Martijn Aslander

June 15, 2025

📰 Wat me deze week bezighield (Week 24 2025)

f1e0b94d-3aea-44d2-bd88-f80f5fb41387.jpg


Mijn week 24 was zonder meer de moeite waard. Ik plukte een paar vruchten van jarenlang investeren, deed wat mooie ontdekkingen over mezelf en had een paar fijne bijeenkomsten. Door de NS staking gingen er ook een paar niet door, maar dat was geen probleem. Ik genoot van het mooie weer en van tukjes in de schaduw van mijn tuin, en tussendoor leerde ik veel over de WOO. Ik gaf op de school van mijn kids twee lessen over AI in het kader van hun ontdekweek. Op zaterdag was ik met mijn lief op de première van Willem 2 in het Amsterdamse Bostheater. Over de bizarre levensloop van de wonderlijkste royal die we ooit hadden. Een aanrader!



1 Digitaal Welzijn - Belangrijker dan ooit en nu is het boek erover er!

9789089657961-920x960.jpg



Rijn Vogelaar is al jaren een vaste gast op onze Digitale Fitheid Community Meetups. Er lopen daar sowieso best veel auteurs (dus experts) rond van belangwekkende boeken. Uit zijn research met Rita Zijlstra, een neuropsychologe, bleek al snel dat veel ellende op werkvloeren van alles te maken heeft met beeldschermen, en vooral die van de smartphone. Terwijl ze druk waren met hun boek namen hun thema Digitaal Welzijn op in het Digitale Fitheid Framework met de vijf pijlers. Omdat het zeer urgent (lees dat boek!) en belangrijk is!

Afgelopen week was de officiële boekpresentatie in Utrecht, en mocht ik samen met Theo Compernolle (die in onze docu over kenniswerk zat) een presentatie geven aan een volle zaal met mensen uit het HR-vak. Hier een wat langer blog over het boek, Theo en de bijeenkomst

Ritzo ten Cate is rondom de verslavingsindustrie waar Big Tech maar een klein onderdeel van vormt ook moois op het spoor... Hij noemt het de Palliatieve Industrieën - BIG FAMILIES - zoals Big tech, big alcohol, big narco, big tech etc.


2 Ondanks de saaiste WWDC ooit zijn het spannende tijden voor Mac-gebruikers
IMG_4329.jpeg

Tweede Pinksterdag, een dag die in Amerika sowieso niet bestaat, blijkt niet de handigste avond voor een boeiend samenzijn rondom de Worldwide Developers Conference van Apple. Dat konden we afgelopen week empirisch vaststellen 🤣. Desondanks doe ik niet aan opgeven en huldig ik al jaren het adagium dat een bijeenkomst die Martijn Aslander organiseert in principe altijd doorgaat, ongeacht de hoeveelheid bezoekers.

Want wie er bij zijn, moesten er blijkbaar bij zijn. Volhouden is belangrijker dan een suf criterium als bezoekersaantallen als maatstaf voor succes. Dus, voor de 16e keer keek ik live met een groepje mensen (en niet de minsten) in Wonders of Work (voorheen Seats2Meet Utrecht) naar de aankondigingen van Apple. En we waren zwaar underwhelmed. Voor het eerst had ik na afloop hetzelfde gevoel als Oranje, dat wordt uitgeschakeld op een belangrijk voetbaltoernooi. Klaar, jammer, gauw naar huis. We hadden echt wel wat te verwachten op het gebied van AI. En Apple had wat goed te maken. That did not happen... dacht ik.
Hier mijn blog met inzichten en overpijnzingen.


3 A.I. en het onderwijs, over wat er gebeurt als angst regeert
De school van mijn kinderen is op loopafstand van ons huis, en daar waar mogelijk help ik graag. Het is een relatief kleine school, en toen we er kwamen, waren er maar twee klassen. Heel boeiend en leerzaam om te zien wat er gebeurt met zo'n beginnende school. Afgelopen week mocht ik een tweetal lessen geven in het kader van de ontdekweek. Tal van ouders mochten met hun eigen expertise, of het nou koken, naaien of knutselen was, helpen bij kinderen uit verschillende klassen. Ik wilde wel een paar introductielessen geven over AI.

Geweldig nieuwsgierige kids die de meest fantastische vragen kunnen verzinnen over dit onderwerp. Inspirerend en heel erg leerzaam. Op het web, en zeker ook bij het Klokhuis, is er genoeg over te vinden dat ze zelf kunnen bekijken. Dus besloot ik vooral een leuk gesprek met ze te voeren en allemaal demonstraties te geven. Ik was aangenaam verrast toen ze het concept "fotorealistisch" daadwerkelijk doorgrond hadden en van alles gingen maken.

Het meest fantastisch vonden ze een liedje waarbij ze allemaal mochten vertellen wat er in het liedje moest voorkomen. Om vervolgens een grappig liedje te horen waarin de songtekst werkelijk alles bevatte wat ze hadden geroepen. Ik deed de juf het handige boekje AI-basisgids voor leraren cadeau dat een andere vader van school met Digitale Fitheid Onderwijs-Ambassadeur Dieter Möckelmann had geschreven.

