezen.
Ik vroeg me van alles af over hoe we als samenleving moeten kijken naar schrijven met AI en opende daar op LinkedIn met succes een debat over. Erwin Blom schreef er over, naast over andere boeiende zaken rondom AI.. Gek dat we de chef-kok die geen aardappelen wast of schilt, en ook niet in een pan roert anders bekeken wordt dan een auteur die AI slim inzet om tot een beter resultaat te komen.
Mijn uitgever bracht mijn nieuwe boek onder de aandacht van 45k lezers en is druk met de marketing ervan. Ik ben met rode pen (is een fijn ritueel) door de laatste versie van het opgemaakte manuscript aan het gaan. We liggen op schema en binnenkort is het erg dan echt! (hier nogmaals het voorwoord van Frank Meeuwsen)
Het boek van Frank is ook iets dat me flink bezig houdt. We bellen er een paar keer per week over om te sparren. Elke week schrijft hij over het hele schrijf- en maakproces. Heel leuk om te volgen!
2 Tijdens een hittegolf optreden in een tent terwijl je geen muzikant bent
We zaten midden in een hittegolf. En hoewel ik dol ben op warmte, brengt zo’n periode ook de nodige uitdagingen met zich mee. Niet alleen fysiek, maar ook organisatorisch: net als bij technologische druk wordt het pas écht ongemakkelijk als de ventilatie — letterlijk of figuurlijk — ontbreekt. Er stond een mooie sessie gepland: een grote gemeente uit de buurt had Mark en mij geboekt voor een Digitaal Fitter in één dag-sessie, op een prachtig landgoed — in een tent.
Gezien de tropische temperaturen namen we de dag ervoor nog even contact op met de organiserende gemeente. Of ze er zeker van waren dat een Digitale Fitheid-sessie in een tent op een landgoed wel zo’n goed idee was. Hun antwoord: geen probleem, we hebben ventilatoren geregeld.
En inderdaad — op de plek waar Mark en ik stonden, was het nog nét houdbaar. Achter in de tent werd het zwaarder, maar dat mocht de pret niet drukken. Want wat hadden we een lol. Ze hielden het bijna tot het einde vol, maar tien minuten voor het einde was het genoeg. Te warm. Hulde aan deze leergierige ambtenaren!
Tijdens de sessie liet ik een live demo zien van hoe je eenvoudig Woo-verzoeken en bezwaarschriften maakt met echte casussen uit hun eigen gemeente. Real-time, met hulp van Claude en Wispr Flow. Toen viel het kwartje daar: We móéten leren omgaan met informatie, communicatie, AI, en vooral: digitale fitheid ontwikkelen. Zodat we niet telkens worden overvallen door nieuwe technologieën. Want opvallend veel organisaties slaan de basis compleet over.
Ik realiseerde me later hoe deze situatie model stond voor iets groters: in de schaduw van de tent was het te doen. Maar in organisaties waar géén schaduw, geen ventilatie, geen voorbereiding bestaat, wordt de digitale hitte ondragelijk. Dan wordt nieuwe technologie niet inspirerend, maar verlammend. Dan zijn mensen geen deelnemers meer, maar slachtoffers van een te snelle transformatie.
Laten we daarom zorgen dat digitale fitheid geen luxe is voor koele dagen, maar een structurele voorwaarde om als organisatie te kunnen blijven functioneren, juist als het écht warm wordt.
De Digitale Fitheid Academie is daar nu juist voor opgericht. Een paar dagen later kwam ik collega-pionier Susanne Verheijden tegen, van DigiVaardig in de Zorg. Samen mochten we een zaal vol huisartsen bijpraten over de impact van technologie op de werkvloer. En vooral: hoe je die impact hanteerbaar houdt zónder de noodzakelijke babystapjes over te slaan.
Want miljoenen investeren in AI en technologie zonder de werkvloer daar rustig en stap voor stap in mee te nemen, is op zichzelf al een ramp. Zo wordt technologie een obstakel, in plaats van een enabler. Ik weet dat ik er vaker over schrijf, maar ik zie wekelijks schrijnende voorbeelden van situaties die eigenlijk makkelijk op te lossen zijn.
De kloof tussen wat zelfstandige professionals met technologie kunnen, en wat medewerkers binnen organisaties nog niet durven of mogen, is veel te groot geworden. En groeit nog steeds. Precies daarom schrijf ik dit soort stukjes. Vooral voor ambtenaren met angstige managers en onwetende directies.
3 Computers zijn stom. Tenzij........ Ik zeg het regelmatig in gesprekken en presentaties: ik heb eigenlijk een hekel aan computers. Ik heb er het liefst zo weinig mee van doen. Daarom is het handig om er veel van te weten, dan zit je er niet langer achter dan strikt noodzakelijk.
We zijn niet gemaakt om hele dagen achter schermen te zitten, in gebouwen, op stoelen. Ik zie er dagelijks de gevolgen van en dat is niet best. Maar het gekke is: zodra ik met een computer mag spelen — met informatie, ideeën, tekst of kennis — is het een ander verhaal. Dan voelt het niet als werk, maar als spelen. Dan kan ik eindeloos doorgaan en raak ik de tijd kwijt.
Zodra het echter ‘serieus’ wordt — formulieren, e-mail, rapportages — dan haakt mijn hoofd af. Mijn systeem blokkeert volledig. En het is geen onwil, maar de manier waarop dat alles werkt (of vooral niet werkt) is gekmakend. Extra gek dat ik al dagen diep gefascineerd ben over de email-parser die ik aan het bouwen en fine-tunen ben. Dat voelt als een heerlijke puzzel waar ik zelfs blij van wordt. Met hulp van Joost Plattel voeg ik binnenkort zelfs mijn code toe aan Github, waar programmeurs hun code en de uitleg ervan delen met de wereld.
Als ik klaar ben met het bouwen van deze hele rijke gMail-export tool, ga ik er één bouwen om de Outlook-gebruikers te helpen om van Microsoft af te komen 💪
4 Raadsleden zijn nieuwsgierig naar onze ratten
Afgelopen maandag kreeg ik hoog bezoek. We hadden een uitvoerig gesprek over alle ins en outs en perspectieven op het wonderlijke vraagstuk. Ik tikte er dit stukje over. Ik word in overheidsland uit vele hoeken gebeld over deze puzzel en geef er inmiddels presentaties over. Wat leven we toch in een rare wereld 🤷♂️
Ik dook een oud stukje op dat ik vijf jaar geleden schreef over de Wet Openbaar Bestuur, waarin ik betoog dat burgers die informatie willen hebben van een gemeente een zegen zouden moeten zijn voor het ambtenarenapparaat en het bestuur, en niet als vervelend zouden moeten worden beschouwd. Niet tobben maar wobben! Met twee erg relevante videos erin, kijken hoor! Willen jullie helpen met delen daar waar passend? 🙏
p.s Ik meldde eerst dat: Twee raadsleden uit de coalitiepartij waarvan de betrokken wethouder op het dossier lid van is.
Dat is onjuist en slordig van me. Ze waren van een andere partij. Ik zal er beter op letten!
5 Overig delenswaardig:
- Dit doosje met leuke vragen kocht ik een paar jaar geleden en past in elke tas. Kleine leuke kaartjes met grote vragen. Ik had er in Dublin veel plezier mee. Afgelopen week at ik ergens met mijn jongste dochter. Die vond het fantastisch. Op één van de kaartjes stond de vraag: Als je iets tegen alle mensen op aarde kon zeggen, wat zou dat zijn? Zonder met haar ogen te knipperen antwoordde ze terstond: "Dat mensen hun creativiteit meer zouden tonen papa". Ze is 8. Te leuk om niet te delen hier.
- Deze tip bespaart een hoop geld. Aardbeien zijn vrij duur de laatste tijd en weggooien is natuurlijk zonde. Sinds we los op een bord in de koelkast zetten, gaan ze erg veel langer mee!
- Ik luister af en toe met erg veel plezier naar Suzanne Vega. Freeze Tag is een favoriet van me. Prince was fan van Luka. En niet zo'n klein beetje ook. Lees maar!
- 🎓 Woensdag 10 september - Start Open Leergang Digitale Fitheid Academie. De snelste manier om snel een fors deel meer mentale ruimte te krijgen en óók nog meer gedaan te krijgen. Mensen die meedoen boeken hele goede resultaten (en we hebben de leukste trainers van Nederland ;)) Doe je mee??
- Vrijdag 19 september - Overdag: De Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. De 39e alweer 💪 Gratis voor leden van ons platform. Kom je ook?
Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 3 dagen die enorm helpt!