Ik hoorde later dat een lokaal verderop een beleidsmedewerker van het overkoepelend schoolbestuur had meegekeken bij een andere AI-les. En verschrikt had uitgeroepen dat ze absoluut geen Chat-GPT mochten gebruiken omdat er nog geen beleid voor was. Die wist duidelijk niet dat MS Co-pilot op de GPT-Engine draait.

Mensen die beleid moeten maken over technologie voor kinderen maar zelf geen idee hebben waar het over gaat moeten daar acuut mee stoppen of bijgeschoold worden. 


4 Van een rattenprobleem naar een WOO-vraagstuk voor de overheid
Het rattenverhaal van vorige week kreeg nog een staartje. Niemand van alle omwonenden met wie ik in contact sta, kreeg afgelopen week naar aanleiding van onze "cry for help" in de pers, een berichtje van de gemeente. En daar vind ik wel wat van. Ik schreef, naar aanleiding van de lauwe reactie van de gemeente op onze klachten, een repliek over mijn ergernis.

Die ergernis zag ik in het ontkennen van het echte probleem, namelijk dat die ratten via de ondergrond en de riolering via gemeentegrond in onze huizen komen. Die ratten komen echt vanuit de openbare ruimte ons huis in. En daarmee is het toch echt het probleem van de gemeente. Die repliek haalde de voorpagina van de krant en een hele pagina in die krant.

Het vervolg was een WOO-verzoek van mijn zijde, en daar kwam ik iets zorgwekkends tegen. De onkunde van ambtenaren in het omgaan met technologie en informatie. Ik zie een dijk van een probleem opdoemen voor alle overheden die met de Wet Open Overheid te maken hebben. Een probleem dat je niet kunt negeren, mag negeren of moet negeren, omdat het per maand erger wordt. Hier kun je mijn relaas en bevindingen daarover lezen. De analogie met het rattenvraagstuk is overigens treffend. Hoe langer je het negeert, hoe groter de schade. 


5 Creëren en schrijven als therapie
De nieuwsgierigheid van diversen van jullie naar mijn volgend jaar te verschijnen boek ❤️ Managen met Liefde maakt een hoop in mij los. Er zijn zoveel verhalen en persoonlijke inzichten die ik niet eerder aan papier toevertrouwde, omdat ik geen goede kapstok of context had. En nu die kapstok er is, stromen de ideeën en inzichten als een malle.

Of het nu aan mijn infarct lag of aan de verhoogde dagelijkse dosis creatine die ik tot mij neem (na een tip van biohacker Tjeerd), ik schrijf meer dan ooit tevoren, en het plezier dat het mij oplevert, is enorm.

Een veelgestelde vraag, zo door de jaren heen was: waarom ik in vredesnaam zoveel informatie probeer vast te leggen? En een hele andere: hoe ga ik om met pijn en verlies en blijf ik doorgaans blijmoedig en vol verwondering naar de wereld kijken?

In het denken over het boek en wat soul-searching kwam ik erover tot dit , dit en dit inzicht. Wat een mooi proces zo'n nieuw persoonlijk boek. Ik ben benieuwd wat me dit nog meer gaat brengen..


6 Overig delenswaardig:

- Ik ben dol op tof industrieel ontwerp, en Dyson hoort wat mij betreft bij de wereldtop. Ze hebben opnieuw nagedacht over het concept stofzuiger. Met mini-motoren krachtiger dan die van een straalvliegtuig. Indrukwekkend!

- Ik ben na ChatGPT en Perplexity aan het spelen met Claude. Deze prompt om mijn research en factchecking een boost te geven moet ik nog testen, maar ziet er veelbelovend uit.

- Omdat ik merkte dat veel van mijn vroegere werk bij het gros van dit lezerspubliek onbekend is, deel ik wat vaker uit-de-oude-doos. Veel materiaal is tijdloos en inspirerend genoeg. Hier hoe ik ooit eerst een gratis penthouse-achtig super luxe kantoor gratis ter beschikking kreeg, en vervolgens een kantoor kreeg in de directievleugel van een Rabobank met geld toe. (omgekeerde huur 🤣)

- Een prachtig voorbeeld van het kind met het badwater weggooien, is het dedain waarmee naar Twitter en GeenStijl gekeken wordt. Omdat de tone of voice van beide media veel mensen niet aanstaat, weigeren ze ernaar te kijken. Toch ken ik geen raker, rijker en actueler medium bij grote kwesties, zoals de aanval van Israël op Iran, dan de combinatie van deze twee. Bizar hoeveel overheidsgeld we pompen in de NOS en het bestrijden van desinformatie, als je het afzet tegen de geringe kosten van dit kleine legertje journalisten. Hulde voor hun dappere pogingen om live belangwekkend nieuws te verslaan. Kijk zelf maar: 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

- Jezelf losmaken van Amerikaanse clouddiensten is in het hoofd van vele IT'ers en bestuurders bijna onbestaanbaar. Ook typisch iets waar je gisteren mee moet beginnen in plaats van overmorgen. In Denemarken en Duitsland doen ze dat gewoon (bij ons vergaderen we er gewoon een beetje over in de hoop dat die gekkigheid weer overwaaid). Ik wed dat ze niet alleen beter af zijn, maar ook nog eens fors goedkoper uit. We hebben veel te lang gewichtig en duur gedaan over IT. En dat is helemaal niet nodig.   

- Wormen zijn veel slimmer dan gedacht, ze kunnen zelfs samenwerken!

- Satellieten de ruimte inschieten? Je kunt ook een hele slimme slinger bouwen, veel goedkoper en beter voor het milieu!

- Freerk vroeg me hoe ik dat flikte, elke week zo'n bericht. Hier mijn antwoord erop.

- Ik ben niet echt een Bono-fan maar deze docu is een klasse apart! Ik zag hem in de week dat ons zowel Sly Stone als Brian Wilson ontvielen. Over Sly schreef ik in maart dit:  Sly lives! (aka The Burden of Black Genius). Een van de meest vernieuwende bands ooit was Sly and the Family Stone. Die een unieke stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van hiphop en ook artiesten als Prince en Miles Davis. Questlove Maakte er een geweldige documentaire van, waarin hij artiesten als D'Angelo en Nile Rodgers aan het woord laat. Aanrader op Disney+ voor muziekliefhebbers! De impact van Brian Wilson op popmuziek is ontegenzeggelijk groot. Zelfs een term als muzikale magiër zou hem te kort doen. Pet Sounds heb ik grijsgedraaid, en Caroline No vind ik van ongekende schoonheid.



Dank voor het lezen weer!
Martijn 🙏




Leuke bijeenkomsten de komende tijd:

- 🎪 Vrijdag 20 juni - Overdag:  De Maandelijkse Community Meetup van Digitale Fitheid in Utrecht. De 39e alweer 💪  Gratis voor leden van ons platform. Kom je ook? Frank Meeuwsen komt een mooi verhaal vertellen, Rijn Vogelaar verteld over zijn nieuwe boek dat komende week gepresenteerd wordt en het is de laatste editie voor de zomervakantie, leuk om jullie nog even te zien. En ook leuk als je er voor het eerst bij bent!

- 🎪 Vrijdag 20 juni - Avond PKM en Notion i.s.m. KNVI De steeds groter wordende gebruikersgroep van Notion leert sneller van en met elkaar als ze samenkomen. Dat faciliteren we bij Digitale Fitheid graag!

- 🎪🇮🇪 Maandag 23 juni Ik ben aanwezig op de Knowledge Summit in Dublin om over Persoonlijk Kennis Management te spreken. Onwijs zin in!

- 🎪  Vrijdag 4 juli ochtend: Obsidian voor beginners. Van eerste keer tot er fijn mee kunnen werken. Hier een blog van een enthousiaste deelnemer.

- 🎪
Donderdag 17 juli middag: Obsidian voor Mac gebruikers. Grip op je persoonlijke informatie en kennis.

- 🎪  Vrijdag 22 augustus: Obsidian voor beginners. Van eerste keer tot er fijn mee kunnen werken. Hier een blog van een enthousiaste deelnemer.

- 🎓 Woensdag 10 september - Start Open Leergang Digitale Fitheid Academie. De snelste manier om snel een fors deel meer mentale ruimte te krijgen en óók nog meer gedaan te krijgen. Mensen die meedoen boeken hele goede resultaten (en we hebben de leukste trainers van Nederland ;)) Doe je mee??

- 🎓 Donderdag 02 oktober - Start Open Leergang Digitale Fitheid Academie ism Noorderlink in Groningen. Speciaal voor partners van Noorderlink.


Worstelt jouw organisatie met digitale transformatie, digitalisering of de informatiehuishouding? Goede kans dat dat komt omdat ze de digitale fitheid van de medewerkers zijn vergeten. We hebben een nieuwe interventie van 3 dagen die enorm helpt!

Onderaan deze pagina kun je je abonneren op deze weekberichten. De leukste dingen die ik momenteel doe. En een handige verzamelpagina (ook om door te sturen) met alles over Digitale Fitheid.


Wil je mijn research steunen of heb je af en toe iets over voor deze weekberichten, doneer dan hier.

Deze tools gebruik ik momenteel, en dit zijn de meest recente publicaties.


ps. Ik hoor het heel graag als je blij wordt van deze weekberichten en er iets aan hebt.
















About Martijn Aslander

Technologie-filosoof | Auteur | Spreker | Verbinder | Oprichter van vele initiatieven

Momenteel vrolijk druk met Digitale Fitheid 

De leukste dingen die ik momenteel aan het doen ben: https://linktr.ee/martijnaslander en https://linktr.ee/digitalefitheid